• چهارشنبه / ۵ دی ۱۴۰۳ / ۰۸:۲۰
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1403100503304
  • خبرنگار : 50046

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای برای بیماران مبتلا به HIV

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای برای بیماران مبتلا به HIV

ایسنا/خراسان شمالی متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با توجه به اهمیت تغذیه مناسب برای بیماران HIV و مدیریت این بیماری گفت: تغذیه نقش کلیدی در حفظ سلامت و ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV (ایدز) ایفا می کند.

دکتر زهره سادات سنگ سفیدی در گفت و گو با ایسنا، با تأکید بر اهمیت تغذیه در بیماران مبتلا به ایدز، بیان کرد: تغذیه صحیح می‌تواند به بهبود سیستم ایمنی، حفظ وزن و توده عضلانی، جلوگیری از کمبودهای تغذیه‌ای، کاهش ابتلا به بیماری‌های ثانویه و تقویت اثرات درمانی داروها کمک کند.

وی افزود: میوه‌ها و سبزیجات سرشار از انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و ترکیبات آنتی‌اکسیدانی هستند که در عملکرد سیستم ایمنی موثر هستند و می‌توانند از سیستم ایمنی بدن محافظت ‌کنند بنابراین توصیه می‌شود بیماران روزانه به میزان کافی از انواع مختلف میوه ها و سبزیجات استفاده کنند.

سنگ سفیدی با اشاره به کاهش وزن بیماران اچ آی وی، ادامه داد: افزایش تعداد وعده‌های غذایی با کاهش حجم هر وعده، مصرف مواد غذایی پرکالری و پرپروتئین مانند گوشت بدون چربی، تخم‌مرغ، غلات کامل، مغزها و استفاده متعادل از روغن‌های گیاهی از جمله روش‌های مؤثر در مدیریت وزن هستند.

وی با بیان اینکه بدن از پروتئین برای ساخت عضله و تقویت سیستم ایمنی استفاده می‌کند، اضافه کرد: مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت قرمز بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، شیر و لبنیات، حبوبات و آجیل است و بیماران باید روزانه به میزان کافی از منابع پروتئینی استفاده کنند. در صورت کمبود وزن یا قرار داشتن در مرحله آخر بیماری HIV ، بیماران باید پروتئین بیشتری مصرف کنند.

سنگ سفیدی ادامه داد: کربوهیدرات‌ها مهمترین منبع تأمین کننده انرژی برای بدن هستند، کربوهیدرات‌های موجود در غلات سبوس‌دار مانند برنج قهوه‌ای، نان گندم، جو سبوس‌دار و حبوبات منبع غذایی خوبی محسوب می‌شوند، غلات کامل سرشار از ویتامین‌های گروه B و فیبر هستند که در عملکرد سیستم ایمنی می‌توانند کمک کننده باشند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانگر ادامه داد: در مبتلایان به بیماری ایدز، احتمال ابتلا به مشکلات قلبی به دنبال لارو درمانی افزایش پیدا می‌کند. علاوه بر این، مصرف زیاد قند و نمک خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد. بنابراین توصیه می‌شود بیماران مصرف روزانه قند و نمک خود را محدود کنند.

وی افزود: چربی به تامین انرژی بدن کمک می‌کند. با این حال مصرف زیاد چربی‌ها به ویژه چربی‌های اشباع و ترانس می‌تواند خطر بیماری‌ها همچون بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد. از سویی مصرف داروهای ضد ویروس در بیماران دچار ایدز ممکن است موجب افزایش کلسترول و تری گلیسرید خون شود، به همین منظور توجه به پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی در این بیماران اهمیت ویژه‌ای دارد. لذا توصیه می‌شود مصرف منابع غذایی حاوی چربی‌های اشباع و ترانس مانند شیر و لبنیات پرچرب، گوشت‌های پرچرب، فست فودها، چیپس محدود شود و در مقابل میزان متناسب و متعادلی از منابع چربی های غیر اشباع مانند آجیل، روغن‌های گیاهی نظیر روغن زیتون، روغن کنجد، روغن کانولا مصرف کنند.

متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: برای کاهش علائم، مصرف کربوهیدرات‌های ساده مانند برنج سفید و کراکرها، پرهیز از غذاهای پرچرب، شیر و محصولات لبنی، و مواد غذایی حاوی قند زیاد مؤثر است. همچنین، کاهش مصرف فیبر و استفاده از مواد غذایی حاوی پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها مانند ماست و موز، کمک شایانی به بهبود وضعیت گوارش می‌کند.

وی افزود: مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی نظیر ویتامین‌های A، C، E، D و گروه B، همچنین روی، سلنیوم، آهن و کلسیم، برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از عفونت‌ها ضروری است. منابع این مواد شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، سبزیجات برگ سبز و لبنیات است.

سنگ‌سفیدی در مورد بهبود وضعیت اشتها، تهوع و زخم‌های دهان، حلق، مری توصیه کرد: برای افزایش اشتها، مصرف وعده‌های کوچک و متنوع و غذاهای پرانرژی مانند کره بادام‌زمینی مناسب است. در صورت تهوع، مصرف غذاهای خشک مانند کراکر و پرهیز از غذاهای پرچرب و بودار توصیه می‌شود. برای زخم‌های دهانی نیز غذاهای نرم و مرطوب همراه با پرهیز از غذاهای سخت و اسیدی مفید هستند.

این متخصص تغذیه تأکید کرد: تغذیه مناسب نه تنها سلامت بیماران را بهبود می‌بخشد، بلکه اثرات درمان‌های دارویی را نیز به حداکثر می‌رساند و کیفیت زندگی را ارتقا می‌دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha