• یکشنبه / ۴ آبان ۱۴۰۴ / ۱۸:۳۵
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 1404080401782
  • منبع : مطبوعات

نیمی از ایرانی‌ها فعالیت بدنی کافی ندارند

نیمی از ایرانی‌ها فعالیت بدنی کافی ندارند

با تغییراتی که در سبک زندگی افراد جامعه ایجاد شده است، امروزه اضافه وزن و چاقی میان بزرگسالان ایرانی از ۳۰ درصد به حدود ۶۰ درصد رسیده است.

به گزارش ایسنا، روزنامه ایران نوشت: حجم بالای گرفتاری ‌های روزمره و مشغله ‌های کاری؛ مصرف غذاهای پرکالری با ریز مغذی‎‌های اندک در جامعه امروزی را افزایش داده است. تغییر سبک زندگی و تمایل به زندگی ماشینی میل به فعالیت بدنی در جامعه را کم کرده است، تا جایی که براساس آمارها ۵۵ درصد از مردم حتی روزی ۳۰ دقیقه هم پیاده‌‎روی نمی‎کنند. سؤالی که مطرح می‌شود این است که چه اتفاقی رخ داده که مردم طی دو دهه از مصرف غذاهای سالم خانگی به سمت غذا‎‌های چرب و شور فست فودی سوق پیدا کرده‌اند؟

تغییر الگوی مصرف مردم از غذای سالم به سمت غذای مضر مهم‌ترین نکته‌ای است که باید به آن توجه شود. دکترسیدرضا سبحانی استاد دانشگاه تغذیه و رژیم شناسی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره تغییرات الگوی تغذیه در جامعه ایرانی می‎گوید: «مردم ایران طی سال‎‌های گذشته به علت تغییرات اقتصادی و اجتماعی که پیرامون جامعه ایجاد شده است، مانند کشورهای درحال توسعه ‌گذار تغذیه‌‎ای را تجربه کرده‌اند. هنگامی که ازگذار تغذیه صحبت می‎شود، یعنی تغییر سبک غذاخوردن و فعالیت بدنی. این تغییر در کشورهایی مثل ایران، برخلاف کشورهای غربی و توسعه‌یافته سریع‎تر رخ می‎دهد. اتفاقی که در کشورهای توسعه‌یافته صدسال طول می‌کشد در کشورهای درحال توسعه به علت حضور شبکه‌های اجتماعی و تولیدات صنعتی با سرعت بالاتری اتفاق می‎افتد. مثلاً در زمان پدران ما الگوی غذایی سنتی‎تر، مملو از حبوبات و محلی بوده ولی درحال حاضر به سمت غذاهای فرآوری شده حرکت کرده‎‌ایم. البته نمی‎توان گفت، همه غذاهایی که در گذشته مصرف می‎شدند، مناسب بودند اما نسبت به الگوی غذای غربی همخوانی بیشتری با سبک زندگی ایرانی داشتند.»
دکتر سبحانی توضیح می‎دهد: «اکنون به دلیل مشغله کاری، مردم به سمت مصرف غذاهای آماده یا زودپخت مثل کنسروها حرکت کرده‌اند. نکته مهم این است که با چنین سبک غذایی چه اتفاقی برای بدن رخ می‎دهد. این نوع غذاها به علت نوع فرآوری دارای نمک بالا، چربی اشباع و عمدتاً قندهای ساده هستند. تمام این‎ موارد زمینه ساز بیماری‎‌های جسمی و روحی‌ است. بیماری‎‌هایی که قرارنیست در ۴۰ سال آینده نتیجه آن را ببینیم بلکه همین امروز و فردا عوارضش را در بدن افراد نشان می‌دهد.»

۲۰ درصد کودکان ایرانی اضافه وزن دارند
«تغییر دیگری که اکنون بلای جان مردم شده است، کاهش فعالیت بدنی و تغییر سبک زندگی است.» دکتر سبحانی با بیان این موضوع درباره کاهش میزان فعالیت بدنی جامعه می‎گوید: «امروز با پدیده‎ای به نام سه گانه سوءتغذیه در کشور روبه‌رو هستیم. یعنی با وجود اینکه هنوز اشکالی از سوء تغذیه را در بخش‎‌هایی از کشور داریم، بخش‎‌های دیگر با سوء تغذیه جدیدی به نام اضافه وزن و چاقی روبه‌رو شده‎اند، نوع سوم هم گرسنگی پن‌هان است. یعنی فرد اگرچه در ظاهرگرسنه نیست، اما کمبود ریزمغذی‎‌ها را به علت انتخاب غذای نادرست دارد. یعنی غذاهایی با روغن، چربی و قندبالا که کالری خوبی هم برای بدن ایجاد می‎کنند، می‌خورد اما از نظر ریزمغذی‎‌ها فرد را دچار چالش می‎کند. در حال حاضر ما از این سه نوع سوء تغذیه رنج می‎بریم، اما اگر بخواهم به نوع مهم آن‌ها اشاره کنم، نگرانی متخصصان بیشتر اضافه وزن و چاقی است.»
با تغییراتی که در سبک زندگی افراد جامعه ایجاد شده است، امروزه اضافه وزن و چاقی میان بزرگسالان ایرانی از ۳۰ درصد به حدود ۶۰ درصد رسیده است. دکتر سبحانی با بیان اینکه آمار چاقی و اضافه وزن در زنان نسبت به مرد‎‌ها کمی بیشتر است، توضیح می‎دهد: «به عنوان کشوری که قبلاً زیر ۱۰ درصد چاقی داشتیم، اکنون این آمار به ۲۰ درصد در کودکان رسیده است. موضوعی که می‎تواند زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‎‌ها در سنین بالاتر مثل دیابت، فشارخون، انواع سرطان‎‌ها و بیماری‎‌های قلبی و عروقی شود.»
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به ضرورت تغییر در این الگوی ایجاد شده، می‎گوید: «باید وارد فاز پنجم‌گذار از تغذیه شویم. در این مرحله آموزش‎‌های تغذیه سالم و سیاست‌گذاری سالم در تغذیه شکل می‎گیرد که به‎رغم دریافت کالری کافی، دریافت مناسبی از ریزمغذی‎‌ها را هم خواهیم داشت و درعین حال از اضافه وزن و چاقی جلوگیری می‎شود. اما این‌گذار تغذیه به سیاست‌گذاری و تغییر فرهنگ میان جوامع امروزی نیاز دارد.»

ایرانی‌‎‌ها یک سوم میانگین جهانی لبنیات مصرف می‌‎کنند
هر فرد باید روزانه دو تا سه نوبت لبنیات مصرف کند که می‎تواند شیر، ماست یا دوغ کم نمک باشد. دکتر سبحانی درباره کاهش مصرف برخی از مواد غذایی ضروری بدن طی سال‎‌های گذشته توضیح می‎دهد: «یکی از تغییرات منفی که در سال‎‌های قبل در جامعه ایجاد شده، کاهش مصرف برخی اقلام غذایی است. متأسفانه در بعضی از گروه‌های غذایی کاهش شدید مصرف از جمله لبنیات دیده می‌شود. یکی از دلایل کاهش مصرف لبنیات افزایش قیمت این محصولات بوده که سبب شده، مردم در حال حاضر یک سوم میانگین ج‌هانی، لبنیات مصرف کنند. میانگین مصرف ج‌هانی سالانه بین ۱۶۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم برآورد شده، اما در ایران سالانه این آمار حدود ۷۰ کیلوگرم برای هر نفر است. آثار این کاهش مصرف را می‎توانیم در افزایش بار بیماری‎‌ها ببینیم. متأسفانه تهیه لبنیات در گروه‌های پایین درآمدی، بسیار دشوارترهم شده است و این موضوع به وضوح در کشور قابل مشاهده است.»
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، آمار دریافت میوه و سبزی در پی آموزش‎‌هایی که در چند سال گذشته انجام شده، کمی بالا رفته اما همچنان مصرف سبزیجات پایین‎تر از میانگین توصیه شده است، او می‌گوید: «به طور کلی کالری مصرفی در ایران از سال‎‌های ۱۳۸۴ با روند نزولی همراه شده است که بخشی از آن می‎تواند به علت شرایط اقتصادی باشد. البته این کاهش از نظر ما مثبت ارزیابی می‎شود، چون میزان مصرف کالری در کشور بالاتر از نیاز است. البته زمانی که حرف از کاهش دریافت کالری در جامعه می‎زنیم باید گروه‌های کم درآمد جامعه را تفکیک کنیم، چون کاهش دریافت کالری به دلایل اقتصادی در این گروه بیشتر است و ممکن است تا مرز سوء تغذیه هم پیش رود. به همین دلیل برای این گروه باید نگاه‌های حمایتی وجود داشته باشد. اگر گروه‌های در خطر سوءتغذیه را تفکیک کنیم، میانگین جامعه ایرانی همچنان کالری بالاتر از نیاز دریافت می‎کنند. این کالری‎‌ها هم از گروه‌های کم خاصیت هستند، مثل نان‎‌های تصفیه شده که با آردهای سفید درست می‎شوند و از نظر ریزمغذی‎‌ها  فقیر محسوب می‎شوند و از لحاظ قندخون، گزینه مناسبی برای مصرف نیستند. به غیر از این محصولات، باید به مصرف مواد غذایی اشاره کنم که حاوی قندهای ساده فراوانی هستند، مثل آب میوه‌های مصنوعی، میان وعده‌هایی که قندهای بالایی دارند. کنار این اقلام، مصرف روغن‎‌ها را هم داریم البته در ایران چربی‎‌ها در حد اعتدال مصرف می‎شوند، اما همچنان نوع روغن مصرفی ما چربی اشباع شده است. این نوع چربی زمینه ساز بیماری‎‌های قلبی و عروقی است. یکی از تغییراتی که باید برای آن سیاست‎گذاری انجام شود، تغییر نوع روغن‎‌های مصرفی مردم است، این تغییر می‎تواند باعث کاهش مصرف کالری و رسیدن به حد استاندارد باشد.»

تغییر نگرش خانواده ایرانی نسبت به کودک تپل و لاغر
دکتر سبحانی به تغییر نگرش مردم هم اشاره می‎کند و می‎گوید: «متأسفانه فرهنگ همه چیز فراهم بودن و محبت بیش از اندازه، رفاه طلبی خاصی در نسل جدید ایجاد کرده است. این موضوع باعث شده وابستگی به تلفن همراه و بازی‎‌های رایانه‎ای به شکل فزاینده‎ای در کودکان امروزی رشد کند و به همان اندازه از بازی‎‌های جنبشی و گروهی فاصله بگیرند. میزان استفاده از تلفن همراه در حالت استاندارد ۳۰ دقیقه تا یک ساعت است، اما در کشورما بیش از این زمان کودکان در معرض استفاده از وسایل ارتباط جمعی و بازی‌های رایانه‎ای هستند. همین باعث شده انگیزه برای فعالیت بدنی در کودکان کاهش پیدا کند. همچنین کودکان امروزی در معرض استفاده از انواع آب میوه‌های مصنوعی با قند بالا، کیک، کلوچه، بستنی و... هستند و در مقابل مقاومت خاصی برای مصرف میوه و سبزی دارند، یعنی میل به این نوع خوراکی‎‌های مفید در کودکان کم است.»
به گفته این متخصص سیاست‎‌های غذا و تغذیه، والدین به همان اندازه که برای دیگر ابعاد زندگی کودکان‌شان وقت می‎گذارند باید برای ایجاد فرهنگ درست تغذیه هم وقت بگذارند. دکتر سبحانی توضیح می‎دهد: «هرآنچه در ۵ سال اول زندگی کودکان شکل بگیرد در مابقی دوران زندگی او اثرگذار است. فرهنگ‎سازی که توسط والدین در پنج سال اول زندگی ایجاد شود، قطعاً مؤثرتر از سیاست‌گذاری‎‌های مسئولان در جامعه است. باید ارزش‌گذاری از کودکان برداشته شود، یعنی نباید کودکی را سالم بدانند که چاق و تپل باشد و در مقابل به کودکان با وزن نرمال، انگ لاغری بزنند. این نوع ارزش‌گذاری باید در خانواده ایرانی تغییر کند.»

۵۵ درصد مردم روزانه ۳۰ دقیقه هم پیاده‎‌ روی ندارند

طبق آخرین مطالعات ملی در کشور ۵۵ درصد ایرانی‎‌ها فعالیت بدنی کافی ندارند. دکتر سبحانی با اشاره به این موضوع می‎گوید: «این فعالیت بدنی می‎تواند ۳۰ دقیقه پیاده‌روی ساده باشد که ضربان قلب را افزایش دهد. براساس آمارها حدود ۵۵ درصد ایرانی‎‌ها همین اندازه فعالیت بدنی را هم ندارند. این آمار ۲۰ سال پیش حدود ۲۰ درصد بود و نشان می‎دهد، سبک زندگی ماشینی چقدر در ایجاد این آمارها نقش دارد. حالا کافی است، کاهش فعالیت بدنی را به دریافت بیش از حد کالری در جامعه اضافه کنید و مصرف گروه‌های غذایی که فقط کالری‎زا هستند و ریزمغذی کافی ندارند هم چاشنی این ماجرا کنید، همین زمینه‌ساز اضافه وزن و چاقی در جامعه امروزی است.»

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha