• چهارشنبه / ۷ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۹:۲۵
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 1404030704622
  • خبرنگار : 71415

آیا روابط آلمان و رژیم صهیونیستی شکراب شده است؟

آیا روابط آلمان و رژیم صهیونیستی شکراب شده است؟

آلمان برای دهه‌های متوالی به طرز تمام عیاری در جبهه حامیان رژیم صهیونیستی قرار داشت؛ تاریخچه تاریک اذیت و آزار یهودیان در جنگ جهانی دوم مبنای شکل‌دهنده به سیاست این کشور مبنی بر حمایت بی چون و چرا از این رژیم در عصر مدرن شده بود. در پی حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس، مساله حمایت نظامی و سیاسی آلمان از رژیم صهیونیستی بار دیگر مطرح و از سوی اولاف شولتس، صدر اعظم وقت آلمان مجددا تایید شد اما اظهارنظرهای اخیر فردریش مرتس، صدر اعظم جدید این کشور این حمایت‌ها را با اما و اگر مواجه کرده است.

به گزارش ایسنا، روز سه شنبه بود که «فردریش مرتس»، صدر اعظم آلمان در جریان سفر به شهر تورکو در فنلاند در اعتراض به جنایات اخیر رژیم صهیونیستی علیه  فلسطینی‌ها در نوار غزه گفت: «ما از مشاهده سرنوشت غیرنظامیان فلسطینی و درد و رنج‌های وحشتناک آنها در نوار غزه ناراحت هستیم.»

شبکه سی‌ان‌ان در تحلیل این تغییر موضع دولت برلین علیه رژیم صهیونیستی می‌نویسد: «جواب این سوال که چه چیزی تغییر لحن شدید مرتس در قبال اسرائیل را تحریک کرده روشن نیست. پیتر لینتل، تحلیلگر انستیتوی امور امنیتی و بین‌الملل آلمان، اندیشکده‌ای متمرکز بر روابط آلمان و اسرائیل، معتقد است مرتس به دنبال این بود که بعد از رسیدن به صدر اعظمی گفتگوها را با رهبران اسرائیل شروع کرده و درکی از مسیر قبل از اتخاذ موضع نهایی به دست بیاورد.»

لینتل به سی‌ان‌ان تصریح کرد: «حالا اکثر کشورهای جهان به این نتیجه رسیده‌اند که این جنگ (غزه) جنگ وحشتناکی است که دیگر هدف آن روشن نیست. دولت آلمان به وضوح لحن و مواضع خود را تغییر داده است.»

مرتس در ادامه اظهار نظرهای روز سه‌شنبه خود به حملات اخیر ارتش رژیم صهیونیستی به نوار غزه معترض شد.

صدر اعظم جدید آلمان با اشاره به تصمیم اخیر این رژیم برای گسترش دادن عملیات‌های خود در نوار غزه و تشدید بحران انسانی در این باریکه گفت: «از نظر من این منطق که این حملات به هدف مبارزه با تروریسم و آزاد کردن گروگان‌ها (اسرای صهیونیست تحت اختیار حماس) خدمت می‌کنند دیگر مطرح نیست. از این نظر من با دیدگاهی بسیار بسیار انتقادی به رخدادهای چند روز گذشته نگاه می‌کنم.»

صحبت‌های آتشین روز سه‌شنبه مرتس پس از آن مطرح شدند که او روز دوشنبه در برلین تلویحا تل آویو را به قطع پشتیبانی‌ها از آن تهدید کرد.

او عنوان کرد: «دولت اسرائیل نباید کاری که بهترین دوستانش دیگر حاضر به پذیرفتن آن نیستند انجام دهد.»

او همچنین موضعی را که تا پیش از این قابل تصور نبود اتخاذ کرده و از این احتمال که اسرائیل قوانین بین‌المللی را نقض کرده حرف زد.

به گزارش سی‌ان‌ان، تغییر لحن اخیر صدر اعظم جدید آلمان در صحبت‌هایش درباره اسرائیل بیشتر از آن جهت شگفت انگیز است که برلین تا پیش از این موضع همیشگی در حمایت تمام‌عیار از این رژیم را بر مبنای نظریه منفعت ملی (اشتاتز رزون: staatsraison) داشته است.

«آنگلا مرکل»، صدر اعظم اسبق آلمان در سال ۲۰۰۸ درخصوص رابطه بین نظریه اشتاتز رزون با حمایت همه‌جانبه از اسرائیل حرف زده بود.

او در سخنرانی خطاب به پارلمان رژیم صهیونیستی، کنست، گفته بود: «این مسئولیت تاریخی بخشی از منفعت ملی کشور من است. معنی آن این است که از نظر من به عنوان صدر اعظم آلمان، امنیت اسرائیل هرگز قابل مذاکره نیست.»

شولتس، صدر اعظم قبلی آلمان نیز بعد از حملات هفتم اکتبر ۲۰۲۳ معروف به عملیات طوفان الاقصی که به هلاکت بیش از ۱۲۰۰ صهیونیست در جنوب سرزمین‌های اشغالی منجر شد اظهارات مشابهی را مطرح کرده بود.

لینتل، تحلیلگر آلمانی گفت: «از بعد از آن سخنرانی مرکل، به ویژه بعد از آنکه او در سال ۲۰۲۱ از صدر اعظمی آلمان کناره‌گیری کرد، این عبارت جان پیدا کرد. به نظر می‌رسید اگر شما به عنوان یک سیاستمدار می‌خواستید که مورد احترام قرار بگیرید باید از این عبارت استفاده می‌کردید چون این سیگنال را می‌فرستد که امنیت اسرائیل منفعت ملی (اشتاتز رزون)‌ آلمان است. این کمترین موضعی بود که ما باید می‌گرفتیم تا فاصله خودمان با گذشته خود را نشان دهیم.»

منظور لینتل از «گذشته» واقعه کشتار یهودیان توسط آلمان نازی مشهور به «هولوکاست»‌ است.

مرتس در جریان حضور روز سه‌شنبه خود در فنلاند سریعا اما مجددا تاکید کرد که به دنبال رها کردن کامل اصل «اشتاتز رزون» نیست. او در این رابطه توضیح داد: «همانطور که ما سالها و دهه‌های زیادی گفته‌ایم، امنیت و موجودیت اسرائیل بخشی از منفعت ملی آلمان است.»

او خاطرنشان کرد: «ما نمی‌دانستیم این دولت چگونه رفتار خواهد کرد یا سیاست این دولت در قبال اسرائیل چطور به نظر خواهد رسید – هم‌اکنون شناخت بیشتری از آن پیدا کرده‌ایم.»

سی‌ان‌ان در خاتمه این گزارش نتیجه‌گیری کرد: «هنوز مشخص نیست که آیا روابط آلمان و دولت مرتس با اسرائیل دستخوش تغییر چشمگیری خواهد شد یا خیر. مرتس گفته که به مذاکرات با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل ادامه خواهد داد. مرتس همچنین گفته که "راه‌ها و تدابیری" برای عملیاتی کردن یک سفر نتانیاهو به اسرائیل (به دلیل صدور حکم بازداشت برای او از سوی دیوان بین‌المللی کیفری) خواهد یافت. در حال حاضر به نظر می‌رسد بیانیه‌های اسرائیل سربسته و محترمانه هستند.»

ران پروسور، سفیر اسرائیل در آلمان روز سه‌شنبه در مصاحبه با تلویزیون آلمان گفت: «وقتی کسی از اسرائیل انتقاد می‌کند، و وقتی که فردریش مرتس انتقادهای خود را مطرح می‌کند ما به دقت به آنها گوش می‌دهیم چون او یک دوست است.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha