فیروز ابراهیمی، در حاشیه بازدید اصحاب رسانه از شهرک صنعتی چناران در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به چالشهای ناشی از تمرکزگرایی، اظهار کرد: اگر تمرکززدایی واقعی و تفویض اختیارات به استانها محقق شود، شورای اداری و برنامهریزی استان میتواند همچون هیئت دولت عمل کرده و استاندار نیز نقش رئیسجمهور ایفا کند. در این صورت، بسیاری از مشکلات استانها بهراحتی قابل حل خواهد بود.
وی با بیان اینکه حدود ۵۰ شهرک و ناحیه صنعتی در خراسان رضوی وجود دارد، افزود: ۴۲ تا ۵۳ درصد از حدود ۶ هزار واحد صنعتی استان در شهرکهای صنعتی خراسان رضوی مستقر هستند. سال گذشته نیز شهرک صنعتی شماره پنج مشهد (خادمالرضا) با وسعت ۵ هزار هکتار به ظرفیت شهرکهای صنعتی استان افزوده شد.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: در حدود پنج سال اخیر، تقریباً هیچ زمینی برای واگذاری در مرکز استان وجود نداشت، اما با راهاندازی شهرک شماره پنج، دغدغه واگذاری زمین برای دو الی سه دهه آتی رفع شد. با این حال، تأمین زیرساختهایی همچون انرژی همچنان یکی از چالشهای اساسی استان است.
وی درباره وضعیت تأمین مواد اولیه، بیان کرد: در حوزه مواد اولیه داخلی، بهجز در شرایط خاصی مانند جنگ ۱۲ روزه اخیر، با مشکلی جدی مواجه نیستیم اما در خصوص مواد اولیه وارداتی، روند ثبت سفارش تا دریافت کالا، بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ روز زمان میبرد. این تأخیر باعث افزایش چندبرابری نیاز به سرمایه در گردش برای واحدهای صنعتی شده و یکی از چالشهای اصلی واردات مواد اولیه است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تأکید کرد: کندی در واردات و وابستگی به خارج، ناشی از "کدخداگری دولت" است. اگر دولت فشار را از اقتصاد بردارد و نظام اقتصادی را آزادتر کند، بخش خصوصی توانایی تأمین نیازهای خود را دارد؛ اما دخالتهای دولتی و تمرکز در کنترل که بیش از چهار دهه ادامه دارد، آسیبهای جدی به اقتصاد وارد کرده است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به تمرکز شدید صنایع کلیدی در تهران، اظهار کرد: تجربه جنگ ۱۲ روزه نشان داد که در صورت تداوم بحران، با توجه به تمرکز ۱۴ کارخانه از ۱۵ کارخانه داروسازی کشور در تهران، کشور در تأمین نیازهای اساسی دچار مشکل شد. این میزان تمرکزگرایی، چالش جدی برای مدیریت ملی است.
وی افزود: خوشبختانه دولت اخیراً با واگذاری برخی اختیارات به استانها گامی مثبت برداشته است. اگر این روند ادامه یافته و استانداران نقش عملیاتیتری ایفا کنند، اداره امور استانها با کارآمدی بیشتری همراه خواهد شد.
ابراهیمی در ادامه گفت: در دوران جنگ ۱۲ روزه، تأمین نیازهای مردم بدون کاستی انجام شد. صنایع غذایی و کارخانجات کنسروسازی با آمادهسازی ۳۰۰۰ تن محصول برای توزیع در سراسر کشور، آمادگی کامل داشتند. این هماهنگی نشان داد که در صورت اراده جدی دولت، اقدامات ضربتی قابل انجام است.
وی به نشست اضطراری استانداری با حضور شورای هماهنگی بانکهای استان اشاره کرد و گفت: در روز نخست حمله اسرائیل به ایران، این جلسه تشکیل شد و تصمیمات مهمی برای حمایت از تولید اتخاذ گردید. بانکها پای کار آمدند و دغدغههای بخش خصوصی بررسی شد.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در خصوص تأمین برق نیز گفت: صنایع حیاتی مثل داروسازی، شویندهها، بهداشتیها و صنایع غذایی از برنامههای قطع برق مستثنا شدند. در روز دوم، دستگاه قضایی با صدور دستوراتی به بانکها و اداره مالیات، مانع از صدور اجراییه برای واحدهای صنعتی شد.
ابراهیمی افزود: این رویداد یک تمرین مؤثر بود که نشان داد در سایه همکاری دولت و بخش خصوصی، میتوان بر بحرانها غلبه کرد. مردم در این دوران همراهی کردند و حتی اگر جنگ ادامه پیدا میکرد، استانهایی که بیشتر درگیر بودند را نیز حمایت میکردیم.
وی تصریح کرد: برخی از مشکلات کشور به دلیل سپردن مسئولیتها به افراد فاقد صلاحیت است. نمیتوان کسی را که در اداره زندگی شخصیاش ناتوان است، به مدیریت میلیونها نفر گماشت. این وضعیت مردم را آزرده میکند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تشریح کرد: این جنگ نشان داد که اگر دولت و حاکمیت در کنار مردم باشند، کشور حتی در سختترین شرایط آسیبناپذیر خواهد بود. دشمنان روی فشار داخلی و حمله خارجی برای ایجاد آشوب حساب کرده بودند، اما مردم نشان دادند که ذرهای از تمامیت ارضی خود عقبنشینی نخواهند کرد. امیدوارم مسئولان هم این وفاداری را فراموش نکنند.
انتهای پیام
نظرات