به گزارش ایسنا، قیمت نفت به دلیل افزایش نگرانیها در مورد تاثیر اقتصادی بالقوه جنگ تجاری دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و تصمیم غافلگیرکننده اوپک پلاس برای افزایش تولید، از سطح ۸۲ دلار در ژانویه، به حدود ۶۵ دلار در هر بشکه کاهش یافته است.
با این حال، تاکنون هیچ دادهای کاهش قابل ملاحظه در مصرف نفت نشان نداده است. طبق گزارش آژانس بینالمللی انرژی، حاشیه سود پالایش همچنان قوی است و تقاضا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نزدیک به یک میلیون بشکه در روز افزایش یافته است.
دادههای اخیر در مورد ذخایر نفت نشان میدهد که با افزایش ذخایر در سراسر جهان، شرایط رو به وخامت گذاشته است. اگرچه این روند دلایل متعددی، چه اقتصادی و چه ژئوپلیتیکی دارد، اما به وضوح نشان میدهد که تقاضا با عرضه همگام نیست.
طبق گزارش ماهانه آژانس بینالمللی انرژی که در ۱۵ مه منتشر شد، کل ذخایر نفت جهان در مارس، برای دومین ماه متوالی، به ۷.۷ میلیارد بشکه افزایش یافته است. اگرچه این رقم هنوز کمتر از میانگین پنج ساله است، اما مسیر حرکت آن مشخص به نظر میرسد. این آژانس انتظار دارد که ذخایر نفت امسال به طور متوسط ۷۲۰ هزار بشکه در روز رشد کند و رشدشان در سال آینده، به ۹۳۰ هزار بشکه در روز برسد.
در همین حال، تجزیه و تحلیل دادههای ماهوارهای توسط شرکت کایروس نشان داد که رشد ذخایر نفت در هفتههای اخیر سرعت گرفته است. به گفته آگوستین پرات، تحلیلگر کایروس، ذخایر جهانی نفت خام در خشکی در فاصله اواسط آوریل تا اواسط ماه مه، بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه افزایش یافت و به ۳.۱۲۷ میلیارد بشکه رسید. این بالاترین میزان ذخایر موجود در خشکی از زمان همهگیری کرونا، به استثنای اوج فصلی مشاهده شده در ژوئیه ۲۰۲۳ است.
مهمتر از همه، دادههای کایروس نشان میدهد چین به عنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان، در ماه مه، شاهد رکورد ۱.۱۲۷ میلیارد بشکه در ذخیرهسازی بود. این تحول ممکن است تا حدودی نشاندهنده تلاش هماهنگ دولت و پالایشگاهها برای ذخیرهسازی نفت در قیمت پایین باشد. اما با این وجود، روند جهانی رشد ذخایر در خشکی همچنان منفی است.
افزایش اخیر نفت ذخیره شده در نفتکشها در دریا، سیگنال منفی دیگری است. ذخیره نفت در دریا گرانتر از خشکی است، بنابراین وقتی حجم ذخایر شناور افزایش مییابد، به معنای آن است که تولیدکنندگان و پالایشگاهها برای یافتن خریدار و تخلیه محمولهها زمان بیشتری صرف میکنند که نشاندهنده کاهش تقاضا یا افزایش عرضه یا هر دو است. در شرایط بحرانی بازار، زمانی که مخازن نفت در خشکی پر شدهاند، معاملهگران نفت را در نفتکشها ذخیره میکنند.
طبق دادههای شرکت تحلیلی کپلر، حجم نفت خام، میعانات گازی و سوختهای پالایش شده که به مدت هفت روز یا بیشتر در مخازن شناور نفتکشها نگهداری شدهاند، طی ماه گذشته ۱۴ درصد افزایش یافته و به بیش از ۱۶۰ میلیون بشکه رسیده است که بالاترین میزان در دو سال گذشته است.
در مورد محصولات پالایششده، حجم به حدود ۸۶ میلیون بشکه افزایش یافته که بالاترین میزان از زمان اوج همهگیری کرونا در اواخر سال ۲۰۲۰ است. در بخش نفت خام، ذخیرهسازی شناور، هفته جاری، به ۷۴ میلیون بشکه رسید.
بر اساس گزارش رویترز، اما در حال حاضر، شتاب ظاهری افزایش موجودی نفت در خشکی و دریا نشان میدهد که تقاضای نفت، از افزایش عرضه عقب مانده است؛ آن هم درست وقتی که اوپک پلاس در حال آماده شدن برای افزایش بیشتر تولید است. اگر این روند ادامه یابد، ممکن است قیمتهای نفت قبل از تعادل مجدد بازار، کمی بیشتر کاهش یابد.
انتهای پیام
نظرات