بازار گوشت قرمز در ایران، به ویژه در استانهایی با شرایط اقلیمی ویژه مانند اصفهان نه تنها یک موضوع صنفی یا تغذیهای، بلکه مسئلهای چندلایه و پیچیده در پیوند با امنیت غذایی، عدالت اقتصادی و حتی تابآوری اجتماعی است. اصفهان در دهههای اخیر با کاهش چشمگیر منابع آبی، افت تولید دام سبک و وابستگی روزافزون به تأمین بیناستانی روبهرو شده و در نقطهای قرار دارد که مدیریت بازار گوشت در آن، تنها به توزیع و نظارت ختم نمیشود، بلکه به نمادی از حکمرانی محلی کارآمد، تعامل نهادی و هوشمندی صنفی بدل شده است.
حال در دل این پیچیدگیها، اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان توانسته با بهرهگیری از یک ساختار نظارتی دقیق و همکاری مستمر با نهادهای حاکمیتی چون جهاد کشاورزی و اتاق اصناف به الگویی در تنظیم بازار تبدیل شود؛ الگویی که نه در مسیر حذف چالشها، بلکه در توان مدیریت آنها معنا پیدا کرده است؛ تثبیت قیمت در شرایط نوسانی، تأمین پایدار گوشت با کیفیت و جلوگیری از سودجویی در مقاطع حساس سال همگی نشان میدهد که اگرچه اصفهان تولیدکننده دام سبک نیست، اما توانسته در مدیریت بازار آن گامهایی مؤثرتر از بسیاری از استانهای تولیدمحور بردارد.
امیرحسین بنائیانمفرد، رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان در خصوص وضعیت گوشت در این استان به ایسنا میگوید: در حالحاضر حدود ۸۵۰ واحد صنفی تحت پوشش اتحادیه فعالیت دارند که همگی دارای پروانه کسب قانونی بوده و تحت نظارت مستقیم اتحادیه هستند، این واحدها بهصورت مستمر در زمینههای بهداشت، قیمت، روابط صنفی و روند بازار مورد بازرسی و پایش قرار میگیرند.
وی میافزاید: حدود ۹۰ درصد از واحدهای صنفی مذکور تنها گوشت گرم حاصل از کشتار روز استان اصفهان را توزیع میکنند و تنها ۱۰ درصد آنها بهصورت عمده یا خردهفروشی، گوشتهای منجمد برزیلی را عرضه میکنند.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان درباره گوشتهای تنظیم بازار بیان میکند: اتحادیه هیچگونه سهمیهای دریافت نمیکند و مسئولیتی در قبال توزیع آنها ندارد، توزیع آن تحت نظارت مستقیم جهاد کشاورزی است.
بنائیانمفرد با اشاره به پایش و کنترل مستمر بازار بهوسیله اتحادیه و با همکاری جهاد کشاورزی، اتاق اصناف و سایر دستگاههای نظارتی بهصورت کمیتهای، مطرح میکند: قیمتگذاری گوشت براساس قیمت دام زنده و با در نظر گرفتن هزینههای جانبی، با سقف سود هشت درصد برای واحد صنفی قیمت نهایی اعلام میشود.
وی میافزاید: در دو سال اخیر، با هدف کمک به معیشت مردم، واحدهای صنفی اتحادیه از افزایش سود خودداری کردهاند، همچنین در ایام پایانی سال و ماه رمضان، با توجه به افزایش تقاضا و قیمت دام، با مدیریت صحیح و همکاری دستگاههای نظارتی از افزایش قیمت گوشت جلوگیری شد و در ۱۵ روز منتهی به شب عید، قیمتها ثابت ماند.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان در خصوص نرخ مصوب میگوید: درحالحاضر گوشت بره درجه یک با ۱۵۰گرم دنبه و استخوان با قیمت ۷۴۰ هزار تومان عرضه میشود، نحوه قیمتگذاری با هماهنگی دامپزشکی در کشتارگاه، با توجه به لیبل و شناسنامه تأیید شده درجهبندی میشود، بهعنوان مثال قیمت گوشت درجه دو (گوشت میش و دامهای سنگین) حدود ۵۵۰ هزار تومان است که نسبت به گوشت درجه یک ۱۹۰ هزار تومان تفاوت دارد.
بنائیانمفرد با اشاره به اینکه سلیقه مردم اصفهان بیشتر به سمت گوشتهای سبک و با کیفیت است و همین امر موجب افزایش نسبی قیمتها شده، میافزاید: قیمت گوشت در این استان نسبت به میانگین کشوری متعادل و حتی از برخی استانها مانند کرمانشاه که خود تولید کنندهاند پایینتر است؛ این در حالیکه بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد دام سبک مورد نیاز استان از استانهای دیگر تأمین میشود، چرا که خشکسالیهای اخیر موجب کاهش جمعیت دام سبک در اصفهان شده است.
وی در خصوص تأمین و توزیع بیان میکند: تمامی دستگاهها از جمله استانداری، جهاد کشاورزی و بازرسی اصناف با هماهنگی و انسجام بالا عمل میکنند، این همکاریها موجب شده تا بازار گوشت اصفهان در برابر نوسانات ارزی و اقتصادی، ثبات بیشتری داشته باشد.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان اظهار میکند: ابتدای ۱۴۰۳، قیمت گوشت بره درجه یک با دنبه حدود ۷۲۰ هزار تومان بوده و در یک دوره به ۶۸۰ هزار تومان کاهش پیدا کرد، سپس مجدد به ۷۲۰ و نهایتا به ۷۴۰ هزار تومان رسید؛ حال این افزایش تنها ۲۰ هزار تومان در یک سال و حدود سه درصد بوده که نسبت به سایر کالاهای پروتئینی از جمله حبوبات، رقم بسیار ناچیزی است.
بنائیانمفرد ادامه میدهد: واحدهای صنفی گوشت در اصفهان بهصورت سنتی فعالیت میکنند؛ قصاب شخصاً دام را از میدان خریداری کرده، به کشتارگاه منتقل و پس از ذبح، گوشت را به مغازه میآورد، این فرایند شامل هزینههای متعدد و خدمات جانبی است که با وجود آن، تنها هشت درصد سود برای صنف در نظر گرفته شده است. در حالیکه در بسیاری از استانها، قصاب فقط فروشنده است و دام از قبل آمادهسازی شده را با همان سود هشت درصد عرضه میکند.
وی درباره گوشتهای تنظیم بازار که بهصورت منجمد عرضه میشوند، میگوید: این گوشتها اگرچه ۲۰ درصد ارزانتر از گوشت گرم هستند، اما ارزش غذایی آنها بهدلیل چندین مرحله تبادل دما و فرایند بستهبندی کاهش پیدا کره است و این گوشتها بهطور معمول از طریق شرکتهای تهرانی، پس از گذشت حداقل ۷۲ ساعت از ورود به کشور، به اصفهان میرسند که همین امر موجب افت کیفیت و استقبال پایینتر مردم از این محصولات شده است.
رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان در خصوص گوشت شتر در این استان بیان میکند: اصفهان در این حوزه تولید داخلی ندارد و بیشتر از استانهای یزد و سیستانوبلوچستان بهصورت زنده یا گوشت کشتار شده وارد میشود و این گوشت بهدلیل وابستگی به واردات و ارز خارجی (بهخصوص روپیه) در برابر نوسانات ارزی حساستر است.
بنائیانمفرد تأکید میکند: استان اصفهان در زمینه گوشت گوساله از تولید بالا و کیفیت مطلوب برخوردار است و به دیگر استانهای نیز صادر میکند و در حال حاضر، مازاد تولید در این حوزه وجود دارد. کنترل قیمت دام سنگین نیز با همکاری جهاد کشاورزی و دامداران بهخوبی انجام شده و موجب ثبات در بازار گوساله شده است.
وی درباره ایام تعطیلات نوروز و نحوه نظارت و خدماترسانیها میگوید: با وجود تقاضای بالا، ۲۸ فروشگاه منتخب اتحادیه بهصورت کشیک فعال بودند و در چهار روز ابتدایی و پایانی تعطیلات، بهصورت مستمر خدمترسانی انجام شد که این آمادگی کامل موجب شد، هیچگونه کمبودی در بازار گوشت استان احساس نشود
رئیس اتحادیه گوشت قرمز استان اصفهان خاطرنشان میکند: بازار گوشت قرمز استان با مدیریت منسجم و نظارتهای مستمر، توانسته در شرایط اقتصادی کنونی، ثبات قیمت، کیفیت مناسب و رضایت نسبی مصرفکننده را حفظ کند.
به گزارش ایسنا، استان اصفهان با توجه به اقدامات مؤثر، هماهنگهای صورتگرفته و با بهرهگیری از نظارت مستمر و همکاری نزدیک دستگاههای مختلف، توانسته بازار گوشت قرمز را بهطور مؤثر و موفقیتآمیز کنترل و مدیریت کند. اتحادیه گوشت قرمز استان با نظارت دقیق بر واحدهای صنفی، مدیریت قیمتها و حفظ ثبات بازار به حفظ آرامش و رفاه مصرفکنندگان کمک کرده است.
استان اصفهان با توجه به ویژگیهای خاص خود و با استفاده از درجهبندی دقیق گوشت، نظارت مستمر بر کیفیت و قیمت، توانسته است قیمتها را در سطح معقول و متعادل نگهدارد، همچنین اقدامات انجامشده در جهت جلوگیری از افزایشهای ناگهانی قیمت و حفظ دسترسی مصرفکنندگان به گوشت با کیفیت، نقش مهمی در برقراری تعادل بازار ایفا کرده است.
استان اصفهان با مدیریت دقیق، هماهنگی مؤثر میان بخشهای مختلف و رعایت اصول قانونی و صنفی، توانسته بازار گوشت را بهگونهای تنظیم کند که موجب رضایت مصرفکنندگان باشد، حال این رویکرد مثبت و موفقیتآمیز میتواند الگویی برای سایر استانها در مدیریت بازار کالاهای اساسی باشد.
انتهای پیام
نظرات