• شنبه / ۱۵ آذر ۱۴۰۴ / ۱۷:۲۴
  • دسته‌بندی: جهاد دانشگاهی
  • کد خبر: 1404091509765
  • خبرنگار : 71974

رئیس جهاددانشگاهی:

پژوهش زیربنای تولید فناوری و توسعه کشور است

پژوهش زیربنای تولید فناوری و توسعه کشور است

رئیس جهاددانشگاهی در آیین اختتامیه هفته پژوهش و فناوری استان البرز با مرور دستاوردهای علمی چهار دهه اخیر، پژوهش را زیربنای تولید فناوری و توسعه کشور خواند و با اشاره به سه اصل اخلاقی استمرار موفقیت علمی، بر صداقت پژوهشی، مقاومت در برابر محدودیت‌ها و فروتنی در فعالیت‌های علمی تأکید کرد.

به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی در آیین اختتامیه هفته پژوهش و فناوری استان البرز، پژوهش را «پاسخ علمی و روشمند به یک سؤال مشخص» دانست و افزود: هر پژوهشی از یک سؤال متولد می‌شود و می‌تواند برای مشاهده، پیش‌بینی، تبیین علت‌ها یا توضیح پدیده‌ها انجام شود.

توسعه دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور؛ از دستاوردهای انقلاب اسلامی

رئیس جهاددانشگاهی با بیان اینکه در ۴۰ سال گذشته گام‌های موثری برای توسعه دانشگاه‌ها و مراکز علمی ایران اسلامی برداشته شده، گفت: این گونه اقدامات و پیشرفت‌ها جای شکرگزاری دارد.

وی توسعه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی را از دستاوردهای ارزشمند کشور دانست و با بیان اینکه این روند جای شکرگزاری دارد گفت: ۴۰ سال پیش حتی در آموزش دوره کارشناسی ارشد نیز ناتوان بودیم و بسیاری از دانشجویان برای ادامه تحصیل مجبور بودند به خارج از کشور بروند. امروز این مانع برطرف شده و در دوره‌های تکمیلی از جمله تخصصی، پیشرفت‌های چشمگیری حاصل شده است.

وی با بیان اینکه تولید دانش، پایه فناوری است، تصریح کرد: فناوری بدون پشتوانه تحقیق و پژوهش، چیزی جز مونتاژ یا مهندسی معکوس نیست.

رئیس جهاددانشگاهی تأکید کرد: پژوهشگر موظف است یافته‌های خود را در اختیار سیاستگذاران، رسانه‌ها و همتایان علمی قرار دهد تا دانش به صورت عمومی و کاربردی در جامعه جریان یابد.

پژوهش؛ شرط سیاستگذاری صحیح و ارتقای کیفیت زندگی

رئیس جهاددانشگاهی با تأکید بر نقش حیاتی پژوهش در سیاستگذاری و بهبود کیفیت زندگی مردم اظهار کرد: برای تصمیم‌گیری‌های صحیح، نیازمند شواهد علمی هستیم و بدون پژوهش، داده‌های لازم فراهم نخواهد شد.

وی افزود: بهبود کمیت و کیفیت زندگی مردم، مبارزه با بیماری‌ها، مقابله با بیماری‌های غیرواگیر، توسعه فناوری و ایجاد صنایع پیشرفته از اهداف اساسی پژوهش است و نشان می‌دهد چرا پرداختن به تحقیق ضرورتی جدی دارد.

سه اصل اخلاقی و حرفه‌ای برای استمرار موفقیت علمی

دکتر منتظری در ادامه، سه اصل مهم برای حفظ و ارتقای مسیر پژوهش در کشور را تشریح کرد و گفت: نخستین اصل، روح آزاداندیشی و صداقت علمی است. صداقت در تولید دانش، امروز یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ارزیابی پژوهش در جهان است.

وی در تشریح اصل دوم اظهار کرد: مقاومت در برابر سختی‌ها ضروری است. تحریم‌ها، مشکلات اقتصادی و کمبود منابع نباید پژوهشگر را از میدان خارج کند؛ مسیر پژوهش همیشه با محدودیت و چالش همراه بوده است.

رئیس جهاددانشگاهی در ادامه، سومین اصل را چنین بیان کرد: فروتنی و پرهیز از غرور علمی از اصول مهم کار پژوهشی است. همان‌طور که در آن مثل فارسی آمده، درخت هرچه پربارتر باشد سر به زیرتر است. غرور علمی آغاز سقوط است و همان‌گونه که امام حسن عسکری(ع) فرموده‌اند، تنها نعمتی که حسادت دیگران را برنمی‌انگیزد، فروتنی است.

چالش تقلب، شتاب‌زدگی و چشم‌وهم‌چشمی علمی

دکتر منتظری تقلب و سرقت علمی را از چالش‌های جدی نظام علمی دانست و خواستار توجه اساتید و پژوهشگران به این موضوع شد.

وی همچنین بر پرهیز از عجله و نتیجه‌گرایی افراطی تأکید کرد و گفت: نتیجه پژوهش نیازمند صبر و حوصله است.

رئیس جهاددانشگاهی افزود: چشم‌وهم‌چشمی علمی و بزرگ‌نمایی‌های بی‌مورد به فضای پژوهشی آسیب می‌زند و موجب دلسردی دیگر پژوهشگران می‌شود.

تولید دانش بومی؛ مأموریت اصلی پژوهشگران

وی تأکید کرد: پژوهشگر باید از انحصارطلبی، بخشی‌نگری و خودبرتربینی علمی پرهیز کند. پژوهشگر واقعی یافته‌های خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهد و متواضع است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha