به گزارش ایسنا، امروز سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
شهادت سپهبد قرنی- ۱۳۵۸
شهید سپهبد ولیاله قَرَنی در سال ۱۲۹۲ در اصفهان به دنیا آمد. از ابتدای ورود به ارتش، فعالیت علیه رژیم طاغوت را آغاز کرد و در سال ۱۳۳۷ در پی افشای کودتا بر ضد رژیم به همراه دوستانش دستگیر شد.
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی، شهید قرنی نیز به سمت اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.
حضور او در رأس این ستاد میتوانست منشاء تحولات اسلامی فراوانی در ارتش باشد، اما بعد از گذشت ۷۲ روز از پیروزی انقلاب اسلامی، سپهبد قرنی توسط چند تروریست گروهک ضاله فرقان به شهادت رسید. این توطئه و دیگر توطئههای مشابه نتوانست در پیشرفت انقلاب اسلامی و انسجام ارتش خللی ایجاد کند.
جنگ نفتکشها- ۱۳۶۳
با گذشت حدود چهار سال از تجاوز سراسری ارتش رژیم بعث عراق به مرزهای غربی کشورمان، عراق با کمک قدرتهای بزرگ درصدد فشار بیشتر به ایران و شکستن بنبستها برآمد، به همین دلیل طی برنامه مشترک مانع صدور نفت ایران شد و برای جایگزین کردن نفت ایران در بازارهای بینالمللی، تولید و صادرات نفت کشورهای عربی افزایش یافت. به نحوی که به موازات تشدید حملات عراق به پایانههای نفتی و نفتکشهای ایران، قیمت نفت به تدریج کاهش یافت.
به این ترتیب، عراقیها با حمایت آمریکا و غرب، برای نخستین بار با استفاده از هواپیماهای سوپراتاندارد فرانسوی علاوه بر حمله به جزیره خارک، نفتکشهای حامل نفت ایران را در سوم اردیبهشت ۱۳۶۳، مورد حمله قرار دادند.
حاکمان عراق این اقدامشان را اینگونه توجیه کردند: «این حمله سبب پایان یافتن جنگ خواهد شد زیرا اگر ایران پول نداشته باشد، نمیتواند اسلحه مورد نیاز خود را از بازارهای سیاه تهیه کند.»
این در حالی بود که وقتی ایران سیاست مقابله به مثل محدود را در پیش گرفت، کشورهای منطقه به ایران اعتراض کردند و سازمان ملل علیه جمهوری ایران قطعنامه صادر کرد.
در تقویم شمسی مناسبت های دیگری چون قحطی بزرگ تبریز در سال ۱۲۸۸، افتتاح ساختمان جدید بانک ملی ایران در خیابان فردوسی و انتصاب سرتیپ امیرخسروی به عنوان مدیرکل این بانک در سال ۱۳۱۵، خریداری کردن ۲۵ هزار تن گندم توسط وزارت کشاورزی ایران از دولت وقت شوروی در سال ۱۳۲۲، اهدای نشان ملی به استاد عبدالعظیم قریب به مناسبت هفتادمین سال تولد و پنجاهمین سال خدمات فرهنگی ایشان در سال ۱۳۲۶، ریاست آیتالله سید محمدصادق طباطبایی بر مجلس مؤسسان و انتخاب نصرالملک هدایت و سهام السلطان بیات به عنوان نواب رئیس در سال ۱۳۲۸، زلزله شدید اردبیل در سال ۱۳۳۶، طغیان رود ارس و ویران شدن روستاهای اطراف در سال ۱۳۴۷، کشته شدن سرتیپ علی اکبر مولوی فرمانده وقت پلیس راه کشور و رئیس سابق ساواک تهران در سال ۱۳۵۱، انتصاب دکتر عبدالرحیم احمدی به سمت اولین رئیس دانشگاه آزاد ایران در سال ۱۳۵۳، کنارهگیری دکتر محمود کشفیان وزیر مشاور و دبیر کل سازمان امور اداری در سال ۱۳۵۳، سفر محمد انورسادات رئیس جمهوری مصر به ایران در سال ۱۳۵۴، موافقت والترشل رئیس جمهوری آلمان فدرال با فروش شش زیر دریایی به ایران به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مارک در سال ۱۳۵۷، راهپیمایی سراسری مردم مسلمان ایران در اعتراض به کنفرانس برلین در سال ۱۳۷۹، روز بزرگداشت شیخ بهایی و آغاز هفته مشاغل ثبت شده است.
در تقویم قمری نیز مناسبتهایی چون درگذشت عبدالرزاق صنعانی محدث یمنی در سال ۲۱۱ و وفات ابن لبان فقیه و مفسر مسلمان در سال ۷۴۹ ثبت است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی
بزرگترین اجتماع تاریخ عراق در کربلا- ۲۰۰۳
پس از تهاجم گسترده نیروهای انگلیسی و آمریکایی به خاک عراق و سرنگونی رژیم بعث این کشور در اوایل آوریل ۲۰۰۳ قوای اشغالگر در نقاط مختلف عراق مستقر شدند که این امر با اعتراض همگانی مردم مواجه شد.
دو هفته پس از سقوط حزب بعث، همزمان با اربعین حسینی، شهر مقدس کربلا به عرصه ابراز عشق به اسلام و اهل بیت(ع) و انزجار از اشغالگران تبدیل شد. در این اجتماع عظیم که در ۲۳ آوریل ۲۰۰۳ برگزار شد، عاشقان اباعبداله الحسین(ع) که جمعیت آنها در حدود ۵-۶ میلیون نفر برآورد شد بار دیگر قدرت اسلام و اهل بیت(ع) را به رخ جهانیان کشیدند.
در راهپیمایی کربلا که توسط حوزه علمیه این شهر و گروههای مختلف عراقی برپا شد، شرکت کنندگان در طول مسیر راهپیمایی شعارهایی در انزجار از امریکا و اسرائیل و حمایت از اسلام، مرجعیت و حکومت اسلامی سر دادند.
تظاهرکنندگان خروج سریع نیروهای آمریکایی و متحدانش را از خاک عراق خواستار شدند و بر وحدت مسلمانان عراق در برابر توطئهها و نفوذ آمریکا در میان صفوف گروههای مذهبی و سیاسی عراق تأکید کردند.
این اجتماع عظیم مردمی، باعث نگرانی اشغالگران و متجاوزان امریکایی و انگلیسی شد. از این رو با ادوات نظامی خود، در اطراف کربلا مستقر شدند و خود را برای مقابله با هرگونه واقعه غیرمنتظرهای آماده کردند با این حال، این اعتراضات مردمی، همچنان ادامه یافت.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون درگذشت ویلیام شکسپیر ادیب بزرگ و نویسنده شهیر انگلیسی در سال ۱۶۱۶، تولد ویلیام تُرنِر نقاش معروف انگلیسی در سال ۱۷۷۵، مرگ ویلیام ورد زورث شاعر معروف انگلیسی در سال ۱۸۵۰، تولد ماکْسْ پِلانْگ فیزیکدان نامدار آلمانی در سال ۱۸۵۸، تولد سرگئی پرو کُفیف موسیقیدان بلندآوازه روسی در سال ۱۸۹۱، تغییر نام شهر «آنقره» به «آنکارا» پس از تشکیل کنگره دولت ترکیه در سال ۱۹۲۰ و روز جهانی کتاب و حق تألیف ثبت است.
انتهای پیام
نظرات