• دوشنبه / ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۰:۳۳
  • دسته‌بندی: جامعه، شهری
  • کد خبر: 1404011808130
  • خبرنگار : 71233

با تائید شورای عالی ترافیک کشور؛

چهار خودروی برقی مجوز ورود به ناوگان تاکسیرانی گرفتند

چهار خودروی برقی مجوز ورود به ناوگان تاکسیرانی گرفتند

مدیر عامل اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور گفت: با تائید شورای عالی ترافیک کشور چهار خودروی برقی مجوز ورود به ناوگان تاکسیرانی گرفتند.

مرتضی ضامنی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه با هدف کاهش آلودگی هوا و ارتقای کیفیت خدمات حمل و نقل عمومی، چهار مدل خودروی برقی برای ورود به ناوگان تاکسیرانی کشور مجوز دریافت کرده‌اند، افزود: جک جی ۷ کرمان موتور، Eado  سایپا ، FAW ایران خودرو و آیون  (AION) شهرداری تهران، چهار خودروی مورد تأیید است.

برقی سازی عامل کاهش هزینه‌های عملیاتی تاکسیرانی و افزایش رفاه حال رانندگان


وی با اشاره به اهمیت ورود خودروهای برقی به ناوگان تاکسیرانی، اظهار کرد: این اقدام، گامی مهم در جهت توسعه حمل و نقل پاک و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی محسوب می‌شود. همچنین، استفاده از خودروهای برقی می‌تواند به کاهش هزینه‌های عملیاتی تاکسیرانی و افزایش رفاه حال رانندگان و مسافران منجر شود.

ضامنی افزود: این خودروها پس از طی مراحل ارزیابی و تطابق با ضوابط شورای عالی ترافیک کشور و اخذ تأییدیه از کمیته فنی وزارت کشور، به عنوان گزینه‌های مناسب برای استفاده در ناوگان تاکسیرانی شناخته شدند.

مدیر عامل اتحادیه حمل و نقل مسافر شهری کشور درباره مزایای استفاده از خودروهای برقی در ناوگان تاکسیرانی، گفت: کاهش آلودگی هوا و حفظ محیط زیست، کاهش هزینه‌های سوخت و نگهداری، ایجاد تجربه سفر آرام و بی صدا برای مسافران و ارتقای وجهه ناوگان تاکسیرانی به عنوان یک سیستم حمل و نقل مدرن و پایدار، از جمله مزایای این اقدام است.

وی با اشاره به برنامه‌های آتی این اتحادیه، تصریح کرد: امید است با گسترش استفاده از خودروهای برقی در ناوگان تاکسیرانی، شاهد بهبود کیفیت هوا و ارتقای سطح خدمات حمل و نقل عمومی در کشور باشیم. در همین راستا و با توجه به اهمیت توسعه زیرساخت‌های شارژ در کلان شهرها، لازم است تا دستگاه‌های مرتبط از جمله وزارت نیرو، همکاری لازم را با شهرداری‌ها به منظور انجام فرآیند تخصصی احداث جایگاه‌ها و تأمین برق مورد نیاز به عمل آورند.

ضامنی در پایان اعلام کرد که خودروی دانگ فنگ E۷۰ ایران‌خودرو، به علت عدم تطابق با ضوابط شورای عالی ترافیک و عدم اخذ تأییدیه در کمیته فنی وزارت کشور، نتوانست وارد ناوگان تاکسیرانی شود.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
امروز ۱۴:۲۹

مجوز هم گرفته باشید هیچ احدناسی یک قرون هم پول نداره چون باشرایط شما تطبیق نداریم.اللخصوص دهک ۱و۲و۳مگر اینکه ب این دهکها باشرایط ویژه تاکسیه نو بدهید ما به پراید هم راضی هستیم.

avatar
امروز ۱۵:۳۲

خودروبرقی گران برخی از مردم توانایی خرید ندارند

avatar
امروز ۱۶:۰۹

گویا مسئولین امور مربوط به نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی اهل این کشور نیستند . چون خیلی راحت صحبت از نزدیک به دویست میلیارد ریال می‌کنند تامین اقساط دو وام خرید خودرو ، هزینه های جانبی ماشین ، بیمه ثالث و بدنه ، هزینهٔ خانواده و ...

avatar
امروز ۱۶:۱۴

سلام از قدیم گفتن اگه خواستی منار رابدوذدی اول چاه آن را بکن تاکسی برقی. ، برق میخواد مسافر بدبخت سه ساعت بشینه برق بیاد کرایش به گردن کیه

avatar
امروز ۱۶:۲۰

برقی سازی ناوگان تاکسیرانی هیچ نتیجه‌ای جز بالارفتن کرایه ها نداره هزینه جایگزین کردن باطری بسیار بالا هستش و این هزینه رو نهایتاً باید مسافر پرداخت کنه هیچ راننده عاقلی تاکسی برقی نمیگیره

avatar
امروز ۱۷:۲۵

واقعا رانندگان تاکسی را چی حساب کردید با این کرایه های خیلی پایین به حضرت ابوالفضل ۲۸ سال راننده تاکسی تهران هستم بیشتر درآمده من در آمد ماه فقط یک بار ۱۵/۴۰۰/۰۰۰ تومان کار کردم الباقی بین ۱۰ میلیون الی ۱۳ میلیون است بدبختر از راننده تاکسی نداریم