• دوشنبه / ۲۳ تیر ۱۴۰۴ / ۱۳:۵۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404042314221
  • خبرنگار : 50558

یک تحلیلگر مسائل منطقه تشریح کرد

نتایج جنگ ۱۲ روزه؛ از ضربه به دکترین نظامی رژیم صهیونیستی تا افزایش فشارهای داخلی بر نتانیاهو

نتایج جنگ ۱۲ روزه؛ از ضربه به دکترین نظامی رژیم صهیونیستی تا افزایش فشارهای داخلی بر نتانیاهو
تصویری از حملات ایران به اراضی اشغالی

ایسنا/خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه با بیان اینکه پاسخ ما به اسرائیل، فراتر از تصور رژیم بود و توانست به چند پایه اصلی دکترین آن ضربه بزند، گفت: اکنون نتانیاهو تحت انتقادات شدید مخالفان خود قرار دارد.

ابوالقاسم شهریاری در گفت‌وگو با ایسنا کلیدواژه‌ی دکترین نظامی ایران را دفاعی بودنش دانست و اظهار کرد: دفاع همیشه به معنای این نیست که بایستیم دیگری به ما ضربه بزند، گاهی دفاع به معنای حمله است. در دکترین نظامی ما، وقتی تهاجم انجام می‌شود که «تهاجم متقابل» وجود داشته باشد. دفاع فقط به معنای این نیست که موشک‌ها و پهپادهای دشمن را در آسمان خودمان رهگیری کنیم. به نظرم مهمترین ویژگی که ما را در این ۱۲ روز نسبت به جنگ‌های دیگر رژیم در منطقه متمایز کرد، این بود که گرچه پدافند ما مورد تهاجم قرار گرفت و آسیب دید، اما درعین حال صهیونیست‌ها نتوانستند به راحتی در آسمان ما جولان دهند.

وی با تاکید بر اینکه موشک‌ها قسمتی از دکترین دفاعی ما هستند، اضافه کرد: توان هجومی ما بخشی از پدافند ما محسوب می‌شوند، نه بازدارنده. اگر به اشتباه از بازدارندگی صحبت شود این سوال در ذهن تداعی می‌شود؛ پس چرا رژیم صهیونیستی حمله کرد و آسیب زد؟ به نظرم در شرایط فعلی بازدارندگی به معنای واقعی کلمه «مقاومت بازدارنده» است. ما به دنبال تقویت نیروهای خود هستیم تا مشخص کنیم دیگر امکان حمله نظامی به ایران، آنطور که بارها در تاریخ کشور اتفاق افتاده، وجود ندارد. در رابطه با رژیم صهیونیستی، تا به ما حمله نشد، حمله نکردیم اما تا زمانی که دشمن ادامه داد، ما هم ادامه دادیم. بنابراین آنچه در جنگ ۱۲ روزه رخ داد، استفاده از همان دکترین دفاعی بود و نه بازدارندگی صرف.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه «ضربه اول» در دکترین ما جایی ندارد، ادامه داد: در دکترین نظامی ایران، ما هیچ وقت آغازکننده نبوده‌ایم. آخرین جنگی که آغازکننده‌اش بودیم به لشکرکشی نادرشاه برمی‌گردد. ما در صحنه نبرد با رژیم صهیونیستی از وعده صادق ۱ و ۲ تا جنگ ۱۲ روزه هیچ وقت به دنبال تهاجم نبودیم.  اگر می‌خواستیم حمله انجام دهیم، بهترین زمان، روز بعد از هفت اکتبر بود؛ در آن موقع رژیم صهیونی در موضع ضعف قرار داشت، حزب‌الله، یمن، سوریه و سایر کشورهای مقاومت با قدرت در کنارمان بودند و با توان نظامی خودمان، می‌توانستیم بهترین‌ها را رقم بزنیم. اما حتی در چنین شرایطی ما به دنبال تهاجم نبودیم. دکترین نظامی ما تهاجمی نیست، بلکه به دنبال استفاده از قدرت نظامی دفاعی برای جلوگیری از خدشه به نهادهای سیاسی و حفظ کیان ایران است.

شهریاری با اشاره به میزان آسیب‌دیدگی دکترین نظامی رژیم صهیونی در مقابل توان نظامی کشور، عنوان کرد: به نظرم پاسخ ما به رژیم صهیونیستی، فراتر از تصور رژیم بود و توانست به چند پایه اصلی دکترین آن ضربه بزند. آن‌ها معتقدند باید از چنان قدرت ویرانگری برخوردار باشند که هیچ دشمنی جرأت حمله نداشته باشد، جنگ‌ها به داخل اراضی اشغالی کشیده نشود و در سرزمین دشمن انجام و امنیت شهرک‌نشینان به طور حداکثری تضمین شود. لذا انتظار چنین پاسخ همزمان و قدرتمندی از سوی ایران را نداشتند و به نوعی در حفظ پایه‌های دکترین خود ناکام ماندند. در حال حاضر نتانیاهو با نقدهای سنگینی از سوی رقبا و مخالفان سرسختش مواجه است و آنان معتقدند اگر نتانیاهو این جنگ را با ایران شروع نمی‌کرد، شرایط استثنائی کنونی ایجاد نمی‌شد.

وی با اشاره به بهره‌گیری نتانیاهو از جنگ به عنوان ابزاری برای بقای خود در قدرت، اضافه کرد: شاید در صورت عدم حمله به ایران، در یک ماه گذشته دولت نتانیاهو سقوط می‌کرد. مخالفان نتانیاهو معتقدند استراتژی نظامی نباید به ابزاری در دست دولت تبدیل شود. اصلا جنگ به خاطر اینکه نتانیاهو در قدرت بماند آغاز شد به خاطر همین به نظرم تا زمانی که او در قدرت بماند، استراتژی نظامی کنونی رژیم بازیابی نخواهد شد. البته ما نیز باید آسیب‌های دکترین نظامی‌مان را شناسایی و رفع کنیم و نقاط ناکارآمد را مورد بازبینی قرار دهیم. خوشبختانه نقاط ضعف دشمن را شناسایی کرده‌ایم و باید در آمادگی ۱۰۰ درصد باشیم تا آسیب‌های ناشی از جنگ ۱۲ روزه را دوباره تجربه نکنیم.

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه ادامه داد: مهم‌ترین ابزار رژیم همچنان سرجایش است. رژیم صهیونی حملاتش به کشور را از طریق نفوذ و رخنه به ثمر نشانده است و ما هنوز دقیق نمی‌دانیم چطور مهم‌ترین اطلاعات ما در اختیار دشمن قرار گرفت و بزرگترین فرماندهان ما را هدف قرار داد. علاوه‌ بر این، طی دو هفته‌ گذشته توان نظامی و تسلیحاتی رژیم که ضعیف شده بود، مجددا به وسیله کشورهای غربی تامین شد. هم‌اکنون لابی قوی رژیم صهیونیستی در آمریکا در تلاش است تا جنگنده‌های نوع B را به رژیم منتقل کنند تا قدرت هجومی فراتری داشته باشند. همچنین رژیم به راحتی از فضای همسایگان ما استفاده کرد در حالیکه اگر ما بخواهیم چنین کنیم با مقابله همسایگان رو به رو می‌شویم.

شهریاری با تاکید بر اینکه ما صرفا از جنبه‌های صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای استفاده می‌کنیم و ساخت بمب هیچ جایی در دکترین نظامی ما ندارد، گفت: غنی‌سازی ما ۱۰۰ درصد تحت پادمان و نظارت آژانس بوده و اگر هم غنی‌سازی با درصد بالا انجام شده، فقط به خاطر استفاده از سانتریفیوژهای نسل جدید است. بنابر فتوای مقام معظم رهبری، استفاده از هرگونه ابزاری که منجر به سلاح کشتار جمعی شود، حرام است. دشمن اما تلاش دارد در ذیل همان پروژه ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی که ۴۶ سال است دنبال می‌کند، برنامه هسته‌ای ما را غیرصلح‌آمیز جلوه دهد. 

وی اضافه کرد: در همین ۱۲ روز جنگ، به گونه‌ای هدف‌گذاری می‌کردیم که تا جای ممکن به مراکز عمومی و مردمی اراضی اشغالی آسیب نرسد. ما آسیب‌دیده‌ سلاح کشتار جمعی هستیم. هنوز داغ سردشت و شلمچه در ایران تازه است. ضمن اینکه برخورداری رژیم صهیونیستی از کلاهک هسته‌ای آن هم بدون نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و NPT، جلوه‌ای از استانداردهای دوگانه است که دیپلماسی ما باید در زمینه تبیین بیشتر آن فعال شود. توازن وحشت در منطقه در حال رخ دادن است و امکان دارد ما به تنهایی نتوانیم با آن مقابله کنیم بلکه به اجتماع کشورهای منطقه نیاز داریم تا موضوع هسته‌ای بودن رژیم صهیونی تبیین شود و دنیا نسبت به آن واکنش نشان دهد. ما به تنهایی می‌توانیم اطلاع‌رسانی و پیگیری کنیم اما در کنار سایر کشورها موفقیت دست‌یافتنی‌تر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha