آذربایجان غربی استانی در شمال غرب کشور بواسطه آب و هوای منحصر به فردی که دارد سالانه پذیرای گردشگران زیادی است که علاقه مند به دیدن جاذبه های طبیعی هستند و در بین آبشارهای متعدد و مناطق طبیعی این استان، دریاچه ارومیه همانند نگینی فیروزه ای در بین جاذبه های طبیعی استان می درخشد.
دریاچه ارومیه اگر چه طی سالهای گذشته با بحرانی بزرگ دست و پنجه نرم می کرد و رو به احتضار بود اما با تلاشهای دولت سیزدهم این نگین فیروزه ای جانی دوباره یافت و همانند سالیان دور که پذیرای گردشگران زیادی بود، نوروز امسال نیز میزبان گردشگران استان و علاقه مندان به جاذبه های طبیعی بود.
بواسطه افزایش تراز دریاچه و به شکرانه این اتفاق مبارک، علاوه بر حضور خود جوش گردشگران در دریاچه ارومیه، برگزاری جشنواره بادبادک نیز فرصتی برای شادی و نشاط خانواده ها از دمیده شدن جانی دوباره بر کالبد دریاچه بود.
خانواده ها در این جشنواره از دیدن دریاچه ارومیه به وجد آمده بودند چه افرادی که از سایر استانها پیگیر اخبار دریاچه بودند چه اهالی بومی منطقه که وجود این دریاچه نقش حیاتی در زندگی آنها دارد...
دریاچه ارومیه از جاذبه های طبیعی ایران است که عنوان ششمین دریاچه آب شور جهان، بزرگترین دریاچه آب شور خاورمیانه و بزرگترین دریاچه ایران را با خود یدک میکشید.
وجود جزایر متعدد و زندگی جانداران بسیاری در این جزایر بر اهمیت و جذابیت این دریاچه می افزاید.
دریاچه ارومیه گاهی اوقات به رنگ سرخ و نارنجی درمیآید که این موضوع در نتیجه فعالیت موجودات میکروسکوپی در داخل آن است.
یکی از زیبایی های دریاچه ارومیه، کشتی آرتمیاس که در ساحل این دریاچه لنگر انداخته، سالیان دور مسافران بسیاری را به مقصد رسانده و امروز به عنوان نمادی در ساحل آن لنگر انداخته که یادآور روزهای پرآب دریاچه است.
به گفته دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه، حجم آب دریاچه ارومیه به ۱.۷ میلیارد مترمکعب رسیده است.
محمد صادق معتمدیان با اشاره به بارشهای خوب زمستانی و تصمیمات کارگروه ملی برای رهاسازی آب به دریاچه، گفت: در حال حاضر وضعیت این پهنه آبی رو به بهبود بوده و حجم آب آن با افزایش ۱۶۰ میلیون مترمکعبی نسبت به زمان مشابه سال گذشته و حدود ۱.۱ میلیارد مترمکعبی نسبت به ابتدای سال آبی، به یک میلیارد و ۷۱۰ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی افزود: وسعت دریاچه ارومیه نیز به یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع رسیده که ۹۰ کیلومترمربع بیشتر از زمان مشابه سال گذشته و ۵۸۶ کیلومترمربع بیشتر از ابتدای سال آبی سال ۱۴۰۲ است.
معتمدیان همچنین با اشاره به آغاز رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه از آذرماه امسال از طریق سدهای آذربایجان غربی و کردستان، خاطرنشان کرد: تراز دریاچه ارومیه طبق آخرین آمار، به یک هزار و ۲۷۰ متر و ۳۱ سانتی متر رسیده که ۶ سانتی متر بالاتر از زمان مشابه پارسال و ۴۹ سانتی متر بالاتر از ابتدای مهرماه ١٤٠٢ است.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه با بیان اینکه هواشناسی بارش های خوبی را برای فروردین و اردیبهشت ماه امسال پیش بینی کرده، افزود: امیدواریم با تحقق پیشبینی ها شاهد افزایش حجم آب دریاچه باشیم.
معتمدیان همچنین با اشاره به اثرگذاری تبخیر آب در کاهش تراز دریاچه ارومیه، اضافه کرد: تابستان سال گذشته در برخی روزها ۳۰ میلیون مترمکعب تبخیر داشتیم.
وی در ادامه با بیان اینکه برای تحقق شرایط تثبیت آب دریاچه ارومیه که ۶ میلیارد مترمکعب است، نیازمند اجرای برنامه های میان مدت کارگروه ملی نجات هستیم، افزود: طرحهای مربوط به این برنامه در ستاد احیای دریاچه ارومیه با حضور ۶ وزارتخانه، ۲ سازمان زیرمجموعه ریاست جمهوری و سه استانداری حوضه آبریز دریاچه ارومیه به تصویب رسیده است.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به توجه ویژه دولت به احیای دریاچه و دستور ویژه آیتالله رئیسی، رئیس جمهور و تخصیص اعتبارات مناسب و بی سابقه به موضوع احیای دریاچه نیز اشاره کرده و یادآور شد: سال گذشته فقط در حوزه وزارت نیرو، ۳ هزار میلیارد تومان جهت تکمیل پروژه های سخت افزاری تخصیص داده شد که رقم قابل توجهی است.
معتمدیان همچنین افزود: در ماههای آینده فاز دوم انتقال آب از سد کانی سیب شامل انتقال آب از بادین آباد به میزان ۱۸۰ میلیون مترمکعب به اتمام رسیده و پروژههای مهم سخت افزاری پایان خواهند یافت.
وی یکی از اتفاقات خوب در دولت سیزدهم با تاکیدات ویژه رئیس جمهور را اتمام پروژه های سخت افزاری نیمه تمام و اجرای برنامه های نرم افزاری در احیای دریاچه ارومیه عنوان کرد و افزود: تقویت رویکرد نرم افزاری از جمله مهمترین برنامههای آتی دولت در احیای دریاچه ارومیه است که امیدواریم مردم با همکاری و مشارکت، در مدیریت منابع و مصارف آب نقش آفرینی داشته و با جلوگیری از برداشت های غیرمجاز، شاهد بهبود وضعیت دریاچه ارومیه باشیم.
معتمدیان با اشاره انتقال ۶۰۰ میلیون مترمکعب سالانه آب به دریاچه ارومیه با اتمام فاز دوم کانی سیب گفت: این میزان آب یکصد میلیون مترمکعب بیشتر از آب شرب مصرفی مردم استان در سال است که از طریق آب های مازاد خارج از حوزه دریاچه از طریق تونل انتقال به دریاچه ارومیه منتقل می شود.
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه به دغدغه خاص مردم به احیای دریاچه نیز اشاره کرد و افزود: دریاچه ارومیه به عنوان دغدغه زیست محیطی در کشور مطرح بوده و با توجه به این امر سعی می کنیم که در پروژه های سخت افزاری و به ویژه نرم افزاری ، مدیریت مصرف آب و کاهش مصرف در حوزه کشاورزی، به سمت جایگزینی محصولات کم آب بر پیش رویم.
معتمدیان با بیان اینکه طرحهای نمونه در حوزه ارس در خصوص تغییر الگوی کشت آغاز شده، اظهار کرد: جایگزینی باغات پسته و گردو به جای محصولات پرآب بر در دستور کار قرار گرفته که درآمد و اشتغال بیشتر و کاهش مصرف را برای منطقه به ارمغان خواهد آورد.
به گزارش ایسنا، دریاچه ارومیه در ۲۱ کیلومتری شرق ارومیه، در شمال غرب ایران و در مرز دو استان آذربایجانغربی و شرقی قرار گرفته است که با بهبود شرایط آبی دریاچه، قایق سواری و لذت از زیبایی های این دریاچه خالی از لطف نیست.
انتهای پیام
نظرات