محسن کریمی امروز ۱۴ اردیبهشت در آیین افتتاحیه همایش «تبیین نظام مسائل و سازوکارهای حقوقی و اجتماعی در حوزه مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس» که در دانشگاه شهرکرد برگزار شد، با اشاره به جایگاه بیبدیل این جنگلها در اکوسیستم ایران، اظهار کرد: زاگرس گنجینهای طبیعی، تاریخی و فرهنگی است که علاوه بر تولید سالانه ۲.۵ تن اکسیژن، نقش تعیینکنندهای در پایداری اکولوژیکی کشور دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه ۷۰ درصد عشایر ایران و ۵۰ درصد دامهای کشور به این منطقه وابستهاند، زاگرس را یکی از مهمترین خاستگاههای تنوع زیستی ایران دانست و افزود: این منطقه نهتنها ثروت ملی بلکه میراثی بیننسلی بوده که آینده زیستمحیطی کشور به آن وابسته است.
بحران زاگرس صرفاً زیستمحیطی نیست!
کریمی با تأکید بر ابعاد پیچیده بحران زاگرس گفت: آنچه امروز شاهد آن هستیم، نتیجه مستقیم تلاقی نبود مشارکت جوامع محلی، ضعف قوانین، سوء مدیریت و عدم وجود سازوکارهای بهرهبرداری پایدار از جنگلهاست. بحران زاگرس صرفاً زیستمحیطی نیست بلکه این بحران، وجوه حقوقی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی دارد و راهکار آن نیز باید چندلایه و همهجانبه باشد.
وی افزود: در سالهای اخیر تنها رویکرد سنتی حفاظت توسط منابع طبیعی و محیط زیست وجود داشته که پاسخگوی شدت تهدیدها نیست. ما نیازمند ایجاد زیرساختهای مشارکت مردمی، بهرهگیری از فناوریهای نوین، بهروزرسانی سامانههای حفاظتی، اصلاح قوانین و استفاده از ظرفیت دیپلماسی محیط زیستی هستیم.
کریمی از همه ذینفعان خواست تا نوع نگاه خود را نسبت به جنگلهای زاگرس تغییر دهند و حفاظت مشارکتی را به عنوان محور اصلی سیاستگذاری و اجرا بپذیرند.
بهرهبرداران میتوانند متحدان ما باشند
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: نقش بهرهبرداران و جوامع محلی در حفاظت از منابع طبیعی تاکنون نادیده گرفته شده، در حالیکه آنها میتوانند بزرگترین متحدان ما باشند.
وی درخصوص بررسی وضعیت حقوقی جنگلهای زاگرس با اشاره به بحران چندوجهی این زیستبوم ارزشمند، تأکید کرد: بدون مشارکت مردم و اصلاح جدی قوانین و ساختارها، حفاظت از زاگرس ممکن نخواهد بود. حفاظت از زاگرس تنها با تکیه بر دولت و نهادهای تخصصی نتیجهبخش نیست و نیازمند عزمی ملی، همکاری بینالمللی و بازتعریف سازوکارهای بهرهبرداری پایدار است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری در پایان با اشاره به اصل همگانی بودن مسئولیت حفاظت از محیط زیست در قانون، خاطرنشان کرد: زاگرس نیازمند گفتوگویی نوین است، باید به جای نگاه بالا به پایین، به سوی همافزایی و مشارکت واقعی حرکت کنیم. چرا که آینده این سرزمین در گرو تغییر نگرش، همدلی ملی و اقدام عملی است.
انتهای پیام
نظرات