دکتر عادله رافتی مجری طرح تحقیقاتی فناورانه با عنوان «طراحی و توسعه قرائتگر الکتروشیمیایی پرتابل با هدف شناسایی و کمیت سنجی HbA۱c با استفاده از نانوذرات مغناطیسی عاملدار شده با اپتامر اختصاصی» در گفتوگو با ایسنا به تشریح این طرح پرداخت.
وی درباره سوابق علمی، پژوهشی و اجرایی مرتبط با طرح، گفت: فارغ التحصیل مقطع دکتری تخصصی نانوبیوتکنولوژی از دانشگاه اصفهان در سال ۱۳۹۷ هستم و در حال حاضر به عنوان استادیار نانوبیوتکنولوژی و عضو هیات علمی گروه نانوتکنولوژی پزشکی دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران فعالیت میکنم.
وی گرایش پژوهشی خود را طراحی و توسعه روشهای تشخیصی سریع و دقیق با استفاده از فناوریهای نوین در حوزه بیومارکرهای سلامت دانست و افزود: بررسی سلامت مادی و معنوی فراوردههای غذایی با استفاده از فناوریهای نوین نانوتکنولوژی و بیوتکنولوژی از سری فعالیتها محسوب میشود.
مجری یک طرح تحقیقاتی فناورانه در تشریح این طرح پژوهشی با اشاره کوتاهی به موضوع مراقبت محلی و تجهیزات پزشکی قابل حمل، اظهار کرد: مراقبت محلی یا معادل انگلیسی آن Point of Care، نوعی مراقبت از بیمار با کمک دستگاههای تشخیصی، تصویربرداری و درمانی قابل حمل و یا به عبارتی پرتابل در همان مکان استقرار بیمار هست.
وی تصریح کرد: ابزارهای تشخیصی پرتابل، به شیوه اتوماتیک و ساده عمل میکنند؛ به این معنا که نیاز به آماده سازی نمونههای آزمایشگاهی ندارند و به طور خودکار و بدون کنترل کاربر، سنجش مورد نظر را انجام میدهند و بنابراین توسط افراد به غیر از کارشناسان آزمایشگاهی نیز به راحتی مورد استفاده قرار میگیرند.
رافتی با بیان اینکه این ابزار فاصله زمانی بین تشخیص آزمایشگاهی تا شروع اقدامات درمان را کاهش داده و از نظر اقتصادی به صرفه است، یادآور شد: این نوع ابزارهای تشخیصی برای بیماران مناطق محروم که دسترسی به مراکز تخصصی آزمایشگاهی ندارند، مفید است. همچنین در شرایط بحرانی مانند بروز اپیدمی که افراد در قرنطینه بوده و امکان حضور در آزمایشگاهها به عنوان یک مکان عمومی پرخطر برای انتقال بیماری را ندارند، این ابزار میتواند در مطب پزشکان، مراکز بهداشتی و یا در منازل توسط خود بیماران مورد استفاده قرار گیرد.
وی با اشاره به این نکته که طراحی و کاربرد این فناوری مدرن برای شناسایی و اندازه گیری انواع بیومارکرها (نشانگرهای زیستی) روز به روز در حال گسترش است، خاطرنشان کرد: آزمایش HbA۱c نشان دهنده میانگین سطح قند خون یک فرد در سه ماه گذشته است. این آزمایش برای تشخیص اولیه و کنترل دیابت کاربرد دارد.
مجری طرح تحقیقاتی فناورانه تصریح کرد: علیرغم تنوع قابل توجه در تجهیزات و روشهای اندازهگیری HbA۱c در کشورمان، بسیاری از آزمایشگاهها به دلیل محدودیتهای اقتصادی امکان خرید و استفاده از سیستمهای به روز و اتوماتیک خارجی برای سنجش این بیومارکر را ندارند؛ بنابراین گروه تحقیقاتی ما تصمیم به طراحی یک روش الکتروشیمیایی پرتابل برای سنجش HbA۱c به منظور بهینه کردن مراقبت از بیماران دیابتی با کمترین هزینه گرفت.
وی بیان کرد: پژوهش ما در قالب یک طرح تحقیقاتی تقاضامحور و پایان نامهای با همکاری مرضیه سمیاری دانشجوی کارشناسی ارشد نانوتکنولوژی پزشکی و اعضای هیات علمی دکتر پوریا گیل متخصص نانوبیوتکنولوژی و سعید عابدیان متخصص ایمنولوژی و همینطور با همکاری آزمایشگاههای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اجرا شد.
انتهای پیام
نظرات