حانیه برقچی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در رستورانها و مکانهای عمومی، رعایت یک سری قوانین و دستورالعملهای بهداشتی برای جلوگیری از مسمومیتهای غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است، اظهار کرد: اولین اقدام به عنوان یک شهروند این است که به رستورانهای معتبر مراجعه کنیم؛ رستورانهایی که رعایت استانداردهای بهداشتی را انجام داده و گواهیهای لازم بر روی دیوار آنها نصب شده باشد، این گواهیها باید نشاندهنده تأیید بهداشت توسط وزارتخانههای مربوطه باشند.
دکتر برقچی در رابطه با اینکه علاوه بر اعتبار رستوران باید به نظافت کارکنان مانند استفاده از دستکش توجه کنیم، ادامه داد: همچنین در صورت عدم مشاهده کارکنان در حین تهیه غذا، بهتر است به تمیزی محیط رستوران دقت کنیم. هنگامی که غذا سرو میشود، از سفارش غذاهای نیمپز خودداری کنید و اطمینان حاصل کنید که غذا به طور کامل پخته و داغ سرو میشود؛ در مورد سالادها توجه به سسهایی که استفاده شده نیز مهم است؛ سسهای بستهبندی شده یا سسهایی که از مواد مشخص تولید شدهاند باید مورد استفاده قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه وضعیت سرویس بهداشتی رستوران نیز میتواند نشاندهنده تمیزی و بهداشت آن مکان باشد و این مورد از اهمیت ویژهای برخوردار است، بیان کرد: با رعایت این موارد میتوانیم از مسمومیتهای غذایی پیشگیری کنیم. در مکانهای عمومی مانند مراسم نذری یا تست غذا در مغازهها نیز باید دقت کرد که غذاهای ارائهشده به صورت صحیح و بهداشتی عرضه شوند. در این موارد باید اطمینان حاصل کنیم که غذاها به خوبی پخته شده و در بستهبندیهای مناسبی عرضه میشوند، به ویژه برای غذاهایی که فسادپذیری بالایی دارند، باید دقت کنیم که دما در حد مطلوبی باشد و غذا داغ سرو شود.
این متخصص تغذیه اضافه کرد: به عنوان مثال اگر خورشت یا برنجی در مکان عمومی یخزده یا سرد ارائه شود، این امر خطر فساد را افزایش میدهد، همچنین توجه به پوشش ظروف نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این موضوع میتواند موجب نشستن حشرات و آلودگیها بر روی غذا شده و از این طریق میکروبها را منتقل کند.
علائم شایع مسمومیت غذایی
برقچی درخصوص اینکه علائم رایج مسمومیت غذایی شامل تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و کرامپهای شدید است، گفت: ممکن است برخی افراد تب و بیحالی نیز تجربه کنند. در بسیاری از موارد این علائم به سرعت برطرف میشوند و با رعایت پیشگیریهای لازم میتوان از وخامت اوضاع جلوگیری کرد. اگر علائم مسمومیت ناشی از غذایی که مصرف کردهاید نمایان شود، از مصرف غذاهای چرب و سنگین تا زمانی که تهوع و اسهال بهبود نیابند، خودداری کنید.
وی در رابطه با اینکه مصرف مایعات بسیار مهم است، اظهار کرد: در فصل تابستان، مایعات فراوان به حفظ سلامت افراد کمک میکند؛ مخصوصاً محلولهای الکترولیتی مانند او.آر.اس که میتواند به کودکان دچار اسهال کمک کند؛ در صورت بروز علائم شدیدتر مانند دفع خون همراه با اسهال یا استفراغ، یا اگر این علائم بیش از یک یا دو نوبت ادامه پیدا کند و تب بالا رود، باید توجه ویژهای به سلامتی افراد به ویژه کودکان و سالمندان داشته باشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
این متخصص تغذیه یادآور شد: در صورتی که تهوع و استفراغ باعث کمآبی شدید یا نبود توانایی در مصرف مایعات شوند و علائم دیگری نظیر ادرار تیره، سرگیجه و تشنگی شدید بروز کند، ممکن است فرد به حالت بیحالی و حتی بیهوشی برسد، در این موارد، ضروری است که به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید و حتماً درمان باید توسط پزشک متخصص انجام شود، همچنین، مصرف خودسرانه داروهای ضد اسهال یا ضد تهوع به ویژه برای کودکان و سالمندان، نادرست و خطرناک است و باید از آن پرهیز شود.
برقچی تصریح کرد: هنگامی که علائم مسمومیت غذایی بروز میکند، اگر فرد به تازگی از یک غذاخوری یا ساندویچفروشی غذایی مصرف کرده باشد و احتمال میدهد که علت مسمومیت ناشی از آن غذا باشد، این موضوع نیاز به توجه بیشتری دارد. به ویژه اگر دیگر افرادی که همان غذا را مصرف کردهاند نیز علائم مشابهی را تجربه کنند، احتمال مسمومیت افزایش مییابد.
وی ضمن اشاره به اینکه در چنین شرایطی اگر علائم شامل اسهال مداوم باشد که بیش از ۷۲ ساعت ادامه پیدا کند یا اگر همراه با تب باشد، ضروری است که فرد حتماً به پزشک مراجعه کند، افزود: در موارد خفیفتر مانند دلدرد ساده یا دو نوبت اسهال میتوان با مصرف مایعات کافی، استراحت و رعایت رژیم غذایی مناسب این علائم را در منزل مدیریت و کنترل کرد، در حالات ذکر شده مشورت با پزشک به ویژه برای کودکان و سالمندان بسیار توصیه میشود و درصورت بروز علائم شدیدتر ویزیت پزشک ضروری است.
انتهای پیام
نظرات