• سه‌شنبه / ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۰۸:۱۹
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1404023021383
  • خبرنگار : 50416

زنگ خطر پیری جمعیت در همدان به صدا درآمد

زنگ خطر پیری جمعیت در همدان به صدا درآمد

ایسنا/همدان در دهه‌های اخیر، ایران با یکی از مهم‌ترین چالش‌های جمعیتی خود مواجه شده است؛ کاهش نرخ فرزندآوری و افزایش شتابان جمعیت سالمند. براساس آمارهای رسمی، نرخ رشد جمعیت از ۳.۹ درصد در سال ۱۳۶۵ به ۰.۶ درصد در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته است. همچنین نرخ باروری کل به حدود ۱.۶ فرزند به ازای هر زن رسیده که پایین‌تر از سطح جانشینی جمعیت (۲.۱) است.

این روند، زنگ خطر پیری جمعیت را به صدا درآورده است؛ به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۳۰، حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند. عوامل متعددی از جمله مشکلات اقتصادی، تغییر سبک زندگی، افزایش سن ازدواج و نگرانی‌های مرتبط با آینده فرزندان در این کاهش موثر هستند.

کاهش بیش از ۶ درصدی تولد در استان همدان در سال گذشته

بابک بختیاری، مدیرکل ثبت احوال استان همدان نیز با بیان اینکه در سال گذشته، ۲۰ هزار و ۱۶۸ تولد در این استان ثبت شده است، به ایسنا گفت: از این تعداد ۱۳ هزار و ۹۴۳ نوزاد در شهر و ۶۲۲۵ نوزاد در روستاها متولد شده‌اند و در مجموع این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۴۳۸ مورد یعنی ۶.۷ درصد کاهش یافته است.

ادامه داد: به‌طور متوسط در هر ماه ۱۶۸۱ نوزاد، در هر شبانه‌روز ۵۵ نوزاد و در هر ساعت دو نوزاد در سال گذشته متولد شده‌اند.

بختیاری با اشاره به اینکه از این تعداد ۴۴۸ مورد دو قلوزایی، ۱۷ مورد سه قلوزایی و یک مورد چهار قلوزایی داشتیم، تصریح کرد: از ۳۲۱۶ مورد نوزاد متولد شده در ملایر طی سال گذشته، ۷۶ مورد دوقلو و دو مورد سه قلو بودند.

در شهرستان ملایر نیز طبق اعلام فرماندار ویژه این شهرستان در ستاد جوانی جمعیت و حمایت از خانواده، نرخ باروری ۱.۳ درصد است که باید از نظر جایگاه در استان همدان به عدد ۲.۵ برسد.

سید رسول حسینی، لازمه اصلی جوانی جمعیت را عزم و باور مدیران دانست و تاکید کرد: از تمامی ظرفیت‌ها برای رفع موانع جمعیت استفاده شود.

وی با بیان اینکه باید تمام بسترهای لازم برای جوانی جمعیت مهیا شود و تبلیغات برای فرزندآوری و جوانی جمعیت در سطح شهرستان گسترش یابد، افزود: باید به تکالیف خودمان در تحقق قانون جوانی جمعیت عمل کنیم.

حسینی، «آمایش امید» و «نفس» را طرح‌های خوبی دانست و ادامه داد: این طرح‌ها باید بیشتر در سطح این شهرستان اطلاع‌رسانی شود و در فضاسازی فرزندآوری و جوانی جمعیت همه شهرها و بخش‌ها پیش قدم شوند.

وی بر لزوم تسریع در روند اعطای تسهیلات فرزندآوری، ازدواج و ودیعه مسکن در موعد مقرر تاکید کرد و افزود: هر چه سریعتر آمار و وضعیت زمین برای طرح جوانی جمعیت توسط دستگاه مربوطه مشخص و گزارشی از روند آن ارسال شود.

فرماندار ویژه ملایر، حمایت از خانواده‌های دارای چندقلو را از اولویت‌ها بیان کرد و گفت: چنانچه همه دستگاه‌های مسئول در این زمینه فعال‌تر شوند و هماهنگی و همراهی لازم را با ستاد جوانی جمعیت داشته باشند، مشکل جمعیتی حل خواهد شد.

واحد شریفی، رئیس ثبت احوال ملایر نیز با اشاره به ثبت ۲۴۳ واقعه ولادت در یک‌ماهه امسال، اظهار کرد: سال گذشته ۳۲۱۶ واقعه ولادت در این شهرستان ثبت شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۲ با تعداد ۳۵۷۸ واقعه، کاهش ۱۰ درصدی داشته است.

نیروی جوان نبض هر کشوری است

زهرا شایسته‌فرد، مشاور خانواده و مدرس دانشگاه با اشاره به دلایل کاهش نرخ فرزندآوری، به ایسنا گفت: افزایش سن ازدواج، کاهش تمایل به ازدواج، افزایش نرخ طلاق، افزایش نرخ ناباروری، سقط جنین و عوامل اقتصادی و فرهنگی از جمله این دلایل است.

وی با بیان اینکه متاسفانه جمعیت کشور در سال ۱۴۸۰ به  ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید، افزود: ۶۵ درصد از این جمعیت بالای ۷۰ سال خواهند داشت؛ یعنی نیروی جوانی وجود ندارد که همه افراد سالخورده را حمایت کند.

وی با تأکید براینکه برای آن که کشوری پیر شود به ۳۰۰ سال زمان نیاز است اما متاسفانه ما در طول ۳۰ سال این روند پیری را طی کردیم و دوباره ۱۳۰ سال طول می‌کشد که کشور پیر ما به یک کشور جوان تبدیل شود، نیروی جوان را نبض هر کشوری دانست و افزود: توجه به این چالش یکی از وظایف اصلی هر فردی است.

فرزندان میخ‌های مهمی هستند که بنیان خانواده را حفظ می‌کنند

شایسته‌فرد به اهمیت فرزندآوری از نظر فردی و روانشناختی اشاره و تاکید کرد: با توجه به نیاز به پیوندجویی، ریشه‌دار بودن و هویت‌یابی هر فرد به ویژه در سنین بالاتر دوست دارد به کسی احساس تعلق ریشه‌ای داشته باشد.

وی وجود فرزندان در زندگی را دلیل آرامش خاطر افراد خواند و گفت: فرزندآوری نیاز به عشق دادن و عشق ورزیدن را تامین می‌کند که ضامن بهداشت روانی افراد است.

شایسته‌فرد در ادامه تصریح کرد: در اتاق‌های مشاوره تجربه داشتیم که برخی افراد در برهه‌هایی از زندگی به‌دلیل مشکلات موقتی، عجولانه تصمیم به طلاق می‌گیرند اما فرزندان یکی از میخ‌های مهمی هستند که بنیان خانواده را حفظ می‌کنند و به دلیل وجود آنان، از این بحران‌ها عبور می‌کنند.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه برخی افراد مسائل اقتصادی را یکی از دلایل کاهش نرخ فرزندآوری می‌دانند، اظهار کرد: مسائل اقتصادی از نظر بعد روانی روی افراد موثر است اما در عمل این چنین نیست چرا که افرادی با وضعیت مالی خیلی خوب و درآمد بالا یا تک فرزند هستند و یا فرزندی ندارند.

وی ادامه‌داد: در بین اقشار کم درآمد جامعه باروری که اعتقاد به برکت و رزق و روزی تعیین شده دارند، فرزندآوری را می‌بینیم‌، بنابراین برخی افراد تجملات و تشریفات زیادی برای فرزندآوری قائل بوده و به همین دلیل نگران هستند در حالی‌که ضرورتی برای این تشریفات وجود ندارد.

استفاده از میانبرهای تربیتی برای رفع نگرانی خانواده‌ها

شایسته فرد به نگرانی برخی والدین برای تربیت فرزند خود در آینده اشاره و خاطرنشان کرد: روش‌های تربیتی میانبر بسیاری وجود دارد تا فرزند شما از نظر فکری و روانشناختی در سلامت باشد و دوره‌ی تربیتی خود را به‌خوبی طی کند.

این مشاور خانواده ادامه داد: باید روی افکار فرد کار شود یعنی اگر فرزند شما در فضای مجازی فعال است در صورت داشتن آگاهی و تربیت صحیح، می‌تواند در آن فضا سالم بماند.

وی به سبک زندگی ایرانی اسلامی برای تربیت فرزند اشاره و خطاب به والدین، گفت: فرزندتان را یک فرد موجه ببینید و به او برچسب مثبت بزنید یعنی فضای توهین و تنبیه نباشد بلکه طوری باشد که کودک بتواند چیزهایی را تجربه کند و شما راهنمای او باشید؛ این یک‌ میانبر تربیتی برای رفع نگرانی خانواده‌هاست.

شایسته‌فرد با بیان اینکه از زمان‌های قدیم هم فرزندانی که خانواده‌هایشان آنان را بزرگ و عاقل می‌دیدند، رشد مستقل و درستی داشتند، افزود: وقتی فرزندان خود را مدام کودک بنامیم و نگران باشیم خطایی نکنند یا اجازه خطا کردن به آنها ندهیم، او در آن بحران غرق شده و رشدی نخواهد داشت.

فرزندآوری اثری جاودان است که بر دنیا و آخرت والدین موثر است

وی با تأکید براینکه خانواده‌ها برای حفظ سلامت و بهداشت روان خود همیشه از مشاوره خانواده استفاده کنند، یادآور شد: در حال حاضر این فرهنگ باب شده و برخی والدین قبل از تولد فرزند برای تربیت و نوع برخورد با او، با مشاور مناسب مشورت می‌کنند.

شایسته‌فرد با اشاره به اینکه در نگرش‌های فرزندآوری در جامعه، توکل و اعتماد به خداوند کم رنگ است، اظهار کرد: امروز با وجود افزایش امکانات و علم و آگاهی، شاهد کاهش نرخ فرزندآوری هستیم در حالی‌که در زمان‌های قدیم با وجود درآمد کمتر و کمبود امکانات، خانواده‌ها پر جمعیت و بالای سه یا چهار فرزند داشتند که با وجود بی‌سوادی یا کم سوادی پدر و مادر، با توکل به خداوند فرزندان موفقی تربیت کردند که هر کدام خدمتی را به جامعه خود ارائه می‌دهند.

وی با تاکید بر لزوم پررنگ‌تر کردن خداباوری در بین خانواده‌ها، گفت: در بسیاری از کشورها، افراد شاخص، موفق و حتی سلبریتی‌ها فرزندان زیادی دارند و به آن‌ها افتخار می‌کنند.

شایسته‌فرد به دنیا آوردن یک موجود جاودانه را بزرگ‌ترین کاری دانست که یک انسان می‌تواند انجام دهد و افزود: باید نگاه و نگرش خود را نسبت به فضیلت فرزندآوری عمیق‌تر کنیم.

این مدرس دانشگاه فرزندآوری را دارای تاثیرات دنیوی و اخروی دانست که پس از مرگ پدر و مادر هم اثرات آنان ادامه خواهد داشت و گفت: وقتی شما کتابی می‌نویسید، اثری از خود در دنیا بر جای می‌گذارید اما وقتی فرزندی به دنیا می‌آورید اثری جاودان خلق می‌کنید که در دنیا و آخرت شما موثر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha