• دوشنبه / ۱۹ آبان ۱۴۰۴ / ۱۴:۲۱
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1404081911908
  • منبع : نمایندگی فارس

/یادداشت/

اثر زمان‌بندی وعده‌های غذایی بر متابولیسم و سلامت

اثر زمان‌بندی وعده‌های غذایی بر متابولیسم و سلامت

ایسنا/فارس بدن ما مثل یک ساعت بزرگ است که کارهایش (مثل ترشح هورمون‌ها، سوزاندن چربی، قند خون، خواب و بیداری) در زمان‌های مشخصی از شبانه‌روز تنظیم شده است؛ پس اگر ما در زمان‌های درست غذا بخوریم، بدن بهتر کار می‌کند، اما اگر در زمان‌های اشتباه (مثلاً شب خیلی دیرهنگام) غذا بخوریم، این نظم به‌هم می‌خورد و باعث می‌شود بدن دچار مشکلاتی مثل چاقی، قند بالا و خستگی شود. در این زمینه مهسا رضایی، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص اثر زمان‌بندی وعده‌های غذایی بر متابولیسم و سلامت یادداشتی در اختیار ایسنا قرار داده است.

در این یادداشت آمده است:

چرا زمان غذا خوردن مهم است؟

بدن در طول روز هورمون‌ها و آنزیم‌های مختلفی ترشح می‌کند.

مثلاً صبح‌ها انسولین بهتر کار می‌کند و بدن راحت‌تر قند را مصرف می‌کند.

ولی شب‌ها، وقتی بدن آماده‌ استراحت است، متابولیسم پایین می‌آید و اگر در آن زمان زیاد غذا بخوریم، احتمال ذخیره‌ چربی بالا می‌رود.

نتایج پژوهش‌ها:

پژوهش‌های حیوانی:

 وقتی به موش‌ها فقط در ساعت استراحت‌شان(یعنی شب) غذا داده شد، با اینکه کالری یکسانی می‌گرفتند، چاق و دیابتی شدند.

پژوهش‌های انسانی:

کسانی که صبحانه می‌خورند و بیشتر کالری روزشان را در صبح و ظهر می‌گیرند، قند خون و چربی خون بهتری دارند.

کسانی که شام دیر می‌خورند یا بیشتر انرژی‌شان را در شب دریافت می‌کنند، بیشتر چاق می‌شوند و احتمال دیابت در آنها بیشتر است.

روش‌هایی مثل تغذیه محدود به زمان(Time Restricted Eating) یعنی اینکه فقط در یک بازه مثلاً از ساعت ۸ صبح تا ۶ عصر غذا بخوریم، حتی بدون کم کردن کالری دریافتی، باعث کاهش وزن و بهبود فشار خون شده است.

چه زمان‌هایی برای صرف غذا بهتر است؟

صبحانه: بهتر است حذف نشود، چون بدن از صبح تا ظهر بیشترین ظرفیت سوخت ‌و ساز را دارد.

ناهار: در وسط روز، وقتی هنوز فعالیت داریم، زمان خوبی برای این وعده غذایی اصلی است.

شام: بهتر است سبک و زودتر از ساعت ۷ یا ۸ شب خورده شود و حداقل ۲ ساعت از زمان خواب شبانه ما فاصله داشته باشد.

سایر شواهد

کسانی که صبحانه نمی‌خورند یا شام دیر می‌خورند، استخوان‌های ضعیف‌تری دارند و خطر شکستگی استخوان در آنها بالاتر است.

تأخیر زیاد در وعده‌ها، مثلاً خوردن صبحانه ساعت ۱۰ یا ۱۱ صبح، با افسردگی، اضطراب و خستگی بیشتر نیز ارتباط دارد.

غذا خوردن دیرهنگام و وعده‌های نامنظم باعث به‌هم ریختن میکروب‌های مفید روده می‌شود که می‌تواند روی سیستم ایمنی و هضم تأثیر بگذارد.

به طور خلاصه:

خوردن صبحانه در ساعت مناسب موجب انرژی و تمرکز بیشتر، کنترل بهتر قند خون می‌شود.

خوردن ناهار در وسط روز موجب هماهنگی با ریتم بدن، سوخت‌ و ساز بالاتر می‌شود.

خوردن دیرهنگام شام یا شام سنگین موجب احتمال چاقی، قند بالا، خواب بی‌کیفیت را بالا می‌برد.

حذف وعده‌ها یا زمان‌های نامنظم موجب اختلال در متابولیسم، افزایش اشتها و خستگی می‌شود.

نتیجه نهایی:

کرونوتغذیه می‌گوید: اگر می‌خواهید سالم‌تر و سرحال‌تر باشید، فقط چه چیزی خوردن مهم نیست بلکه چه زمانی خوردن نیز مهم است.

یعنی؛ صبح و ظهر غذاهای اصلی تان را بخورید؛ شام را زودتر و سبک‌تر بخورید؛ هر روز تقریباً در ساعت‌های مشابه و منظم غذا بخورید؛ این کار ساده به بدن کمک می‌کند متعادل‌تر، سبک‌تر و سالم‌تر بماند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha