به گزارش ایسنا، به نقل از میزان، روز ۳۰ دسامبر سال ۲۰۰۶ (۹ دی ۱۳۸۵)، صدام، دیکتاتور سابق عراق، به دار مجازات آویخته شد.
نام دیکتاتور سابق عراق یادآور جنایتهای وحشیانهای است که رژیم بعث در طول جنگ تحمیلی علیه ملت ایران مرتکب شده است.
رژیم بعث عراق به سرکردگی صدام طی ۸ سال جنگ تحمیلی جنایتهای وحشیانهای را با حمایت همهجانبه دهها کشور غربی علیه ملت ایران مرتکب شد.
بسیاری از جنایتهای رژیم صدام در دوران جنگ تحمیلی افشا شده، اما برخی از ابعاد این جنایتها کمتر شنیده شده است.
ارتش رژیم بعث در طول جنگ تحمیلی شهرهایی را که در تیررس موشکهای این رژیم قرار داشتند بارها و بارها بمباران کرد و انوع زیرساختهای حیاتی از مراکز درمانی گرفته تا مدارس، هدف این حملات بودند.
بمباران شیمیایی شهرهای ایران و استفاده از سلاحهای ممنوعه تنها گوشهای از جنایتهای رژیم بعث عراق بهشمار میرود.
فاجعه حملههای شیمیایی رژیم صدام به شهرهای ایران
رژیم بعث عراق در طول ۸ سال جنگ تحمیلی علیه ایران بهصورت گسترده از سلاحهای شیمیایی در مناطق عملیاتی و شهرهای مرزی ایران و عراق استفاده کرد؛ حاجعمران، زرده، نساردیره، نساردیره سفلی، شاهماردیره، باباجانی، دودان و شیخ صله، مریوان، بانه و روستاهای مجاور، پیرانشهر، نودشه، سردشت، اشنویه، سومار، طلائیه، جزایر مجنون و مناطق عملیاتی والفجر ۲ در شمال غرب (۲۹ تیر تا ۱۳ مرداد ۱۳۶۲)، عملیات والفجر ۴ (۲۷ مهر تا۳۰ آبان ۱۳۶۲)، عملیات رمضان (۲۲ تیر -۷مرداد ۱۳۶۱) و عملیات خیبر (۳ تا ۲۲اسفند ۱۳۶۲) در ایران و حلبچه کردستان عراق، امالرصاص، بصره، فاو، حتی نجف و کربلا در خاک عراق مناطقی بودند که هدف بمباران شیمیایی رژیم بعث قرار گرفتند.
میزان استفاده رژیم بعث عراق از جنگافزارهای شیمیایی در طول ۸ سال جنگ تحمیلی به قدری بود که میتوان اعلام کرد ایران پس از ژاپن دومین کشور آسیبدیده جهان از نظر مواجهه با سلاحهای کشتار جمعی است.
سردشت، شهری در استان آذربایجان غربی، میراثدار تمدن پر رمز و راز ۸ هزار ساله با طبیعتی بکر است که بخش مهمی از هویت ایران را تشکیل میدهد؛ این شهر در ۷ تیر ۱۳۶۶ شاهد جنایتی بود که زخمی ماندگار بر آن وارد کرد.
در همین رابطه محسن پاکآیین، دیپلمات پیشین ایران و تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با میزان به این موضوع پرداخته است.
جنایتهای بیشمار صدام علیه ملتها
پاکآیین با اشاره به اینکه صدام، دیکتاتور سابق عراق، جنایتهای زیادی را علیه مردم عراق، ایران و کویت انجام داد، گفت: او با تحریک مستقیم غرب بهویژه آمریکا و حمایتهای همهجانبه مالی، تسلیحاتی، اقتصادی و نظامی اروپاییها و بهویژه آلمان و برخی کشورهای عربی، فرسایشیترین جنگ منطقهای را در سال ۱۹۸۰ میلادی (۳۱ شهریور ۱۳۵۹) علیه ایران به راه انداخت.
دیپلمات پیشین ایران بیان کرد: در جنگ تحمیلی، صدام جنایات هولناکی را علیه ملت ایران مرتکب شد و همزمان در داخل عراق نیز جنایتهایی را علیه مخالفانش که اکثریت جمعیت این کشور (شیعیان) را تشکیل میدادند، انجام داد.
کارشناس مسائل منطقه، یادآور شد: حمله شیمیایی ارتش رژیم بعث به شهر حلبچه با دریافت این سلاحهای ممنوعه از آلمان مصداق بارز نسلکشی بود و در ۱۷ و ۱۸ مارس ۱۹۸۸ میلادی (اسفند ۱۳۶۶) به دستور صدام، شهر کردنشین حلبچه با سلاحهای شیمیایی بمباران شد که در نتیجه آن هزاران انسان بیگناه قتلعام شدند.
پاکآیین با اشاره به اینکه از دیگر جنایتهای صدام، حمله به کویت و اشغال این کشور بود، بیان کرد: به دستور صدام، ارتش بعث در مدت کوتاهی کویت، این کشور کوچک، را به اشغال خود درآورد و دیکتاتور سابق عراق، کویت را نوزدهمین استان این کشور اعلام کرد.
به گفته وی، اما در ادامه در سال ۱۹۹۱ ارتش بعث شکست خورد و از کویت خارج شد و متعاقب آن سازمان ملل، تحریمی را علیه عراق وضع کرد که ۱۳ سال طول کشید.
بازخوانی روند محاکمه صدام در دادگاه عراق
کارشناس مسائل منطقه، تصریح کرد: اگرچه صدام و همدستانش جنایتهای زیادی بهویژه علیه مردم ایران مرتکب شدند، اما تنها به سبب دست داشتن در کشتار کردها موسوم به انفال (در سالهای ۱۹۸۷ و ۱۹۸۸) محاکمه شدند.
دیپلمات پیشین ایران، عنوان کرد: در ۱۹ ژوئن ۲۰۰۶ (۲۹ خرداد ۱۳۸۵)، دادستان دادگاه عالی جنایی عراق، خواستار صدور حکم اعدام علیه صدام، برزان تکریتی و طه یاسین رمضان در پرونده دجیل شد.
وی ادامه داد: ۲۱ آگوست ۲۰۰۶ (مرداد ۱۳۸۵)، محاکمه صدام به سبب ارتکاب جنایت کشتار کردها موسوم به پرونده انفال آغاز شد؛ در این جنایت، صدام دهها هزار کرد را قتل عام کرد.
به گفته پاکآیین، در نهایت در تاریخ ۵ نوامبر ۲۰۰۶ (آبان ۱۳۸۵)، دادگاه عالی جنایی عراق، صدام و برزان تکریتی و عواد البندر را به سبب محکوم شدن در قتل شیعیان در منطقه دجیل در سال ۱۹۸۲ به اعدام محکوم کرد.
وی ادامه داد: دادگاه استیناف هم در ۲۶ دسامبر همان سال (۵ دی ۱۳۸۵)، این حکم را تایید کرد و در نهایت در تاریخ ۳۰ دسامبر، دیکتاتور جنایتکار عراق در منطقه الخضرا بغداد به دار مجازات آویخته شد.
محاکمه صدام؛ محاکمه همپیمانان رژیم بعث عراق است
کارشناس مسائل بینالملل، تاکید کرد: محاکمه صدام در واقع محاکمه تمام کشورهای حامی او بهویژه آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه بود.
پاکآیین، گفت: کشورهای غربی مدعی حمایت از حقوق بشر هستند، اما سالیان طولانی در مقابل جنایتهای صدام و نقض حقوق بشر ازسوی وی سکوت کرده و با دادن سلاح، ارتش رژیم بعث را به ادامه جنایت ترغیب کردند.
*بازنشر مطالب دیگر رسانهها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان میباشد.
انتهای پیام
نظرات