• سه‌شنبه / ۶ خرداد ۱۴۰۴ / ۰۷:۱۹
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1404030603197
  • خبرنگار : 50989

در گفت‌وگو با ایسنا بیان شد؛

افزودن ۶ عنوان رشته در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم

افزودن ۶ عنوان رشته در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم

ایسنا/قم رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم از پذیرش دانشجو در ۶ عنوان رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری شیعه‌شناسی، فلسفه اخلاق، اخلاق کاربردی، اخلاق اسلامی، مبانی نظری اسلام و تاریخ، فرهنگ و تمدن ملل اسلامی خبر داد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا کریمی والا -رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم- در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: یکی از رسالت‌های اصلی فضاهای دانشگاهی این است که به‌صورت دوره‌ای رشته‌ها، گرایش‌ها و محتواهای خود را به‌روزرسانی کنند؛ متعارف است که در دانشگاه‌ها، رشته‌های تحصیلی باید هر ۱۰ سال یک‌بار بازنگری شوند. اگر نیاز جامعه به آن‌ها تداوم داشته باشد، باقی می‌مانند و در غیر این‌صورت، منسوخ می‌شوند؛ همچنین، در صورت لزوم تحول در یک رشته، تغییرات لازم اعمال می‌شود. بنابراین، رشته‌ها و گرایش‌ها به‌مرور اصلاح و موارد قدیمی حذف می‌شوند.  

کریمی والا عنوان کرد: در دانشگاه قم، رشته شیعه‌شناسی که از جمله رشته‌های نسبتاً جدید محسوب می‌شود و حدود بیست سال است در دانشگاه‌های کشور ارائه می‌شود، مورد بازنگری قرار گرفته و سرفصل‌های آن به‌روزرسانی شده است.  

رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم بیان کرد: پس از دو دهه از تأسیس رشته شیعه‌شناسی، اکنون تعداد قابل‌توجهی دانش‌آموخته کارشناسی ارشد در این زمینه وجود دارد و این امر زمینه را برای راه‌اندازی مقطع دکتری فراهم آورده است؛ بر این اساس، دانشگاه قم برای اولین بار در سال جاری، دوره دکتری شیعه‌شناسی را دایر کرده است.  

وی ادامه داد: در دانشکده الهیات دانشگاه قم، دو گروه دیگر نیز دارای رشته‌های جدید هستند؛ یکی از این گروه‌ها، گروه اخلاق است که گرچه سابقه طولانی در نظام دانشگاهی ندارد و حدود بیست سال است در کشور دانشجو می‌پذیرد، اما در همین مدت، گرایش‌های متنوعی در آن شکل گرفته است. 

کریمی والا اضافه کرد: از جمله این گرایش‌ها می‌توان به اخلاق کاربردی اشاره کرد که به‌جای مباحث صرفاً نظری، بر جنبه‌های عملی اخلاق تمرکز دارد؛ مانند اخلاق حرفه‌ای در مشاغل مختلف از جمله پزشکی، مهندسی و مدیریت. همچنین، اخلاق اسلامی نیز به‌عنوان یکی از گرایش‌های متمایز این رشته مطرح است، چرا که هر مکتب فکری (حتی مکاتب غیردینی) دارای اصول اخلاقی ویژه خود هستند. بر این اساس، در دانشگاه قم، مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌هایی مانند فلسفه اخلاق، اخلاق کاربردی و اخلاق اسلامی دانشجو پذیرفته می‌شود.  

رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم با بیان اینکه گروه دیگر، گروه معارف اسلامی است که دو رشته جدید را در خود جای داده است، گفت: اولین رشته، «مبانی نظری اسلام» است که عمدتاً برای تربیت اساتید دروس معارفی دانشگاه‌ها طراحی شده است.  

وی ادامه داد: با توجه به اینکه تمام دانشجویان کارشناسی در ایران موظف به گذراندن واحدهای معارفی هستند، این دروس گسترده‌ترین حجم آموزشی را در دانشگاه‌ها به خود اختصاص داده‌اند؛ بنابراین، تربیت اساتید متخصص در این زمینه ضرورتی انکارناپذیر است.  

رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم اعلام کرد: دومین رشته در این گروه، «تاریخ، فرهنگ و تمدن ملل اسلامی» است که اگرچه نگاه تاریخی پیشینه‌ای دیرینه در دانشگاه‌ها دارد، اما رویکرد تمدنی آن نوپاتر است و به همین دلیل، این رشته با هدف تمرکز بر ابعاد تمدنی اسلام تأسیس شده است.  

وی افزود: با توجه به جایگاه دانشگاه قم به‌عنوان دانشگاهی جامع در حوزه علوم اسلامی، بزرگترین فضای آموزشی در استان قم را داراست و در طول سالیان گذشته، اساتید بسیاری در رشته‌های الهیاتی در دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه قم پرورش یافته‌اند که می‌توانند در این رشته‌ها به تدریس بپردازند؛ از این نظر، قم از نظر زیرساخت‌های آموزشی و پژوهشی، بهترین نمونه در سطح کشور به‌شمار می‌رود.  

رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه قم در خصوص آینده شغلی تحصیلکردگان در این رشته‌ها، ادامه داد: در رشته شیعه‌شناسی، یکی از گرایش‌های مهم، «مطالعات فرهنگی و اجتماعی شیعیان» است که به بررسی واقعیت‌های زندگی جوامع شیعی می‌پردازد. دانش‌آموختگان این رشته با مسائل اجتماعی شیعیان آشنا می‌شوند و راهکارهای علمی برای حل آن‌ها ارائه می‌دهند.  

کریمی والا در پایان عنوان کرد: از این رو، تحصیل‌کردگان این رشته به‌عنوان متخصصان امور شیعی شناخته می‌شوند و می‌توانند در نقش‌های مختلفی مانند عضویت در هیئت‌های علمی دانشگاه‌ها، فعالیت در مراکز فکری و فرهنگی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، صدا و سیما، وزارت امور خارجه و سایر نهادهای بین‌المللی مشغول به کار شوند.  

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha