به گزارش ایسنا، احمد حیدری، معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما امروز در نخستین همایش ملی «هوش مصنوعی و پژوهشهای نوظهور؛همگرایی انسان و سیستمهای هوش مصنوعی» که در وزارت نیرو برگزار شد، با اشاره به اهمیت تصمیمگیری صحیح در زمینههای مختلف، گفت: برای اتخاذ تصمیمات مؤثر در حوزههای مختلف کشور، نیاز به آمار دقیق و علمی داریم. علم و آمار امروز در پیشرفتهای زیادی قرار دارد، اما متأسفانه در کشور ما هنوز نتوانستهایم استفاده دقیق و بهینهای از آن داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: امروزه سامانههای مختلفی مانند سامانه ثبت احوال، سامانههای آموزشی، بیمه اجتماعی، اشتغال و خانوار در کشور وجود دارد که به صورت جداگانه فعالیت میکنند و در بسیاری از موارد، امکان تحلیل و تصمیمگیری دقیق براساس دادههای این سامانهها وجود ندارد.
حیدری در بخش دیگری از سخنان خود به ناترازیهای موجود در خدمات زیرساختی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود پیشرفتهای قابل توجهی که در دوران جمهوری اسلامی ایران در زمینههای مختلف داشتهایم، از جمله رشد چشمگیر در تولید برق، هنوز با چالشهایی در زمینه توزیع و مدیریت این خدمات مواجه هستیم.
وی افزود: در دوران انقلاب، کشور تنها ۷۰۰۰ مگاوات برق تولید میکرد که عمدتاً توسط متخصصان خارجی اداره میشد. اما اکنون جمعیت کشور دو و نیم برابر شده و تولید برق ما بیش از ۱۳ برابر افزایش یافته است.
معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما همچنین به چالشهای مدیریتی و تصمیمگیری در سطح کلان کشور اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی، برای تصمیمگیریهای مؤثر و مدیریت بهینه منابع، نیاز به دقت بیشتر در تحلیل دادهها و استفاده بهینه از منابع موجود داریم.
چالشهای ناترازی در زیرساختها و ضرورت توجه به آمار و هوش مصنوعی
احمد حیدری، معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما در ادامه سخنان خود، با اشاره به پیشرفتهای داخلی در زمینههای مختلف، گفت: بیش از ۹۰ درصد، حتی ۹۵ درصد از نیازهای زیرساختی کشور در بخشهای ساخت و اجرای شبکهها، نیروگاهها، سدسازی و سایر پروژههای علمی، داخلی است. با این حال، امروز با معضل ناترازی در بخشهای مختلف از جمله آب، گاز و انرژی مواجهایم.
وی افزود: برای مثال، برای ساخت یک نیروگاه و اتصال آن به شبکه برق، هزینهای حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان لازم است. این هزینهها تنها برای ساخت نیروگاه و نصب ترانسها و سایر تجهیزات مربوط به تأمین انرژی برای خانههای مردم است.
حیدری در ادامه به مشکلات در تأمین آب برای صنایع اشاره کرد و گفت: فرض کنید در یک استان صنعتی مانند اصفهان یا مشهد، آب کافی برای راهاندازی کارخانه فولاد وجود ندارد. در این صورت، باید آب را از دریا منتقل کنیم و آن را به کارخانه برسانیم. این انتقال آب به هزینههای زیادی نیاز دارد. حتی پروژههایی مانند پنج خط انتقال آب از دریا به برخی مناطق کشور، با هزینههای سنگین در حال اجرا هستند.
فاصله طبقاتی در دسترسی به دانش و فناوری
معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما همچنین به فاصله طبقاتی در دسترسی به دانش و فناوری میان مناطق مختلف کشور اشاره کرد و گفت: امروز در کشور شاهد فاصله قابل توجهی میان مناطق برخوردار و محروم در دسترسی به امکانات آموزشی و فناوری هستیم. این شکاف در دسترسی به آموزش و علم باعث ایجاد نابرابریهای بزرگ در سطح جامعه میشود.
وی همچنین بر نقش رسانهها در این زمینه تأکید کرد و گفت: رسانهها میتوانند در ارتقای سطح آگاهی عمومی نقش مهمی ایفا کنند. در حال حاضر، پیشرفتهای علمی و فناوری در دنیا در سطح بالایی قرار دارد و ما باید در این زمینهها تلاش کنیم تا مردم و مسئولان از آن بهرهمند شوند.»
حیدری در بخش دیگری از سخنان خود به ضرورت بهرهگیری از هوش مصنوعی برای حل مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: یکی از راهحلهای مؤثر در رفع نابرابریها و حل مسائل کشور، استفاده از هوش مصنوعی است. اگر ما بتوانیم هوش مصنوعی را در خدمت مردم و مسئولین قرار دهیم و از آمار دقیق و به روز استفاده کنیم، میتوانیم مشکلاتی مانند شکاف طبقاتی و عدم دسترسی برابر به اطلاعات را حل کنیم.
وی افزود: با بهرهگیری از هوش مصنوعی، میتوانیم به راحتی افراد جامعه را از مناطق محروم و برخوردار به اطلاعات کشور دسترسی یکسان بدهیم و این دسترسی به اطلاعات میتواند از ایجاد رانت و نابرابریهای موجود جلوگیری کند.
ضرورت شناسایی آمایش سرزمین برای جذب سرمایهگذاران
احمد حیدری، معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما در ادامه سخنان خود با تأکید بر لزوم استفاده از آمار و آمایش سرزمین برای جذب سرمایهگذاران، گفت: «باید در تمام نقاط کشور، بهویژه در استانهایی مانند سمنان، اصفهان، کردستان و سیستان و بلوچستان، آمایش سرزمین و آمار دقیق را به هم متصل کنیم تا مشخص شود کدام صنایع در این مناطق میتوانند رشد کنند و در عین حال، زندگی مردم با تهدید مواجه نشود.
وی در ادامه به واردات محصولات مانند موز اشاره کرد و افزود: سالانه بیش از دو میلیارد دلار برای واردات میوههایی مانند موز هزینه میکنیم. در حالی که با استفاده از تکنولوژی و هوش مصنوعی، میتوانیم در مناطقی مانند سیستان و بلوچستان، سه برابر میزان واردات موجود، تولید موز داشته باشیم و هزینههای ارزی را کاهش دهیم.
حیدری در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت استفاده از هوش مصنوعی در حل مسائل کشور اشاره کرد و گفت: هوش مصنوعی میتواند این دادهها را کنترل کند و اطلاعات استاندارد را در اختیار مسئولان قرار دهد. ما باید دانش و علم را بر اساس نیازهای واقعی کشور آماده کنیم و مسئولان و حاکمیت را موظف کنیم که از این دانش بهرهبرداری کنند تا مشکلات مردم حل شود.
معاون حقوقی صداوسیما ادامه داد: نتیجه این نشستها و همایشها باید این باشد که بتوانیم در وزارت نیرو یا دیگر وزارتخانهها از هوش مصنوعی برای ارائه خدمات بهتر استفاده کنیم. این امر نیاز به قوانین مشخص دارد و باید دولت و مجلس در این راستا اقدام کنند. استفاده از این دانش نه تنها هزینهها را کاهش میدهد، بلکه سامانههای مختلف را بهروز کرده و اطلاعات دقیق و در دسترس را برای مدیران فراهم میآورد.
حیدری در ادامه تأکید کرد: با توجه به پیشرفتهای سریع علم و تکنولوژی، زمان زیادی نداریم که منتظر بمانیم. نباید هفت یا هشت سال صبر کنیم تا دانشجویان در دانشگاهها آموزش ببینند. نیاز کشور امروز است و باید از همین حالا به آن پاسخ داده شود.
برتری کشورهای پیشرفته در استفاده از تکنولوژیها
وی همچنین به برخی کشورهای اروپایی اشاره کرد و گفت: کشورهای اروپایی با استفاده از تکنولوژیهای نوین و مدلهای مختلف، توانستهاند مشکلات ناترازی را که ما با آن مواجه هستیم، بهخوبی مدیریت کنند و از خاموشیها جلوگیری نمایند. آنها از آیتمهای مختلف از جمله قیمت، زمان و هزینه برای مدیریت مصرف استفاده میکنند.
حیدری تصریح کرد: هوش مصنوعی میتواند ارقام و دادهها را مشخص کند و ما باید از این تواناییها بهرهبرداری کنیم. این نظام میتواند نیازهای جامعه را بر اساس دادههای آماری کشور شناسایی کرده و به حل مشکلات کشور کمک کند.
احمد حیدری، معاون حقوقی و امور مجلس صداوسیما، در ادامه سخنان خود به اهمیت نقش سازمانها و رسانهها در بهرهبرداری از هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: «یکی از قسمتهایی که میتواند به اجرای موفقیتآمیز هوش مصنوعی کمک کند، سازمانهای مدیریت سرزمین هستند. صداوسیما و دانشگاهها نیز نقش مهمی در ارتقای آگاهی و ترویج این فناوری دارند.
حیدری ادامه داد: ما باید دانش بومی را متناسب با نیازهای واقعی کشور آماده کنیم و آن را در اختیار مسئولان و حکمرانان قرار دهیم تا بتوانند تصمیمات اجرایی مؤثری اتخاذ کنند. این دانش باید با دقت و شفافیت، در زمان مناسب، در اختیار جامعه قرار گیرد.
چالشهای پیشرو در تصمیمگیریهای اجرایی
وی در بخشی از سخنان خود به چالشهایی که در پروژههای اجرایی کشور وجود دارد، اشاره کرد و گفت: ما در پروژههای مختلف مانند مسکن مهر و مسکن ملی شاهد بودیم که در برخی موارد، زمینهای انتخاب شده برای ساخت مسکن، فاقد زیرساختهای اولیه مانند آب بودند. این امر موجب شد تا بسیاری از هزینهها، هم از نظر مالی و هم زمانی، به هدر رود و مردم و دولت انتظار بیهودهای کشیدند.
معاون حقوقی صداوسیما همچنین بر اهمیت هوش مصنوعی در بهبود فرآیندهای اجرایی تأکید کرد و گفت: هوش مصنوعی میتواند با تجزیه و تحلیل دادههای دقیق و به موقع، به مدیران و مسئولان کمک کند تا تصمیمات بهتری اتخاذ کنند و از هدر رفت منابع جلوگیری کنند. این امر به ویژه در بخشهای مربوط به سرزمین، منابع طبیعی و زیرساختها اهمیت زیادی دارد.
انتهای پیام
نظرات