دکتر فریبرز ایمانی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، از فاویسم به عنوان یک بیماری ژنتیکی یاد کرد که ناشی از کمبود نوعی آنزیم در بدن بوده و منجر میشود در سایه کمبود این آنزیم گلبولهای قرمز سریعتر تخریب و همولیز شوند و با توجه به اینکه گلبول قرمز وظیفه حمل اکسیژن و دیاکسید کربن در بدن افراد را بر عهده دارد، با تخریب گلبولهای قرمز فرد دچار کمبود اکسیژن میشود.
وی ادامه داد: مصرف برخی محرکها از جمله باقلا در افراد مبتلا به فاویسم میتواند بیماری را تشدید کرده و باعث بروز علائم شود. علائم نیز به طور معمول ۲۴ تا ۳۶ ساعت بعد از قرار گرفتن در معرض محرک نظیر باقلا خود را بروز میدهد.
رئیس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با بیان اینکه فاویسم انواع مختلفی از شدید تا خفیف دارد و علائم آن با توجه به انواعش متفاوت است، افزود: به طور معمول علائم اولیه فاویسم پس از مواجهه با عامل محرک به صورت ضربان قلب سریع، تنگی نفس، ادرار تیره، تب، اسهال، استفراغ، درد شکم، زردی پوست، بزرگ شدن طهال، خستگی و ... خود را نشان میدهد.
به گفته ایمانی هیچ درمان قطعی برای فاویسم وجود ندارد و وقتی که علائم در فرد بروز کرد، تنها از طریق استراحت، سرمدرمانی و در موارد شدید تزریق خون میتوان به فرد کمک کرد.
وی گفت: فاویسم در همه سنین میتواند بروز کند، اما محدوده اصلی بروز آن بین دو تا پنج سالگی است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از اینکه در برخی موارد با افزایش سن از شدت فاویسم کم میشود نیز یاد کرد و گفت: البته این بدان معنا نیست که فرد نسبت به مصرف محرکها مانند باقلا بیتفاوت باشد.
ایمانی اظهار کرد: در موارد خفیف فرد فقط نسبت به خوردن باقلا واکنش نشان میدهد، اما در برخی موارد شدید حتی عبور از کنار مزرعه باقلا نیز میتواند برای فرد مبتلا به فاویسم مشکل ایجاد کند.
وی تنها راه تشخیص اولیه فاویسم را نیز آزمایش خون اعلام کرد و افزود: در بسیاری از موارد افراد مبتلا به فاویسم علاوه بر باقلا، به نخود فرنگی، برخی داروهای آنتیبیوتیکی، داروهای ضد مالاریا، آسپرین و برخی رنگهای خوراکی خصوصا رنگهای آبی، حنا، سدر و ویتامین K حساس هستند.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، در صورت شیردهی به کودکان فاویسمی، مادر شیرده نیز نباید از باقلا استفاده کند و در صورت مصرف آن، باید تا سه روز به کودک شیر مادر داده نشود.
انتهای پیام
نظرات