مرتضی گراوند در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به برنامه ریزی برای ادامه کاوشهای باستانشناسی در معبد آناهیتا، اظهار کرد: برای ادامه کاوشهای باستان شناسی در این محوطه تاریخی، در سالجاری درخواست دو میلیارد تومان اعتبار دادهایم.
وی افزود: در سفر اخیر استاندار کرمانشاه به شهرستان کنگاور مسئله ادامه کاوشها در این محوطه باستانی مطرح شد و در آنجا اعلام کردم برای اینکه ۵۰ درصد از محوطه معبد آناهیتا کاوش و مرمت باستان شناسی شود، مجموعا به حدود ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
مدیرپایگاه ملی معبد آناهیتا تاکید کرد: این اعتبارات میتواند در بازه زمانی چهار تا پنج ساله تامین شده و تحولی بزرگ و شگرف را در این محوطه باستانی بوجود آورد.
وی با بیان اینکه محوطه معبد آناهیتا باید به جایگاه واقعی خود برسد، عنوان کرد: این محوطه از نظر معماری و ساختار خود اهمیت بسیار بالایی در دنیای باستانی شناسی دارد، اما متاسفانه آنگونه که باید به آن توجه نشده است.
گراوند یادآور شد: در نوروز امسال تنها حدود هفت هزار نفر از این محوطه بازدید داشتند که این تعداد بازدید کننده شایسته اثری با این عظمت نیست و باید آمار بازدیدهایش بیش از اینها باشد.
وی تاکید کرد: وقتی از محوطه معبد آناهیتا به عنوان تخت جمشید غرب ایران یاد میشود، نشان میدهد که این اثر و محوطه باستان شناسی جایگاه بسیار بالایی دارد و باید توجه بیشتری به آن شود.
مدیرپایگاه ملی معبد آناهیتا افزود: همان میزان که تاق بستان و بیستون میتوانند گردشگر جذب کنند، به همان میزان هم آناهیتا میتواند، اما باید نوع نگاه و میزان اعتباری که به آن تخصیص پیدا میکند، تغییر یابد.
وی خاطر نشان کرد: شاید وقتی عموم مردم به محوطه آناهیتا نگاه میکنند، تنها انباشت سنگها را در آن ببینند، اما افرادی که درکی از آثار باستانی دارند، متوجه خواهند شد که این اثر یک شاهکار معماری است و گذشتگان ما چقدر توانمند بودهاند که توانستهاند سنگهایی به این بزرگی را برش داده و به این نقطه منتقل کنند.
گراوند با تاکید براینکه باید یک اولویت بندی برای آثار باستانی استان وجود داشته باشد، عنوان کرد اگر قرار است هر ساله حدود ۲۰ میلیارد تومان به تاق بستان و یا بیستون اختصاص دهند، همان میزان را هم باید به معبد آناهیتا بدهند. باید توزیع اعتبارات بین آثار تاریخی استان براساس نیاز این آثار باشد، نه میزان محبوبیت و معروفیت آنها.
وی در ادامه با بیان اینکه معبد آناهیتا نیاز دارد به شکل گستردهای مورد کاوش باستان شناسی قرار گیرد، افزود: متاسفانه در سالهای گذشته این اثر چندان مورد دغدغه نبوده و کل استان نسبت به این اثر تاریخی مقصرند، چرا که مردم برای وضعیت آن مطالبه گر نبودهاند و مسئولین هم این شاهکار معماری ایران را سالهاست به حال خود رها کردهاند.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو اظهار کرد: در سفر چندی پیش استاندار به شهرستان کنگاور مصوب شد که علاوه بر ادامه کاوشهای باستان شناسی، اعتبار موزه نیاز برای تکمیل موزه باستان شناسی معبد هم تخصیص یابد.
گراوند اعتبار مورد نیاز برای تکمیل موزه مردم شناسی معبد را حدود پنج میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: بر اساس مصوبه شورای اداری شهرستان با حضور استاندار، مقرر شده در گام اول دو میلیارد تومان از این اعتبار تامین شود.
وی با بیان اینکه احتمالا این اعتبار بزودی تخصیص پیدا کند، عنوان کرد: طرح محتوایی موزه باستان شناسی معبد آناهیتا از سال ۱۳۹۷ آماده شده و به تائید اداره کل موزههای وزارتخانه هم رسیده، اما متاسفانه در طول این سالها به مرحله اجرا نرسیده و بلاتکلیف مانده است.
مدیرپایگاه ملی معبد آناهیتا خاطرنشان کرد: اگر کل اعتبار پنج میلیارد تومان برای این پروژه شامل سالن معرفی و نمایش آثار تزریق شود، میتوانیم ظرف مدت سه تا چهار ماه آن را به عنوان یک موزه استاندارد راهاندازی کنیم.
وی یادآور شد: ساختمانی که برای موزه باستان شناسی معبد در نظر گرفته شده ساختمانی دو طبقه است که طبقه اول آن را به عنوان موزه مردم شناسی و موزه سنگ و طبقه دوم را نیز به عنوان موزه باستان شناسی راه اندازی میکنیم.
انتهای پیام
نظرات