بسیاری از والدین به دنبال کمک برای حل مشکل افسردگی و اضطراب کودکان خود هستند اما درمانهای استاندارد برای همه موثر نیست و اکنون ورزش بهعنوان راهکار عملی برای حمایت از سلامت عاطفی کودکان مورد بررسی قرار گرفته است.
ننایج تحقیق جدید محققان دانشگاه استرالیای جنوبی راهکار عملی ارائه کرد و نشان داد که ورزش منظم، میتواند علائم افسردگی و اضطراب را در کودکان و نوجوانان کاهش دهد.
نتایج این بررسی به والدین و معلمان، گزینه دیگری برای حمایت از سلامت روان کودکان ارائه میدهد.
ورزش به سلامت روان کودکان کمک میکند
طبق گزارش سایت نوروساینس نیوز، تجزیهوتحلیل گسترده بیش از ۳۷۵ آزمایش نشان داد که ورزش ساختار یافته بهطور قابلتوجهی افسردگی و اضطراب کودکان و نوجوانان را کاهش میدهد.
محققان، تحقیقات بر بیش از ۳۸ هزار کودک و نوجوان ۵تا ۱۸ ساله را تجزیهوتحلیل کردند و این نتایج مزایای واضحی برای سلامت روان کودکان هنگام شرکت در برنامههای ورزشی را نشان داد.
محققان اظهار کردند که افسردگی و اضطراب ازجمله شایعترین مشکلات سلامت روان هستند که کودکان و نوجوانان در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهند.
نتایج تحقیق مشخص کرد که ورزش علائم هر دو بیماری را کاهش میدهد و کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه (ADHD) یا افسردگی بالینی بیشترین بهبود را مشاهده کردند. البته نوجوانان بالای ۱۲ سال بهتر از کودکان کوچکتر پاسخ دادند.
درمانهای فعلی همیشه موثر نیستند
درمانهای استاندارد شامل رواندرمانی و داروهای ضد افسردگی هستند. این داروها اغلب در ابتدا توصیه میشوند اما بسیاری از کودکان یا آنها را دریافت نمیکنند یا از آنها سودی نمیبرند و همچنین برخی از خانوادهها نمیتوانند بهطور منظم به درمان دسترسی داشته باشند حتی برخی دیگر نگران عوارض جانبی داروها هستند.
دستورالعملهای درمانی مبتنی بر شواهد، اغلب درمان شناختی رفتاری و داروهای ضد افسردگی را بهعنوان مداخلات خط اول توصیه میکنند، با این حال ۴۰ تا ۶۰ درصد از کودکان تحت درمان قرار نمیگیرند یا از مزایای کافی بهرهمند نمیشوند، بنابراین به وضوح به جایگزینهایی نیاز داریم.
ورزش، گزینه ایمن و مقرونبهصرفه ارائه میدهد که کودکان میتوانند در مدرسه، خانه یا جامعه انجام دهند و قرار نیست جایگزین مراقبتهای پزشکی شود اما میتواند بخشی از سیستم پشتیبانی باشد.
بهترین ورزش برای کودکان کدامند؟
نتایج این تحقیق نشان داد که همه ورزشها به یک شکل عمل نمیکنند. برنامههای با شدت متوسط که ترکیبی از تمرینات هوازی و مقاومتی هستند، برای افسردگی، موثرترین حرکات هستند و تمرینات مقاومتی با شدت کم برای اضطراب، بهتر عمل میکنند.
برنامههای کوتاهتر از ۱۲ هفته منجر به بهبود بیشتر افسردگی در شرکتکنندگان شدند و نتایج اضطراب به طول برنامه بستگی زیادی نداشت. کودکان صرفنظر از تعداد جلساتی که در هر هفته ورزش کردند یا مدت زمان هر جلسه، از مزایای ورزش بهرهمند شدند.
نوجوانان پیشرفتهای قابل توجهتری دارند
نوجوانان در این تحقیق، بیشتر از کودکان بهبود یافتند که ممکن است به این دلیل باشد، نوجوانان استرس بیشتری یا شانس کمتری برای فعالیت بدنی دارند. محققان معتقدند که فواید ورزش برای سلامت روان با افزایش سن کودکان افزایش مییابد.
کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه یا سایر تشخیصهای سلامت روان نیز بسیار خوب به ورزش پاسخ دادند. بهبود در این گروهها قویتر از جمعیت عمومی بود و کودکانی که از قبل با مشکلاتی روبرو بودند، بیشترین بهره از برنامههای فعالیت بدنی را کسب کردند.
کودکان از ورزشهای ساده سود میبرند
والدین نیازی به صرف هزینه برای عضویت فرزندشان در باشگاههای ورزشی یا خرید وسایل ورزشی ندارند زیرا خود حرکت مهم است؛ کودکان میتوانند از فعالیتهای سادهای مانند ورزش کردن، پیادهروی یا استفاده از برنامههای خانگی بهرهمند شوند. مدارس نیز میتوانند با گنجاندن فعالیتهای بدنی ساختار یافته در طول هفته به کودکان کمک کنند.
پروفسور کارول ماهر، از محققان این تحقیق اظهار کرد: برنامههای کوتاه و ساختار یافته که شامل تمرینات قدرتی یا ترکیبی از فعالیتها هستند، امیدوارکننده به نظر میرسند اما ورزش کردن، حتی برای مدت زمان کوتاه، مزایایی را به همراه خواهد داشت.
فعالیتهای مبتنی بر بازی، بازی و ورزش، همگی اشکال ارزشمندی از حرکت هستند که میتوانند از سلامت روان پشتیبانی کنند.
ورزش، راه ساده برای بهبود سلامت کودکان است
والدین میتوانند با تشویق فعالیتهای روزانه که فرزندانشان از آنها لذت میبرند، برنامه ورزشی خود را شروع کنند. مدارس میتوانند حرکات منظمتری را در برنامه روزانه مدرسه بگنجانند.
محققان اظهار کردند: حتی انجام حرکات در کوتاهمدت نیز میتواند تفاوت واقعی در سلامت روان و رفاه کودک ایجاد کند، بهخصوص برای افرادی که با این مشکلات مواجه هستند.
این تحقیق ادعا نکرد که ورزش جایگزین درمان یا دارو میشود اما نتایج نشان میدهد که حرکت میتواند نقش واقعی در حمایت از سلامت روان کودکان داشته باشد. برای خانوادههایی که در جستجوی گزینههای غیرپزشکی هستند، ورزش، نقطه شروع خوبی خواهد بود.
فعالیت بدنی با رویکرد صحیح، میتواند بخشی از ابزار روزمرهای باشد که ما برای حمایت از سلامت عاطفی جوانان استفاده میکنیم.
نتایج این تحقیق در نشریه JAACAP Connect منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات