اولین جشنواره بزرگداشت مفاخر ملیکاغذکنان و همایش ملی بزرگداشت حکیم ملامحمد باقرخلخالی، از ادیبان و دانشمندان آذربایجانی قرن چهاردهم هجری، به همت انجمن پیشگامان عمران و توسعه کاغذ کنان و با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با میزبانی و مشارکت شورا و دهیاری روستای قره بلاغ بخش کاغذکنان میانه، با حضور شخصیتهای علمی و ادبی کشور روزهای ۲۲ و ۲۳ خرداد برگزار میشود.
علی محمدی، مدیر عامل انجمن پیشگامان عمران و توسعه کاغذکنان و دبیر این جشنواره در گفتوگو با ایسنا با اعلام این خبر افزود: این رویداد ملی در دو بخش جشنواره و همایش برگزار میشود که بخش جشنواره شامل نمایشگاه جانبی توانمندیها، محصولات، فرصتها و جاذبههای فرهنگی و هنری و صنایع سنتی و محلی، برنامههای فرهنگی و ادبی و عکاسی از مناظر طبیعی و تاریخی، آداب و سنن بومی و محلی و برنامههای تفریحی و معرفی توانمندیهای منطقه در تولید محصولات فرهنگی و محلی و... است.
وی ادامه داد: همچنین همایش علمی بزرگداشت حکیم ملا محمد باقر خلخالی کاغذکنانی نیز با هدف ترویج اندیشههای والای فرهنگی، دینی و ادبی منطقه و معرفی ابعاد شخصیتی، علمی و دینی مفاخر کاغذکنان برگزار خواهد شد.
جلال حورزاد، رئیس انجمن پیشگامان توسعه و عمران کاغذکنان و رئیس همایش بزرگداشت ملا محمد باقر خلخالی نیز به ایسنا گفت: امسال در اولین سال شکلگیری جشنواره تصمیم گرفتیم بخش همایش جشنواره را به بزرگداشت یکی از ادیبان و دانشمندان منطقه، ملا محمد باقر خلخالی اختصاص بدهیم.
وی اظهار کرد: همایش بزرگداشت و نکوداشت حکیم محمدباقر خلخالی کاغذکنانی با هدف بررسی و ترویج اندیشهها، سبک و شیوه ادبی و تعلیمی حکیم ملا محمدباقر خلخالی، فراهم سازی زمینههای تعامل و گفتوگوی صاحب نظران، پژوهشگران و فرهیختگان در عرصههای ادبی، فرهنگی و دینی به منظور تشویق و ترغیب پژوهشگران جوان به نوآوری در ترویج اندیشههای والای بشری، ایجاد بستری مناسب برای شکلگیری و تقویت گفتمان علمی و ادبی درباره شاعران و شخصیتهای دینی و فرهنگی منطقه، معرفی ظرفیتهای فرهنگی، ادبی و علمی منطقه به منظور ترغیب جوانان به مهاجرت معکوس و تلاش برای توسعه و آبادانی و تلاش در جهت توسعه همه جانبه منطقه و شهرستان برگزار میشود.
حورزاد با اشاره به محورهای تخصصی همایش افزود: این همایش با محورهای، شخصیت ادبی حکیم ملا محمد باقر، ابعاد فلسفی وعرفانی حکیم، اجتهاد و علوم دینی، انگارههای تربیتی در اشعار ملا، عناصر ادبیات تعلیمی در کتاب ثعلبیه ملامحمد، بازتاب ادبیات عامیانه در ثعلبیه، سبک شناسی اشعار با تامل در زیبایی شناسی و هنجار شکنی، نقد جامعه شناسی و روانشناسی اشعار حکیم و نقش اجتماعی و سیاسی آثار وی برگزار میشود.
وی گفت: فراخوان مقاله همایش و جشنواره از اول سالجاری با هماهنگی فرمانداری میانه سایر دستگاههای مرتبط بصورت منطقه در استانهای مختلف ارسال شده است .
وی افزود: تاکنون حدود ۳۰ عنوان مقاله در بخشهای مختلف همایش به دبیرخانه ارسال شده است و علاقمندان میتوانند برای ارسال آثار خودر در بخشهای یاد شده به سایت مربوطه به دبیرخانه به آدرس: kaqakonan.ir و رایانامه Kagazkonan@gmail.com مراجعه و یا با شماره ۰۹۰۲۵۲۴۶۳۵۸ تماس بگیرند.
وی با اشاره به حامیان مالی و معنوی همایش افزود: معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی، استانداری آذربایجان شرقی، فرمانداری ویژه شهرستان میانه، موسسه خانه کتاب، انجمن ملی آثار و مفاخر فرهنگی، پژوهشگاه فرهنگ و هنر از برگزاری این رویداد علمی و فرهنگی در منطقه کاغذکنان اعلام حمایت خود را اعلام کرده اند.
بر اساس این گزارش؛ محمدباقر خلخالی در ۱۸۲۹ میلادی در روستای قره بلاغ بخش کاغذکنان میانه متولد شد و در ۱۳۱۶ هجری قمری از دنیا رفت. او شاعری دانا و بدیهه گویی حاضرجواب و استاد بود. وی اشعارش را به دو زبان فارسی و ترکی آذربایجانی مینوشت. وی تحصیلات خود را در خانه با استاد آخوند مولا حیدر که پدرش بود شروع کرد، بعدها برای ادامه تحصیل به زنجان و قزوین رفت.
این روحانی منتقد و متفکر، در کنار انتقاد از دربار و دربارمسلکان، از اشاعه دین اسلام غافل نمیماند و مدرسه ای بنام دارالعلم در زادگاهش تأسیس میکند که محل رجوع خیل مشتاقان او از خلخال، میانه و زنجان بود. او شاگردان زیادی تربیت نمود که هر کدام نوری در منطقهشان بودند که ملافاضل کاغذکنانی از جمله آنهاست. از آثار وی میتوان مثنوی به زبان ترکی آذری به نام ثعلبیه را نام برد که بارها در تبریز و استانبول به چاپ رسیده است. مثنوی ثعلبیه به شکل نظم و داستان است که در آن اصول زندگی اخلاق اجتماعی توضیح داده شدهاست.
کاغذکنان یکی از شهرهای قدیمی آذربایجان شرقی میباشد که در منابع تاریخی به عنوان خونج ذکر شدهاست. بخش کاغذکنان تا سال ۱۳۵۸ یکی از بخشهای خلخال بود که به دلیل نبود راه ارتباطی مناسب با خلخال از شهرستان خلخال منتزع و به شهرستان میانه الحاق شد، مرکز بخش کاغذکنان آقکند مرکز سیاسی اداری، فرهنگی، بازرگانی بخش بوده و سابقه تاریخی درخشانی داشته در دورههای صفوی و قاجار حاکم نشین خانات و ولایت خلخال بوده ویکی از مراکز و شهرهای تولید کاغذ پس از انتقال این صنعت از چین به ایران بود که نیازهای کاغذی رَبع رشیدی و تبریز را تأمین میکردهاست. بیشتر مردم این شهر به کاغذسازی در کارخانه خویش میپرداختهاند نام قدیمی آن خونج، خونا، بوده که به قول یاقوت حموی از طرف مردم شهر ری به خاطر کراهتی که از لفظ «خون» داشتند خونج را «کاغذکنان» خواندهاند.
انتهای پیام
نظرات