«نجمعه نادری» در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با اقداماتی که این روزها در روستای تاریخی فهرج به عنوان یکی از هشت کاندیدای ایران برای انتخاب به عنوان بهترین دهکدههای گردشگری در سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)، در حال انجام است، تصریح کرد: دغدغه مسئولان میراث فرهنگی استان، ثبت روستای تاریخی فهرج نیست بلکه نگاه استان مطرح شدن فهرج به عنوان یکی از روستاهای دارای پتانسیل و توانمندی بالا در حوزه گردشگری است.
وی افزود: معتقدیم ثبت جهانی شدن نباید به یک هدف اصلی در این برنامه تبدیل شود بلکه باید این موضوع را به عنوان شروع اقدامات محافظتی در ابعاد کالبدی، فرهنگی و اقتصادی روستا در نظر بگیریم.
نادری تصریح کرد: روستای فهرج باید تحت عنوان یک شاخصه گردشگری با قابلیت حضور سکنه بومی روستا مطرح شود چرا که مهمترین تفاوت آن با دیگر مناطق و سایتهای گردشگری، زندگی مردم روستا با همان شیوههای بومی خودشان در حوزههای مختلف از نوع پوشش، رفتار و مهمان نوازیشان تا موضوعات متفرقهای مانند نحوه دفع پسماندهایشان است و لذا باید به سمت حفاظت از این داشتهها حرکت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اقداماتی که هم اکنون در این روستای تاریخی از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان در حال انجام است، فراتر از رویکرد زیرساختهای گردشگری و در راستای تلاش برای بیمه کردن روستا جهت حفاظت از همین داشتهها و محدوده تاریخی روستا برای بازه یکی دو دهه آینده توسط اهالی و سکنهی آن است.
نماینده میراث فرهنگی در این روستای تاریخی به اقداماتی مانند اصلاح وضعیت ناودانها، مرمت سقفهای آسیبدیده و تجدید اندود کاهگل سازهای خشتی نه به عنوان ظاهر بلکه به عنوان یک لایهی محافظت کننده از این نوع سازهها اشاره و بیان کرد: شاید اقدامات میراث فرهنگی موجب تغییر محسوسی در چهره روستا نشده باشد ولی در لایههای پشتی و در معابر فرعی روستا شاهد فعالیت کارگاههای مرمتی برای تداوم حفظ این روستا هستیم.
وی یکی از اقدامات در حال وقوع در روستای تاریخی فهرج را تلاش برای دسترسپذیری به آن ذکر و تصریح کرد: فراهم آوردن فرصت بازدید و دیدن کردن از این روستای تاریخی برای همه اقشار نوعی برقراری عدالت هم برای مردم روستا و هم برای گردشگر روستاست لذا خط قرمزی برای جدا کردن سکنه از گردشگران ترسیم نشده و اقداماتی مانند ایجاد مسیر گردشگری معلولان در وهله اول جهت استفاده اهالی سالمند و توانخواه خود روستا مهیا میشود و شاید ۱۰ درصد سهم گردشگری دسترسپذیر یا گردشگر نیازمند به حوزه دسترسپذیری خواهد شد.
نادری دیگر اتفاق خاص تدارک دیده شده برای گردشگری از این روستای زیبای تاریخی را اتصال مسیر گردشگری فرهنگی به مسیر گردشگری کشاورزی در این روستا خواند و گفت: فهرج از روستاهای واقع شده در دشتی است که بخش کشاورزی آن در سمتی که به آب نزدیکتر است، قرار گرفته به طوری که قبلاً با پایان یافتن مسیر سنگفرشها و بدنهسازیها متوجه ورود به حوزه باغات روستا میشدیم ولی اکنون این مسیر ادامه خواهد یافت و نکته جالب این است که بسیاری از سکنه بومی حاشیه بافت تاریخی در همین منطقه سکونت دارند.
این فعال حوزه میراث فرهنگی استان که سابقه فعالیت در پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد را در کارنامه دارد، در پایان خاطرنشان کرد: این اقدام در واقع ایجاد مسیری جهت اتصال گردشگری به حوزه سکونت مردم با درختکاری در ۲۰۰ متر از مسیرهای خاکی بین دو منطقه به همت اهالی روستا صورت گرفته و میتواند در آینده روستا و گسترش این حوزه تأثیر بسیار زیادی داشته باشد به ویژه این که مسیر مذکور به امامزادهای متصل میشود که بانوان روستا در آن برنامههای هفتگی دارند و در واقع تسطیح و تنظیف این مسیر مقدمه اتفاقاتی مبارک در این مسیر و تبدیل آن به یک جاذبه گردشگری هم برای مردم روستا و استان و هم گردشگران خواهد بود.
به گزارش ایسنا، روستای فهرج واقع در ۳۳ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد و در مسیر بزرگراه بافق - یزد، یکی از سکونتگاههای قدیمی بشری است که قدمت آن را به پیش از اسلام نسبت میدهند. این روستا که از جاهای دیدنی یزد به شمار میآید دارای انواع جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی و حتی هیجانی است.
فهرج، روستایی با خانههای خشتی، مردمانی خونگرم، غذاهایی لذیذ و آب و هوایی پاکیزه که خاطره اقامت در آن تا سالها در ذهن بازدیدکنندگانش باقی خواهد ماند، به دلیل برخورداری از امکانات مناسب در دل کویر، فرصت فوقالعادهای نیز برای تجربه کویرنوردی است.
این روستای تاریخی با داشتن ۱۰۲ یادگار تاریخی از دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان، گنجینهای از جلال و شکوه ایران است و از روستاهای تاریخی تراز اول جهان به شمار میآید.
انتهای پیام
نظرات