• سه‌شنبه / ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ / ۱۰:۲۱
  • دسته‌بندی: دانش‌بنیان‌ها
  • کد خبر: 1404012613890
  • خبرنگار : 30057

پالایشگاه‌های سبز در مسیر نجات رودخانه‌ها با تکنولوژی بسته/فناوری گران اما نجات‌بخش محیط زیست کشور

پالایشگاه‌های سبز در مسیر نجات رودخانه‌ها با تکنولوژی بسته/فناوری گران اما نجات‌بخش محیط زیست کشور

در روزهایی که بحران آب به یکی از مهم‌ترین چالش‌های کشور تبدیل شده، روش‌های نوینی در صنعت مطرح شده‌اند که می‌توانند مصرف آب را به صفر نزدیک کنند؛ راهکاری که از سوی یکی از شرکت‌های فناور برای بازچرخانی آب در پالایشگاه‌ها توسعه یافته و این فناوری هر چند گران‌قیمت است، ولی اکنون شاید تنها مسیر باقی‌مانده برای نجات منابع آبی کشور باشد.

رضا رسولی، مدیر عامل این شرکت فناور در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه این شرکت بیش از چهار دهه در صنعت طراحی، اجرا، نصب و راه‌اندازی تصفیه‌خانه‌های آب و پساب بخش‌های یوتیلیتی فعال است، اظهار کرد: در طرح جدید قرار است مشکلات دور ریز پساب‌های واحدهای تصفیه‌خانه‌هایی را که اجرایی کردیم، با همکاری یکی از زیر مجموعه‌های همین واحدها بررسی و اجرایی کنیم.

وی با بیان اینکه در این طرح قراردادی با هلدینگ نفت پارس منعقد کردیم، اظهار کرد: نتیجه این همکاری رسیدن پالایشگاه به سیستم تصفیه ZLD یا (Zero Liquid Discharge) است و از این طریق دور ریز پساب پالایشگاه به صفر رسید.

رسولی، کاهش چالش‌های زیست محیطی در حد صفر را از مزایای این روش خواند و یادآور شد: این تکنولوژی آخرین و جدیدترین روش در حوزه تصفیه و بازچرخانی پساب‌ها و آب‌ها است و مجموعه ما بیش از پنج سال است که به این تکنولوژی دست یافته است و قرار است این روش در اختیار شرکت نفت پارس قرار گیرد.

مدیرعامل این شرکت فناوری با اشاره به فرآیندهای مورد استفاده در روش تصفیه ZLD خاطر نشان کرد: این سیستم تصفیه از ۶ تا ۷ فرآیند مختلف تشکیل می‌شود که شامل فرآیندهای شیمیایی، غشاء، بیو اف، EDR، اوپوریتور و کریستالایزر می‌شود. در این سیستم ما ترکیبی از این فرآیند را به کار می‌گیریم تا بتوانیم دور ریز پالایشگاه را به صفر برسانیم.

وی یادآور شد: کشور ما به شدت با مشکلات آب و منابع آبی مواجه است و آلوده کردن این منابع با پساب‌های شهری و پتروشیمی‌ها، معضلات بزرگی را ایجاد کرده است و این فناوری می‌تواند در این زمینه راهگشایی باشد تا واحدها و صنایع، محیط زیست را آلوده نکنند، ضمن آنکه این روش در مصرف بهینه از منابع آبی به شدت مؤثر است.

رسولی با تاکید بر اینکه مصرف آب واحدهای صنعتی با استفاده از این روش، ۳۰ تا ۴۰ درصد مصرف آب روزانه آنها می‌شود، ادامه داد: هر آن چیزی که برای بازچرخانی آب مورد نیاز است، این فرآیند می‌تواند آن را تامین کند.

وی توسعه این فناوری را جزء اهداف ۱۰ ساله این شرکت نام برد و گفت: ۶ سال قبل در دفتر همکاری‌های ‌علمی ریاست جمهوری در انتقال تکنولوژی بین ایران و کره، توافق نامه‌ای به امضا رسید و در این همکاری یک مجموعه از کشور کره و یک مجموعه از ایران بود که شرکت ما انتخاب شد و پس از ۵ سال رفت و آمد تحقیقاتی-آموزشی و پایلوتی شکل گرفت. از آن زمان تاکنون در حال قانع کردن صنایع برای سرمایه گذاری در فرآیندهای بازچرخانی آب هستیم؛ چرا که محیط زیست فعلی تنها برای ما نیست، بلکه برای نسل‌های آینده نیز هست و باید از آن نگهداری کنیم.

مدیرعامل این شرکت اضافه کرد: این فناوری نسبت به روش‌های دیگر یک تکنولوژی گرانی است، ولی مسائل حفظ محیط زیست و منابع طبیعی بسیار مهمتر از مسائل ریالی است.

وی با اشاره به امضای تفاهم‌نامه با شرکت نفت پارس برای به‌کارگیری این روش، توضیح داد: در این همکاری دو هدف دنبال می‌شود که یکی از آنها بازچرخانی پساب‌های دور ریز و دیگری جلوگیری از پساب پالایشگاه به محیط زیست است. به عبارت دیگر در این همکاری اول اینکه کل پساب بازچرخانی شود و از سوی دیگر در کل فرآیند تصفیه، هیچ چیزی دور ریخته نشود و نتیجه نهایی آن دستیابی به یکسری مواد جامد و خشک است که دفع آن در محیط هیچ مشکلی را برای محیط زیست ایجاد نمی‌کند.

به گفته وی، خروجی فرآیند ZLD علاوه بر آب تصفیه شده، تولید یکسری مواد معدنی است که قابل استفاده است.

رسولی تاکید کرد: کاربرد این روش برای صنایع نیاز به تغییرات زیادی ندارد. معمولا پالایشگاه‌ها برای تصفیه آب، واحدهایی را احداث کرده‌اند که کیفیت آب تصفیه شده در آنها بالا نیست؛ از این رو اقدام اول ما این است که کیفیت آب تصفیه را ارتقاء می‌دهیم، به گونه‌ای که با بهره‌گیری از این فرآیند آب آلوده‌تر را در محیط زیست رهاسازی نمی‌کنیم و از سوی دیگر میزان برداشت آب در پالایشگاه را به میزان آبی که برگشت داده می‌شود، کاهش داده می‌شود.

وی تاکید کرد: در این فرآیند پسماند فرآیند تصفیه پساب نیز به طور کامل تصفیه خواهد شد.

مدیر عامل این شرکت اظهار کرد: این فرآیندی است که کشورهای توسعه یافته که مشکلات تامین آب نیز ندارند، از دو دهه قبل ملزم به استفاده از آن هستند و ایران نیز به تازگی وارد این عرصه شده است و با توجه به مواجهه کشور با خشکسالی  و کم آبی، الزام مهمی برای ما به شمار می‌رود و این شرکت کلیه فناوری‌های آن را در اختیار دارد.

رسولی به بیان مثالی از کیفیت این فرآیند پرداخت و گفت: تصور کنید پالایشگاهی آب رودخانه را برداشت می‌کند و این آب را در تصفیه‌خانه‌ای به کیفیت بهتری می‌رساند و در پایان فرآیند پالایش، پسابی تولید می‌شود که با روش‌های معمول تصفیه، در بهترین حالت این آب برای مصرف کشاورزی خواهد بود و اگر در منطقه فعالیت کشاورزی نداشته باشد، این آب توسط سفره‌های زیر زمینی به رودخانه باز می‌گردد و آب رودخانه آلوده خواهد شد، ولی با استفاده از این روش نوین، میزان مصرف آب کاهش می‌یابد.

وی این روش را یک روش کاملا بسته با دور ریزآب در حد صفر توصیف کرد و یادآور شد: هزینه اجرای این روش بسیار گران است، ولی در شرایط فعلی و چالش‌های عمده در حوزه آبی، اقتصاد ریال هم توجیه‌پذیر است و هم الزامی.

به گزارش ایسنا، واحد یوتیلیتی (Utility Unit) به بخشی از تأسیسات یا سیستم‌های یک کارخانه یا بخش‌های صنعتی اشاره دارد که وظیفه تأمین انرژی، تامین مواد اولیه یا خدمات پشتیبانی لازم برای فرآیندهای اصلی تولید را بر عهده دارد. این واحدها معمولاً به عنوان بخشی حیاتی از زیرساخت‌های صنعتی عمل می‌کنند و بدون آنها، بخش‌های اصلی سیستم تولید نمی‌توانند به درستی انجام شوند.

به طور ساده، واحد یوتیلیتی بخشی از یک مجموعه صنعتی است که وظیفه تامین مواد اولیه و خدمات و همچنین آماده‌سازی زیرساخت‌های اساسی برای سایر بخش‌های آن مجموعه را بر عهده دارد. این خدمات شامل مواردی مثل آب، برق، بخار، هوای فشرده، گازهای صنعتی و … می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha