تیم فوتبال تراکتور تبریز در بیستوچهارمین دوره رقابتهای لیگبرتر فوتبال مردان باشگاههای ایران موسوم به جام خلیجفارس بالاخره موفق شد به طلسم و ناکامیها پایان دهد و دو هفته مانده به پایان فصل، برای نخستینبار در تاریخ به قهرمانی لیگبرتر دست پیدا کند و در هفته پایانی میتواند جشن واقعی قهرمانی را در جنوب ایران برپا کند.
در روزهایی که رقابت برای قهرمانی به اوج رسیده بود، صحبتهای مدیر تیم فوتبال تراکتور تبریز درباره «هجمهها علیه یک تیم شهرستانی» بار دیگر بحث عدالت در فوتبال ایران را داغ کرد، اما آیا دلیل انتقادها به تراکتور، غیردولتی بودن یا شهرستانی بودن این تیم است؟ خداداد عزیزی، مدیر تیم فوتبال تراکتور تبریز مدعی شده بود «چون تراکتور تیم شهرستانی است، نمیخواهند قهرمان شود و با این تیم زاویه دارند».
سپاهان، بهعنوان اولین تیم شهرستانی قهرمان لیگبرتر، نهتنها هیچگاه مورد هجمه واقع نشد، بلکه بسیاری آن را بهعنوان الگویی برای خصوصیسازی، مدیریت حرفهای و ثبات فنی تحسین کردند. پنج قهرمانی لیگبرتر، چهار قهرمانی جامحذفی و یک نایبقهرمانی در لیگقهرمانان آسیا، نشان میداد سپاهان سالهاست با عملکرد، ساختار و توسعه زیرساختی، خودش را در دل فوتبال ایران جا انداخته است؛ بدون آنکه کسی به آنها اتهام و هجمه وارد کند. دلیل این تفاوت برخوردها چیست؟ پاسخ را باید در درون باشگاهها جستوجو کرد، نه در جغرافیای آنها.
تراکتور تبریز در این سالها از نظر هواداری بهدرستی یکی از قطبهای فوتبال ایران شده است، اما در کنار آن، گاهی رفتارها از سوی برخی هواداران، مدیران و حتی بازیکنان موجب ایجاد برخی حواشی شده است.
اگر مسئله «شهرستانی بودن» بود، پس چرا استقلال خوزستان در فصل ۹۵-۱۳۹۴ با بودجهای اندک و تیمی متعهد قهرمان شد و نهتنها هجمهای ندید، بلکه ستایش هم شد؟ فولاد خوزستان نیز با جوانگرایی و مدیریت منطقی، دو بار قهرمان شد بدون آنکه رسانهها به او حمله کنند. واقعیت این است که فضا برای موفقیت تیمهای شهرستانی در فوتبال ایران وجود دارد؛ بهشرط آنکه این موفقیت بر پایه ساختار و احترام به قواعد حرفهای باشد.
محمدعلی احمدی، بازیکن اسبق فوتبال که سابقه قهرمانی در لیگبرتر با سپاهان اصفهان را دارد در گفتوگو با ایسنا درخصوص صحبتهای خداداد عزیزی اظهار میکند: در ادوار لیگبرتر، تیمهای سپاهان، فولاد و استقلال خوزستان و چندین تیم دیگر که شهرستانی خطاب میشوند بارها به قهرمانی رسیدهاند و هیچ حاشیهای برای آنها در راه قهرمانی و پس از آن بهوجود نیامد. اینکه خداداد عزیزی میگوید حواشی و موضع گرفتن همه علیه تراکتور و قهرمانیاش بهخاطر شهرستانیبودن این تیم است را قبول ندارم. آقای عزیزی با این صحبتها فقط فرافکنی و فرار رو به جلو میکند.
وی میافزاید: تراکتوریها از مدتها قبل با چنین ادعاهایی قصد داشتند در صورت ناکامی در قهرمانی، بهانهاش را جور کرده باشند و اگر هم قهرمان شدند، قدرتمند بودن را علت آن بدانند و بهنظرم این نوع موضعگیری و صحبتها اصلاً جالب نیست.
مدافع اسبق سپاهان و ذوبآهن بیان میکند: بههرحال تراکتور حواشی زیادی داشته که مقداری از آنهم به شخص خداداد عزیزی برمیگردد؛ چرا که تا قبل از حضور وی بهعنوان مدیر در تیم فوتبال تراکتور، حواشی به این اندازه زیاد نبود و هرچه که بوده، تراکتور قهرمان شده و دیگر جای گلایهای از سوی تراکتوریها وجود ندارد. فدراسیون فوتبال تبعیضهایی قائل شد و باشگاه تراکتور مانع از صدور این رأی شد.
احمدی یادآور میشود: تراکتور از لحاظ فنی تیم خیلی خوبی بود و یارگیری مناسبی هم در ابتدای فصل انجام داده بودند که پوشش نقاط ضعف فصول گذشته، منجر به این عملکرد شد. اصل حواشی پیرامون تراکتور به پرونده علیرضا بیرانوند برمیگردد که البته فدراسیون فوتبال در این زمینه مقصر بود که حکم کمیته انضباطی را اعلام نکرد و اذهان عمومی را نسبت به تراکتور تحتتأثیر قرار داد تا همه تصور کنند فدراسیون علاقهمند به قهرمانی تراکتور است.
وی میگوید: حکم انضباطی علیرضا بیرانوند که یکی از مهرههای اصلی تراکتور است خیلی قبلتر باید صادر میشد که قطعاً محرومیت انضباطی و محکومیت مالی بهدنبال داشت، اما این اتفاق نیفتاد تا به مهمترین دلیل برای زیر سوال بردن قهرمانی تراکتور تبدیل شود و به مذاق فوتبالیها خوش نیامد. شاید اگر بیرانوند محروم میشد، تراکتور هم قهرمان نمیشد.
پیشکسوت و ملیپوش اسبق فوتبال ایران خاطرنشان میکند: فکر میکنم اعلام نشدن رأی پرونده علیرضا بیرانوند و باشگاه پرسپولیس، لکه تاریکی در تاریخ کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال به ثبت برسد. امسال با تراکتور خیلی زیاد مدارا شد و حق سایر تیمها بهگونهای با این اتفاقات ضایع شد. این در شرایطی است که هر زمان پروندهای از سایر باشگاهها بهعنوان نمونه سپاهان به کمیته انضباطی برسد، به شب نرسیده، برای آن رأی صادر میکنند؛ وگرنه هیچگاه در ادوار لیگبرتر، جامعه فوتبال با قهرمانی تیمی بهغیر از پایتختنشینان اینگونه واکنش نشان نداده بود.
به گزارش ایسنا، در نهایت فوتبال تنها با کسب جام معنا نمییابد. اگر تیمی در مسیر قهرمانی، اخلاق، رفتار حرفهای و ساختار درست را رعایت کند، حتی رقیبانش هم به آنها احترام میگذارند.
انتهای پیام
نظرات