• دوشنبه / ۲۴ شهریور ۱۴۰۴ / ۰۰:۱۲
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 1404062413887
  • خبرنگار : 71299

مدرس ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه:

افت عملکرد محصولات آبی در ایلام با وجود افزایش سطح زیر کشت/ بهینه‌سازی مصرف آب بدون آموزش بهره‌برداران ممکن نیست

افت عملکرد محصولات آبی در ایلام با وجود افزایش سطح زیر کشت/ بهینه‌سازی مصرف آب بدون آموزش بهره‌برداران ممکن نیست

ایسنا/ایلام یک مدرس دانشگاه با اشاره به کاهش عملکرد محصولات آبی در ایلام علی‌رغم افزایش سطح زیر کشت گفت: برای بهبود این وضعیت در استان و کشور نیازمند اصلاح سیاست‌ها، اجرای کشاورزی حفاظتی و توانمندسازی بهره‌برداران هستیم.

خدابخش داودی‌نصر در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با تأکید بر ضرورت تدوین برنامه‌ای جامع برای تحول در بخش کشاورزی استان ایلام اظهار کرد: بررسی عملکرد هفت‌ساله برنامه ششم توسعه نشان می‌دهد که با وجود افزایش سطح زیر کشت آبی، کاهش جدی عملکرد به وضوح مشاهده می‌شود.

وی به اهمیت بخش کشاورزی در توسعه پایدار استان ایلام اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان ایلام در سال ۱۴۰۳ سهم کشاورزی ایلام در اقتصاد تنها ۵ درصد و در اشتغال ۱۷.۱ درصد است، در حالی که منابع غنی استان می‌تواند سهم بیشتری در اقتصاد داشته باشد، اما بررسی آمارها نشان می‌دهد که کشاورزی استان در تولید ناخالص ملی رتبه ۳۱ و در اشتغال رتبه ۲۸ کشور را دارد که تناسبی با ظرفیت‌های موجود ندارد.

افت عملکرد محصولات آبی در ایلام با وجود افزایش سطح زیر کشت/ بهینه‌سازی مصرف آب بدون آموزش بهره‌برداران ممکن نیست

داودی‌نصر با بیان اینکه تشتت آماری در سطح اراضی زراعی استان یکی از چالش‌های اساسی است، افزود: بر اساس آمارهای مختلف، سطح اراضی زراعی استان بین ۲۵۴ هزار هکتار تا ۳۳۶ هزار هکتار گزارش شده که این اختلاف نشان‌دهنده نبود انسجام و هماهنگی آماری است.

وی به عملکرد محصولات آبی طی سال‌های برنامه ششم توسعه اشاره کرد و افزود: عملکرد محصولات آبی از ۷ هزار ۹۴۲ کیلوگرم در هکتار در سال ۱۳۹۶ به ۷ هزار ۶۵۸ کیلوگرم در هکتار در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است، این در حالی است که سطح زیر کشت آبی از ۷۳ هزار هکتار به حدود ۹۰ هزار هکتار افزایش یافته و این تضاد نشان می‌دهد که افزایش سطح زیر کشت نتوانسته افت عملکرد را جبران کند.

این مدرس دانشگاه ادامه داد: مقایسه میانگین عملکرد استان با عملکرد ملی (۷ هزار و ۱۸ کیلوگرم در برابر ۱۲ هزار ۳۲۰ کیلوگرم در هکتار) فاصله عملکردی جدی را آشکار می‌کند.

داودی‌نصر به تشریح وضعیت محصولات دیم پرداخت و گفت: برخلاف محصولات آبی، عملکرد محصولات دیم از ۹۸۹ کیلوگرم در هکتار در سال ۱۳۹۶ به یک‌هزار ۴۹۸ کیلوگرم در هکتار در سال ۱۴۰۲ رسیده است، این روند افزایشی مطلوب است.

وی به شاخص کارایی مصرف آب در محصولات آبی اشاره کرد و افزود: میانگین کارایی مصرف آب در استان طی برنامه ششم ۹۱۳ گرم بر مترمکعب بوده که نسبت هدف‌گذاری برنامه ششم (۱۶۰۰ گرم) و میانگین کشوری (یک هزار و ۳۲۴ گرم) فاصله زیادی دارد، این ارقام نشان‌دهنده ضعف راهبردی و نبود هماهنگی درون و برون‌بخشی است.

افت عملکرد محصولات آبی در ایلام با وجود افزایش سطح زیر کشت/ بهینه‌سازی مصرف آب بدون آموزش بهره‌برداران ممکن نیست

این کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی در خصوص کارایی مصرف آب در اراضی دیم نیز گفت: این شاخص از ۲.۹ کیلوگرم به ازای هر میلی‌متر بارندگی در سال ۱۳۹۶ به ۳.۸ کیلوگرم در سال ۱۴۰۲ رسیده است، اگرچه روند مطلوبی مشاهده می‌شود اما میانگین هفت‌ساله (۲ کیلوگرم به ازای یک میلی‌متر بارش) با هدف تعیین‌شده در افق ۱۴۰۴ یعنی ۵.۱ کیلوگرم اختلاف زیادی دارد.

وی با اشاره به لزوم اصلاح سیاست‌ها و اجرای راهکارهای عملی خاطرنشان کرد: تدوین برنامه تحول در بخش کشاورزی با رویکرد بهینه‌سازی مصرف آب، اجرای عملیات آبخیزداری، جمع‌آوری نزولات جوی به‌ویژه در دیمزارها، آموزش و توانمندسازی بهره‌برداران و مشارکت آنان در اجرای الگوی کشت می‌تواند به بهبود شاخص‌ها کمک کند.

داودی‌نصر اضافه کرد: اجرای کشاورزی حفاظتی شامل تناوب، حفظ بقایای گیاهی و کم‌خاک‌ورزی، مدیریت صحیح تردد و تعدد ماشین‌آلات کشاورزی، استفاده بهینه از نهاده‌ها به‌ویژه کودهای شیمیایی و عدم کشت در اراضی با شیب بالای ۱۲ درصد و شخم عمود بر جهت شیب از جمله اقداماتی است که علاوه بر بهبود کارایی مصرف آب، به پایداری منابع آب و خاک و افزایش بهره‌وری منجر خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha