مرتضی احمدی رحمت سهشنبه ۱۶ بهمن در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امنیت غذایی همواره مورد تاکید مقامات کشورمان بوده، اظهار کرد: جهتگیری سیاستهای اقتصادی و برنامهریزی تولیدات کشاورزی موید این موضوع است.
وی افزود: کشورمان در اقلیم خشک و نیمهخشک کرهزمین واقع شده و محدودیت آب مسئلهای بسیار جدی است و چنان که در سالهای اخیر تامین آب شرب مراکز جمعیتی با چالش جدی مواجه شده است.
احمدی رحمت با تاکید بر اینکه اصولا تامین آب شرب سالم و پایدار مردم مهمترین رکن امنیت غذایی است، گفت: این موضوع در بخشهایی از کشور محدودیت آب سطحی داشته و اتکا بر منابع آب زیرزمینی است اهمیت دو چندان دارد، چرا که آبهای زیرزمینی به سختی و در صورت فراهم بودن کلیه شرایط در مدت زمان طولانی قابل تجدید است.
وی با بیان اینکه همانطور که میدانیم صادرات محصولات کشاورزی در واقع صادرات آب است و هرچه تولید محصول آب بیشتری نیاز داشته باشد در واقع آب بیشتری برای صادرات آن محصول مصرف شده است، تصریح کرد: این در حالی است که عملا قیمت آب در تولید محصولات کشاورزی نادیده گرفته شده و بسیار ناچیز است و در واقع آب تقریبا رایگان بواسطه صادرات محصولات پرآب طلب کشاورزی صادر میشود.
وی افزود: صادرات محصولات کشاورزی بویژه محصولات پرآب طلب و بالاخص محصولاتی که با مصرف آب زیرزمینی تولید میشود، ضمن تخلیه آبخوانها و ایجاد مخاطرات طبیعی نظیر فرونشست، کاهش کیفیت آب، از بین بردن حیات و خشکاندن دشتها، آینده مشاغل کشاورزی، تامین آب شرب و امنیت غذایی کشور را با تهدید مواجه میکند.
احمدی رحمت تأکید کرد: صادرات این نوع محصولات علاوه بر ایجاد تهدیدات فوق در کوتاه مدت نیز باعث افزایش قیمت محصول صادر شده در داخل کشور و ایجاد مشقت و گرانی برای اقشار ضعیف جامعه شده و به نوعی تامین غذای این قشر را دچار سختی و امنیت غذایی را متزلزل میکند.
وی با بیان اینکه بالا رفتن کاذب قیمت ناشی از صادرات، منجر به ایجاد رقابت مخرب در بهرهبرداری بیشتر از منابع آب برای تولید این محصولات پر آب طلب میشود، گفت: در حالی که در اکثر نقاط دنیا قیمتگذاری محصولات کشاورزی عاملی برای کنترل مصرف آب است، در کشور ما در این خصوص اقدامی نشده و عملا با صادرات محصولات پر آب طلب تشویق عملی قوی در راستای کشت این محصولات انجام و ضمن بیاثر کردن تمام تلاشها در خصوص مدیریت مصرف آب، باعث افزایش تخلفات در بهرهبرداری غیرمجاز از منابع آب میشود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای همدان با اشاره به وضعیت شکننده منابع آب کشور، تاکید کرد: در راستای تامین امنیت غذایی پایدار میبایست ضمن ممنوعیت صادرات محصولات پر آب طلب کشاورزی و اعلام عمومی آن، برنامهریزی بهگونهای باشد که الگوی کشت کشاورزی متناسب با آب قابل برنامهریزی در راستای تولید محصولات کشاورزی اساسی نیاز داخل باشد.
انتهای پیام
نظرات