فرهاد حسینی طایفه امروز، یکشنبه ۲۱ اردیبهشت، در نشست علمی - تخصصی که به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر در ادارهکل محیط زیست گیلان برگزار شد، اظهار کرد: در دنیا ۳۰ خانواده از پرندگان آبزی شناختهشده وجود دارند. این پرندگان در فصل زمستان به دلیل محدودیت زیستگاههای مناسب، اغلب بهصورت جمعی در یک مکان تجمع میکنند.
وی افزود: ۵۵ درصد از این گونهها در سطح جهانی در حال کاهش هستند و ۶۴ درصد از پرندگان آبزی در قاره آسیا نیز روند کاهشی دارند. بنابراین، ضروری است که شمارش دقیقی از جمعیت این گونهها انجام شود تا بتوانیم روند جمعیتی و وضعیت حیات آنها را رصد کنیم.
حسینی طایفه ادامه داد: یکی از قدیمیترین روشهای شمارش، شمارش پرندگان آبزی است که از ۶ دهه پیش (از سال ۱۹۶۷ میلادی و ۱۳۴۵ هجری شمسی) آغاز شده است. ایران همچنین اولین کشوری بود که شمارش پرندگان را در ۹ سایت استان فارس آغاز کرد و یکی از این سایتها در گیلان بهعنوان زیستگاهی با گونههای ثبتشده در سامانه جهانی تالابها شناخته شده است. پیش از آن، تحلیل جامع و دقیقی از سرشماریها وجود نداشت. اما در این ۶ دهه، بخشی از اطلاعات و تحلیلها به مبنای بسیاری از پژوهشهای بینالمللی و تهیه فهرست سرخ پرندگان در خطر انقراض تبدیل شده است.
مدیرکل محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه ایران در ۶۰ سال گذشته هزار سایت سرشماری پرندگان داشته است، گفت: سرشماری پرندگان با هدف پایش جمعیت و تنوع پرندگان آبزی انجام شده است. تاکنون ۷۷ میلیون پرنده از ۹۷۷ سایت سرشماری ثبت شدهاند.
وی افزود: در مجموع، هر ساله حدود ۲ میلیون پرنده مهاجر آبزی برای زمستانگذرانی وارد ایران میشوند که زیستگاههای عمده آنها دریاچههای خزری، خلیج عمان و تالابهای داخلی ایران هستند. اگر به روند تغییرات جمعیت آنها توجه کنیم، در ناحیه خزری و تالابهای داخلی شاهد کاهش جمعیت پرندگان هستیم. در ناحیه خلیج عمان، بهدلیل وسعت زیاد این ناحیه، شمارشها بهطور مؤثری انجام نمیشود.
حسینی طایفه همچنین بیان کرد: استانهای مازندران، فارس و گیلان در ۳۰ سال گذشته بیشترین جمعیت پرندگان آبزی را شاهد بودهاند. در استانهایی که تالابهای آنها خشک شدهاند، کاهش جمعیت پرندگان مشاهده میشود.
عباس عاشوری، رئیس اداره محیط زیست دریایی، نیز در این مراسم اظهار کرد: نور مصنوعی، تغییرات اقلیمی و پلاستیک از جمله موانع مهاجرت پرندگان هستند که متاسفانه این موانع روز به روز در حال افزایشاند.
وی افزود: پرندگان دو بار در سال، در فصلهای بهار و پاییز، مهاجرت میکنند. باید توجه ویژهای به تأمین خوراک پرندگان داشته باشیم، زیرا انتشار نفت، پلاستیک و بالا آمدن سطح دریاها تأثیرات منفی بر تولیدمثل این پرندگان میگذارد.
رئیس اداره محیط زیست دریایی گفت: ایران حدود ۵۷۹ گونه پرنده دارد که ۶۰ درصد از آنها مهاجر هستند. از این تعداد، ۳۴۷ گونه پرنده در ایران جوجهآوری میکنند، اما ۱۱۵ گونه از شبه قاره هند و پاکستان به ایران مهاجرت میکنند و ۲۲۴ گونه نیز عبوری هستند که باید به حفظ زیستگاههای آنها توجه ویژهای داشته باشیم. برخی از این پرندگان تا ۷ ساعت متوالی پرواز میکنند و دچار کاهش وزن میشوند. زمانی که فرود میآیند، باید مواد قندی مصرف کنند تا بتوانند به مهاجرت خود ادامه دهند.
عاشوری گفت: فلامینگو یکی از پرندگان مهاجری است که اگر از میگو و جانداران آبزی تغذیه نکند، رنگ خود را از دست میدهد. در جهان ۶ گونه فلامینگو وجود دارد که چهار گونه آن بومی آمریکا و دو گونه بومی اوراسیا هستند. این پرندگان فقط در ۱۵ منطقه از جهان جوجهآوری دارند، بنابراین باید بیشتر به این گونه مهاجر توجه کرده و از نظم چرخه مهاجرت آن حفاظت کنیم.
انتهای پیام
نظرات