به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی شهرداری شیراز در روز یکشنبه پنجم مرداد، اداره توسعه و ترویج فرهنگ شهروندی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز به منظور آموزش و نهادینهسازی برخی مفاهیم فرهنگ شهروندی و تعمیق مفاهیم ارزشی و اخلاقی، با اجرای برنامه مینیمال قصهگویی تحت عنوان «قصهگرد» در ۸۰ بوستان و ۲۰ فرهنگسرای شهر شیراز و طی ۲۵ شب، محفلی صمیمی و پربار را برای خانوادههای شهر راز به ارمغان آورده است.
قصه، از روزگاران دور تاکنون به عنوان یکی از ابزارهای مؤثر در انتقال مفاهیم بهکار میرفته و نمیتوان منکر نقش عمیق و ماندگار آن شد. با توجه به ضرورت آموزش برخی نکات اخلاقی، هویتی و آموزشی به نسل جدید، بهویژه کودکان، از قابلیت این زبان مشترک میتوان در انتقال غیرمستقیم و اثرگذار مفاهیم بهره برد. در حقیقت، کودکان به دلیل دارا بودن قوه خیال، در اثنای داستان ضمن همذاتپنداری با قهرمان، ارزشهای اخلاقی را در ذهن و روان خود ثبت میکنند و در وجود آنها نهادینه میشود. بنابراین، قصه ابزاری نرم، نافذ و چندلایه است که استفاده از آن برای کودکان میتواند به عنوان سرمایهگذاری برای آینده جامعه قلمداد شود و باور و نگرش کودک را پایهریزی کند.
از دیگر اهداف اجرای برنامه «قصهگرد»، آموزش نکات و تکنیکهای صحیح قصهگویی به منظور تأثیرگذاری بیشتر است که توسط قصهگوها آموزش داده میشود. بدین ترتیب، خانواده با فهم تأثیرات قصه بر رشد اجتماعی و ارتقاء هوش و تخیل کودکان خود، از این ابزار بهره خواهند برد تا با توجه به شرایط کودک، داستانی متناسب با نیاز و ضرورت انتخاب کنند و در روایت خود از ابزارهایی چون نقاشی، رنگآمیزی و حتی عروسکها و دیگر اسباببازیهای مورد علاقه فرزندشان بهره ببرند. بدینترتیب، کودک نهتنها به شنیدن جذب میشود، بلکه آموزههای قصه به نحو اثرگذار در او نهادینه خواهد شد.
در پی اجرای این برنامه، با برگزاری جشنواره قصهگویی مادران، میزان مشارکت جمعی خانواده و جدیت در ادامه قصهگویی برای کودکان بیشتر خواهد شد و این روتین میتواند به عنوان یک فرهنگ عمومی در بین اهالی شهر جای خود را برای همیشه باز کند.
بهرهوری بیشتر خانوادهها از فضای تفریحی بوستانها
حضور در بوستانها به عنوان یکی از تفریحات همیشگی مردم شیراز میتواند سمت و سویی به خود گرفته و هدفمند برگزار شود. بنابراین، برنامه قصهگویی میتواند محرکی باشد برای حضور برنامهریزی شده و منتج به نتیجه، که افزایش حس تعلق، مشارکت و حال خوب در جامعه شهری از پیامدهای آن است. با تجمع اعضای خانواده، از کودک و نوجوان تا جوان و سالمند، ضمن بسترسازی برای شکلگیری گفتوگو و روابط انسانی گرم، سرمایه اجتماعی تقویت و افراد مشتاق حضور در دیگر برنامهها خواهند شد.
از سوی دیگر، برنامههای فرهنگی در بطن خود حامل پیامدهایی چون افزایش نشاط، تقویت سلامت روان جمعی و خاطرهسازی در فضای شهریاند.
تغییر ماهیت بوستانها از یک فضای صرفاً فیزیکی به فضای فرهنگی ـ اجتماعی از دیگر نقاط مثبت اجرای برنامههایی چون قصهگویی است که نهتنها حس امنیت را به شهروندان القا میکند، بلکه شهر را به یک فضای زنده تبدیل میکند که توانایی استفاده سالم از آن به انحای مختلف وجود دارد.
یکی دیگر از اهداف اجرای برنامه «قصهگرد» را میتوان همصدایی سازمان با موضوعات روز و پویا بودن در انجام رسالت خود دانست. این برنامه با ۱۰۰ قصه آموزنده، در راستای زنده نگهداشتن ارزشها و درسهای عاشورا با زبانی ساده و قابل فهم، درصدد انتقال مفاهیمی است که در فرهنگ ما ریشه دوانده است. در حقیقت، گرچه در ایام عزاداری محرم تنوع برنامهها به شیوه سابق نیست، اما با توجه به ضرورت انتقال و انتشار مفاهیم اخلاقی عاشورا و محرم، از ابزار قصهگویی میتوان در آموزش درسهای اخلاقی این ایام گرامی استفاده کرد. لذا اداره توسعه فرهنگ شهروندی شیراز، پیرو وظایف خود، با طراحی این ایده در روزهای ماه محرم و صفر نیز دست از کار نکشیده است.
انتهای پیام
نظرات