• یکشنبه / ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۱:۲۰
  • دسته‌بندی: صنفی،فرهنگی‌ودانشجویی
  • کد خبر: 1404012412368
  • خبرنگار : 71974

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کرد

انقلابی‌گری به‌معنای عقلانیت است، نه تندروی/۶ اصل بنیادین هنر انقلابی

انقلابی‌گری به‌معنای عقلانیت است، نه تندروی/۶ اصل بنیادین هنر انقلابی

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر لزوم بازتعریف واژه «انقلابی‌گری» گفت: برخی تصور می‌کنند انقلابی‌گری به معنای بی‌منطقی، تندروی و بی‌توجهی به عقلانیت است؛ اما این‌ها تعاریف نادرستی هستند که یا از سوی دیگران به غلط القا شده‌اند یا حاصل رفتار ناصحیح برخی از افراد مدعی انقلابی‌گری هستند.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نخستین همایش ملی «هنر انقلاب اسلامی» که در فرهنگسرای هنر برگزار شد، با بیان اینکه هنر انقلاب اسلامی بر پایه اصول عقلانیت، عبادت، فضیلت، معنویت، مقاومت و خدمت تعریف می‌شود، گفت: این اصول باید تبیین شوند و من تلاش می‌کنم در این فرصت کوتاه تلقی خود را از هنر اسلامی و انقلابی‌گری توضیح دهم تا معنای هنر انقلاب اسلامی روشن شود.

وی افزود: هنر عبارت است از آفرینش عینی تخیل؛ چه هنر سنتی (ترادیشن)، چه هنر مدرن و چه هنر حکمی. در تعریفی که من از هنر ارائه می‌دهم، قوام هنر به تخیل است؛ وقتی این تخیل در قالبی عینی متجلی شود، هنر پدید می‌آید.

*هنر اسلامی در برابر هنر سنتی و مدرن

این مقام مسئول با اشاره به تفاوت مفهومی میان هنر سنتی، مدرن و حکمی خاطرنشان کرد: من اصطلاح "هنر حکمی" را به جای "هنر سنتی" ترجیح می‌دهم. به نظر من، هنر حکمی یا هنر اسلامی، آفرینش عینی تخیل مبتنی بر خرد ناب است؛ همان خِردی که خداوند در سوره بقره، منشأ حکمت معرفی کرده است.

خسروپناه ادامه داد: خرد ناب به معنای جمع میان عقل نظری، عقل عملی، عقل معاش و عقل معاد است؛ در حالی‌که در هنر سنتی قرون وسطایی بیشتر عقل معاد و عقل نظری مورد توجه بوده و در مدرنیته نیز عقل نظری و عقل معاش مطرح بوده است. هنر حکمی، تخیلی است که بر مبنای این چهار عقل و در نهایت بر حکمت استوار است.

*انقلابی‌گری به‌معنای عقلانیت، نه تندروی

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر لزوم بازتعریف واژه «انقلابی‌گری» گفت: برخی تصور می‌کنند انقلابی‌گری به معنای بی‌منطقی، تندروی و بی‌توجهی به عقلانیت است، اما این‌ها تعاریف نادرستی هستند که یا از سوی دیگران به غلط القا شده‌اند یا حاصل رفتار ناصحیح برخی از افراد مدعی انقلابی‌گری هستند.

وی افزود: برای درک صحیح مفهوم انقلابی‌گری باید به فرمایشات مقام معظم رهبری رجوع کرد. ایشان در بیانیه گام دوم انقلاب، نظام انقلابی را دارای سه رکن اصلی معرفی کرده‌اند: خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی. این ارکان بر اصولی جهانی و فطری همچون آزادی، اخلاق، معنویت و عدالت اجتماعی استوارند.

*پنج اصل رهبر انقلاب برای انقلابی‌گری

خسروپناه با اشاره به سخنرانی مقام معظم رهبری در ۱۴ خرداد ۱۳۹۵، گفت: «رهبر معظم انقلاب پنج اصل را برای انقلابی بودن برشمرده‌اند: اول، پایبندی به مبانی و ارزش‌های اساسی اسلام و انقلاب؛ دوم، هدف‌گیری آرمان‌های انقلاب و تلاش برای تحقق آن‌ها؛ سوم، پایبندی به استقلال کشور؛ چهارم، حساسیت در برابر دشمن و نقشه‌های او؛ و پنجم، تقوای دینی و سیاسی.

*شش اصل بنیادین هنر انقلابی

وی با جمع‌بندی مباحث خود اظهار کرد: از دیدگاه بنده، اصول انقلابی‌گری در شش اصل خلاصه می‌شود که در هنر انقلابی نیز باید متجلی باشد. این اصول عبارتند از: مورد اول عقلانیت، یعنی معرفت و حکمت، که باید در فرد، رفتار و کنش انقلابی نمود داشته باشد، مورد دوم عبادت: بندگی و اخلاص برای خداوند، به‌طوری‌که هنر نیز باید بندگی را تقویت کند، مورد سوم فضیلت: شامل مفاهیمی مانند عدالت، اخوت، آزادی، عفت، حیا، صداقت، احسان و مهار نفس. هنر انقلابی، زاده مهار نفس است، نه نفسی که انسان را به رذایل سوق دهد. مورد چهارم معنویت: که به‌معنای تقوا و دینداری است. مورد پنجم مقاومت: به معنای عزت و استقلال در برابر دشمن و مورد ششم خدمت: یعنی تلاش برای پاسخ‌گویی به نیازهای مردم است.

*قصه حضرت یوسف، مصداق هنر انقلابی در قرآن

این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به یک نمونه قرآنی برای تبیین هنر انقلابی تصریح کرد: به نظر من، قصه حضرت یوسف در قرآن، بارزترین مصداق هنر انقلاب اسلامی است. امروز توفیق داشتم که ۱۱۱ آیه سوره یوسف را از این منظر بازخوانی کنم. دقیقاً همین اصول شش‌گانه را می‌توان از سوره حضرت یوسف استخراج کرد.

*سوره یوسف، تجلی هنر هدایت‌گر در قالبی هنری

حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه با اشاره به جنبه‌های هنری سوره یوسف گفت: خداوند در قرآن می‌فرماید: انا انزلناه قرآناً عربیاً؛ و جالب آن‌که سوره یوسف با عنصر عقلانیت آغاز می‌شود و سپس عناصر دیگر مانند عفت، تقوا و سایر فضائل را در ۱۱۱ آیه این سوره بیان می‌کند.

وی ادامه داد: از این منظر، قصه حضرت یوسف را می‌توان یکی از مصادیق بارز هنر انقلاب اسلامی دانست. این قصه واقعی، به صورت متنی هنری و در عین حال هدایت‌گر ارائه شده است. چنین ساختاری، جلوه‌ای از هنر هدایت‌محور و ارزشی است که هنر انقلاب اسلامی به‌دنبال آن است.

*هنر انقلاب در همه قالب‌های هنری قابل تحقق است

این مقام مسئول با تأکید بر جامعیت مفهوم هنر انقلاب اسلامی اظهار کرد: وقتی می‌گوییم هنر انقلاب، به این معنا نیست که این هنر صرفاً در سینما وجود دارد و در موسیقی یا سایر حوزه‌ها وجود ندارد. این یک نگاه ناقص است. تمام اقسام هنر، اعم از هنرهای نمایشی، تجسمی، ترسیمی، ادبی، موسیقی و به‌ویژه سینما که هنر هفتم و ترکیبی از سایر هنرهاست، می‌توانند در خدمت هنر انقلاب اسلامی باشند.

*هنرمندان شاخص انقلاب اسلامی

خسروپناه در ادامه سخنان خود با اشاره به نمونه‌هایی از هنرمندان شاخص انقلاب اسلامی بیان کرد: هنرمندانی چون شهید سیدمرتضی آوینی، مرحوم نادر طالب‌زاده، مرحوم فرج‌الله سلحشور، مرحوم سیدحسن حسینی، مرحوم حمید سبزواری، مرحوم اسفندیار قره‌باغی، مرحوم موس‌زاده، مرحوم قیصر امین‌پور، مرحوم حسام و مرحوم محمدرضا آغاسی، همگی از مصادیق برجسته هنرمندان انقلاب اسلامی هستند.

*حکمای شعر و ادب فارسی، هنرمندان واقعی انقلاب اسلامی‌اند

وی با جمع‌بندی بحث خود و اشاره به گستره تاریخی هنر انقلاب اسلامی تصریح کرد: با این تعریفی که از هنر انقلاب اسلامی ارائه دادم و با در نظر گرفتن اصول شش‌گانه و ابتنای آن بر تخیل و حکمت، باید اذعان کنیم که شخصیت‌هایی همچون فردوسی، سعدی، حافظ، مولوی و بسیاری دیگر از ادیبان ما، همگی هنرمندان هنر انقلاب اسلامی‌اند.

هنر انقلاب، ریشه‌دار در فرهنگ اسلامی ایران

خسروپناه تأکید کرد: ما نباید هنر انقلاب اسلامی را به گونه‌ای تعریف کنیم که تصور شود تنها پس از پیروزی انقلاب اسلامی به وجود آمده است. انقلاب اسلامی، این نوع هنر را توسعه داد، گسترش بخشید و رواج داد؛ اما اصل تفکر هنر انقلاب اسلامی از پیش در بستر فرهنگ ایران اسلامی وجود داشته و ان‌شاءالله تا ظهور حضرت ولی‌عصر (عج) نیز ادامه خواهد یافت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha