حمام در تمام شهرها و روستاهای ایران در کنار مساجد به صورت زوجی (زنانه و مردانه) ساخته و قبل از اذان صبح باز میشدند. در وصف گرمابههای قزوین باید گفت که گرمابهها بخش مهمی از میراث معماری استان قزوین محسوب میشوند که جایگاه خاصی در معماری سنتی این شهر دارد. حمام پیرحصار هم از این دست حمامها بوده، این گرمابه دارای سردخانه، گرمخانه، محل شستشوی بدن، خزینه، محل نشستن و لباس پوشیدن بوده است و برای حفاظت از سرما این گرمابه را در زیر زمین احداث کرده بودند. این گرمابه یکی از گرمابههای تاریخی شهر قزوین است که بهعنوان یکی از حمامهای فعال قزوین، سالها میزبان بسیاری از شهروندان بوده است.
چند روزی است که انتشار عکسهایی از گرمابه تاریخی پیرحصار درحالی که مدفون در حجم زیادی مصالح و نخالههای ساختمانی است، نگرانی بسیاری از دوستداران میراث فرهنگی را برانگیخته است و گرمابه پیرحصار با آنکه در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۲۶۱۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، امروز حال و روز خوبی ندارد و پاتوق برخی معتادین شده است. این بنای قاجاری ویترین محله تهران قدیم است، چراکه در یکی از گذرهای اصلی این محل واقع شده است و حالا زیر آوار نخالههای ساختمانی نفس میزند.
مشکلات حمام «پیرحصار» مربوط به امروز و دیروز نیست
چرا میراث فرهنگی به فکر ساماندهی این بنا نیست؟ این سؤالی است که بسیاری از کسبه و شهروندان این محله دارند. عمو نقی یکی از قدیمیهای محله به ایسنا میگوید: سالهاست که آسیبهای اجتماعی گرمابه پیرحصار آرامش و آسایش را از مردم سلب کرده است و مشکلات بنا مربوط به امروز و دیروز نیست و چندین دهه است که این بنا متروک و رها شده است. یکی دو سال پیش چندین سگ ولگرد در این گرمابه متروکه بسته شده بودند و حتی شاهد گازگرفتگی هم بودیم.
این شهروند قزوینی بیان میکند: صبحها دور تا دور این گرمابه سرنگ ریخته و شبها پاتوق معتادان بوده و حالا هم در نخالههای ساختمانی مدفون شده است و لازم است متولیان به فکر ساماندهی آن باشد تا کمتر شاهد بزههای اجتماعی در این مکان باشیم.
چه کسی مسئول ساماندهی حمام «پیرحصار» است؟
واقعیت امر این است که حمام پیرحصار، مالک شخصی داشته و حالا این گرمابه تاریخی در دست وُراث است. هرچند که پروژه طرح «حمایت از مالکان آثار ثبتی» توسط معاونت میراث فرهنگی از سال ۸۹ آغاز شد و در سال ۹۸ مجلس شورای اسلامی قانونی مبنی بر حفظ و نگهداری بناهای دارای مالکیت خصوصی تصویب کرد و بر اساس این قوانین مقرر شد که میراث فرهنگی با مشارکت بخش خصوصی اقدام به مرمت و نگهداری بناهای تاریخی کند؛ اما چرا این اتفاق برای گرمابه پیرحصار و سایر بناهای مشابه آن صورت نگرفته است، سؤالی است که باید میراث فرهنگی پاسخ دهد.
احسان نورانی، معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین درباره موضوع حمام «پیرحصار» میگوید: چنانچه وراث این بنای تاریخی با میراث فرهنگی مشارکت داشته باشند، برای بنای گرمابه تاریخی پیرحصار نیز برنامه طرح مرمت مشارکتی داریم.
وی در خصوص وجود نخالههای ساختمانی جلوی این گرمابه بیان میکند: پیگیر هستیم که نخالهها به چه طریقی جلوی این بنا قرار داده شده، ضمن اینکه یک مرتبه نیز داخل حمام را نظافت و پاکسازی کردیم تا به محلی برای پاتوق معتادان تبدیل نشود.
معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین تصریح میکند: با توجه به اینکه این بنا مالک خصوصی دارد، ورود به این بنا باید حتماً با رضایت مالک خصوصی باشد و همین موضوع سبب شده تا دست ما برای ساماندهی این بنا بسته باشد.
ایسنا در صدد آن بود که با مالک خصوصی این بنا نیز مصاحبه داشته باشد که موفق به این امر نشد.
به گزارش ایسنا، قصه تخریب بناهای تاریخی فقط مختص قزوین نبوده و قدمت آن هم مربوط به امروز و دیروز نیست، سالهای دور و نزدیک در بسیاری از نقاط ایران شاهد تخریب بناهای تاریخی به بهانههای مختلف از توسعه شهرها تا مرمت غیراصولی و واگذاری به بخش خصوصی بودهایم و انتظار میرود دستگاههای متولی برای حفظ این آثار -حتی با داشتن مالک خصوصی- با تمام توان وارد میدان شوند.
انتهای پیام
نظرات