جهاد کشاورزی شهرستان دهلران چند روز قبل بهکشاورزان مناطق «میمه» و «زرینآباد» در خصوص طغیان سن گندم هشدار داد و از کشاورزان این مناطق خواست با توجه به طغیان این آفت در حوزههای شمالی استان ایلام، بهمنظور جلوگیری از خسارات احتمالی، به طور منظم از مزارع خود بازدید کرده و در صورت مشاهده آفت، با نظر کارشناسان جهاد کشاورزی، نسبت به مبارزه شیمیایی با استفاده از سموم مناسب و با رعایت نکات ایمنی اقدام کنند.
سن گندم (Eurygaster integriceps) مهمترین آفت غلات در ایران و کشورهای همسایه است، این حشره از مراحل مختلف گندم (از پنجهزنی تا خوشهدهی) تغذیه کرده و خسارات کمی و کیفی ایجاد میکند.
خسارت کمّی شامل کاهش وزن و عملکرد محصول و خسارت کیفی شامل کاهش خاصیت نانوایی گندم است، سن گندم با تزریق ترکیبات شیمیایی به دانه گندم، کیفیت آرد را کاهش میدهد.
آفت سن یک حشره قهوهای غبارآلود است که در سرتاسر ایران و افغانستان بهویژه در محصولات گندم و جو یافت می شود و از اینرو با نام سن گندم شناخته میشود، این آفت پس از خروج از تخم، پنج مرحله رشد دارد و چهار مرحله از آن از گندم تغذیه می کند. تخمهای آنها سبز رنگ و دسته دسته هستند. حشرات بالغ یک سر مثلثی معمولی دارند.
سن گندم به کل محصول صدمه می زند، محصولات گندم آلوده به آفات سن برای مصرف یا تهیه نان مناسب نیستند زیرا باعث کاهش کیفیت آرد می شوند.
آفات سن گندم بر روی قسمت های مختلف گیاه از جمله برگ و ساقه گیاهان میزبان و همچنین علف های هرز تخم می گذارند، پورهها پس از ۲ یا ۳ هفته از تخم خارج می شوند و سنهای جوانتر از برگ، ساقه و خوشه گندم تغذیه میکنند، آنها عمدتاً در لابه لای برگهای علوفه هرز، زمستان گذرانی میکنند (پنهان می شوند) اما برخی از آنها در میان پوشش گیاهی خشن پناه میبرند، با بهتر شدن شرایط، آفات بیرون میآیند و دوباره شروع به تغذیه از قسمت های مختلف محصول گندم میکنند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام در این خصوص از تداوم سمپاشی علیه سن غلات در مزارع استان خبر داد.
حشمتاله زرینجوب به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: از اسفندماه سال ۱۴۰۳ و بعد از مشاهده آفت سن غلات در مزارع استان، بیش از ۲۱ هزار هکتار از مزارع غلات علیه سن مادر سمپاشی شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: طی روزهای اخیر و با مشاهده اولین پورههای این آفت در مزارعی که سمپاشی نشدهاند، عملیات مبارزه با پورههای سن آغاز شده و اطلاع رسانی به کشاورزان برای تداوم سمپاشی ادامه دارد.
زرین جوب با اشاره به توان خسارتزایی بالای آفت، به کشاورزان گفت: چنانچه تاکنون نسبت به سمپاشی مزارع علیه سن مادر اقدام نکرده اند، قبل از تغذیه پورههای سن و بروز خسارت، در اولین فرصت مزارع خود را سمپاشی کنند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی ایلام گفت: بیش از ۲۱ هزار هکتار از مزارع غلات استان علیه سن مادر سمپاشی شده است.
حشمت عزیزان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام نیز در بازدید از مزاع غلات استان ایلام بر سمپاشی به مزارع علیه این آفت تأکید کرد و گفت: با بهره گیری از ظرفیت تعاونیهای تولید و تشکلهای زراعی برای افزایش سطح سمپاشی علیه افت برنامه ریزی شود.
وی همچنین گفت: برای ایجاد اهرم مناسب برای سمپاشی در سالهای بعد، نظارت جدی بر مراکز خرید بهعمل آید و از خرید محمولههای سنزده غیر استاندارد خودداری شود.
عزیزان بر لزوم اطلاع رسانی گسترده برای ترغیب کشاورزان به انجام سمپاشی به منظور جلوگیری از بروز خسارت تأکید کرد.
انتهای پیام
نظرات