• شنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۸:۱۱
  • دسته‌بندی: حوادث، انتظامی
  • کد خبر: 1404013016367
  • خبرنگار : 30205

تأکید پلیس و مجلس بر اصلاح قوانین برای کاهش تلفات جاده‌ای

تأکید پلیس و مجلس بر اصلاح قوانین برای کاهش تلفات جاده‌ای

رئیس پلیس راهور فراجا در جریان بازدید اعضای کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس از مرکز اطلاعات و کنترل ترافیک، با اشاره به مشکلات جدی در مدیریت ترافیک و تصادفات، خواستار ورود جدی‌تر قانون‌گذاران به این حوزه شد.

به گزارش ایسنا، سردار حسینی در این بازدید که با هدف بررسی وضعیت کنونی ترافیک و تبادل نظر در خصوص راهکارهای اجرایی و اصلاحی در قوانین ترافیکی کشور صورت گرفت، بر لزوم اصلاح و بازنگری در برخی قوانین ترافیکی تأکید کرد و افزود: برای کاهش تلفات جاده‌ای و بهبود وضعیت ایمنی جاده‌ها، نیاز به قوانین جامع‌تر و ابزارهای نظارتی کارآمدتری داریم.

در این جلسه توافق شد که جلسه تخصصی‌تری در محل کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس برگزار شود تا در آن‌جا تصمیمات لازم در خصوص اصلاحات قانونی و اقدامات بعدی اتخاذ گردد.

سردار حسینی در ادامه به مشکلات و محدودیت‌هایی که در زمینه نظارت و برخورد با تخلفات رانندگی وجود دارد اشاره کرد و گفت: در حال حاضر با مسئله‌ای به نام ‘سهل ممتنع’ روبه‌رو هستیم؛ سهل از این بابت که در مورد موضوع ترافیک و نظم ترافیکی و کاهش و پیشگیری از وقوع تصادفات با هیچ مسئله مبهمی مواجه نیستیم. فرمول‌های استاندارد این موضوع در دنیا به‌کار گرفته شده و موفق شده‌اند که تعداد کشته‌هایشان را به یک عدد دورقمی کاهش دهند. کاملاً مشخص است که باید در حوزه ایمنی راه‌ها چه اقداماتی انجام دهیم و یا در مورد ایمنی خودروها چه باید انجام دهیم.

لزوم بازنگری در قوانین و تقویت همکاری‌های بخش خصوصی

سردار حسینی در ادامه گفت: کاملاً مبرهن است که باید در موضوع فرهنگ‌سازی و آموزش نیز اقداماتی انجام دهیم. باید آموزش بدهیم که چگونه کاربران ترافیکی، مانند عابران پیاده، دوچرخه‌سوارها و موتورسوارها، باید رفتار کنند. وقتی می‌گویم مدیریت ترافیک، می‌دانیم که قوانین باید ویژگی‌هایی داشته باشند تا بتوانند بازدارندگی ایجاد کنند. اجرای مقررات مهم‌تر از قانون‌گذاری است، زیرا پیاده‌سازی قوانین و مقررات از اهمیت بالاتری برخوردار است.

وی افزود: ما می‌دانیم که برای بازدارندگی باید چه اقداماتی انجام دهیم. امروز در همه حوزه‌ها با مشکلاتی چون جاده‌ها، خودروها، آموزش و فرهنگ‌سازی در این مورد مواجه هستیم. برای ایجاد و فراهم آوردن این موارد، نیاز به عزمی جدید داریم و باید هزینه‌های این اقدامات را بپذیریم.

سردار حسینی همچنین به واگذاری برخی وظایف به بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: در آینده‌ای نزدیک با واگذاری برخی مأموریت‌ها به بخش خصوصی، می‌توانیم خود را از شر تصدی‌گری رها کنیم و از توان بخش خصوصی بهره‌مند شویم. باید موسساتی تأسیس شوند که بتوانند همکاران مناسبی برای ما باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۱-۳۰ ۰۹:۵۳

یک قانون که باید اصلاح گردد راننده ای که سالها پایه 2 دارد اجازه ندارد باکامیون بیشتر از 6 تن رانندگی کند ولی راننده ای که یک روز از گرفتن اولین گواهینامه اش میگذرد با اتومبیلهای شاسی بلندخارج از شهر رانندگی میکند ولی فاقد گواهینامه تلقی نمی شود