نامه مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه صنعتي شريف به وزير صنايع و معادن پيرامون انتشار كتاب “از سياست اقتصادي تا سياست صنعتي”
مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه صنعتي شريف در نامهاي به وزير صنايع و معادن پيرامون انتشار كتاب “از سياست اقتصادي تا سياست صنعتي” توضيح داد.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران،در اين نامه كه نسخهاي از آن به ايسنا ارسال شده آمده است:« تدوين استراتژي توسعه صنعتي كشور، بارقهاي از اميد را در چشم و دل تمامي دلسوزان توسعه صنعتي كشور ايجاد كرده كه همگان را به تلاشي مضاعف براي رشد و بلوغ اين طرح ترغيب كرده و در واقع فقدان سياست صنعتي در دهههاي اخير، هزينههاي غيرقابل جبراني را بر اقتصاد و صنعت كشور وارد كرده است و از اين رو تصميم جدي مسوولان صنعتي كشور براي تدوين استراتژي توسعه صنعتي كشور، يكي از ارزندهترين كارهاي سالهاي اخير ستاد صنعت كشور به حساب ميآيد.
اما بديهي است كه انتشار نتايج تحقيقاتي “طرح تدوين استراتژي توسعه صنعتي كشور”، گام اول در آغاز اين حركت جدي است و انتظار ميرود تا با مشاركت ساير خبرگان و صاحبنظران اقتصادي و صنعتي كشور، نقصها و خلاءهاي آن برطرف شود، همچنانكه جنابعالي و ساير مسوولان وزارت صنايع نيز بارها بر مشاركت ساير خبرگان و صاحبنظران اقتصادي و صنعتي كشور براي نقد اين طرح تاكيد كردهايد.
با توجه به اهميت موضوع، مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه صنعتي شريف كه اولين كانون تفكر دانشگاهي در حوزه سياستگذاري صنعتي و تكنولوژيكي در كشور است، در اقدامي داوطلبانه، نقد استراتژي توسعه صنعتي كشور را در قالب كتاب ”از سياست اقتصاد تا سياست صنعتي” منتشر كرد. انتشار اين كتاب حاصل اهتمام و مشاركت برخي از برجستهترين صاحبنظران كشور در حوزه سياستگذاري صنعتي و تكنولوژيكي است.
افرادي كه در تدوين “كتاب نقد” مشاركت داشتهاند، صاحبنظران برجستهاي هستند كه در سابقه كاري و تحقيقاتي آنها، ميتوان سوابقي همچون مديريت طرح آمايش بخش صنعت و معدن در برنامه سوم توسعه (كارفرما: سازمان مديريت و برنامهريزي)، مديريت اولين طرح تحقيقاتي كشور در حوزه سياست صنعتي و جايگاه آن در اقتصاد ايران (كافرما: دفترهمكاريهاي تكنولوژي رياست جمهوري)، نگارش اولين كتاب در زمينه بررسي و تحليل سياستهاي صنعتي ايران، تاليف و ترجمه بيش از بيست جلد كتاب در موضوع سياستگذاري تكنولوژي، فعاليت در چند پروژه بينالمللي در زمينه سياستگذاري صنعتي، مديريت دفتر صنعت مركز پژوهشهاي مجلس، معاونت شركت شهركهاي صنعتي ايران، رييس گروه مديريت تكنولوژي مركز صنايع نوين، دبيري انجمن مديريت تكنولوژي ايران و تدريس در رشتههاي اقتصاد، سياستگذاري تكنولوژي، سياستگذاري صنعتي و مديريت صنعتي در دانشگاههاي تهران، علامه طباطبايي و صنعتي شريف را مشاهده كرد.
با انتشار كتاب نقد، انتظار آن ميرود تا مباحث طرح شده در كتاب مذكور، مورد بررسي و پيگيري مجددانه وزارت صنايع و معادن قرار گيرد. اما متاسفانه در اولين واكنش مجري تدوين طرح استراتژي توسعه صنعتي كشور، نسبت به كتاب “از سياست اقتصادي تا سياست صنعتي” مواردي مطرح شده كه به هيچ عنوان انتظار آن نميرفت.
ايشان در مصاحبه خود با خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) و فارس، تهيهكنندگان كتاب نقد را افرادي ميداند كه “بيشترانگيزههاي شخصي را دنبال كردهاند تا مسائل كارشناسي” و منتقدان را افرادي مينماياند كه “اصولا حرفه خود را انتقاد تعريف كردهاند و به همين دليل اگر طرحي ارائه نشود، آنها بيكار ميشوند و فعاليت مشخصي نخواهند داشت”.
وي در ادامه، نويسندگان كتاب نقد را افراد فاقد تخصص براي اظهارنظر در حوزه سياست صنتي برميشمرد و انتشار اين كتار را يك كار غيرتحقيقي و از روي انگيزههاي شخصي قلمداد ميكند.
جناب آقاي وزير!
در اين نامه قصد پرداختن به مطالب بيان شده از سوي ايشان وجود نداشت، ذكر اين مطلب نيز از اين روست كه بيم آن ميرود با بيان چنين مطالبي، باب بروز انديشههاي انتقادي و اصلاحي بسته شود؛ آيا جنابعالي نيز تصور نميكنيد كه با چنين برخوردهايي، از اين پس كسي در امر نقد و اصلاح استراتژي توسعه صنعتي كشور مشاركت نخواهد كرد؟ مگر جز اين است كه تدوين يك سياست كلان در ابعادي ملي، بيش از آنكه طرحي تحقيقاتي باشد، نيازمند شكلگيري “وفاق اجتماعي” است كه ايجاد و تداوم نقد و تضارب آراء، هسته مركزي چنين وفاقي است.
بهعلاوه اين مركز، انتقادات خود را بهصورت يك “كتاب تحقيقي” منتشر كرده است تا از برخوردهاي غيركارشناسي با اين نقد پرهيز شود. در اين كتاب نيز متذكر شدهايم كاركرد اصلي انشار كتاب نقد را بهبود و اصلاح ميدانيم و نه تخطئه.
با اين همه، نويسندگان كتاب نقد، در حوزه سياستگذاري صنعتي و فناوري، اشكالاتي جدي را متوجه طرح ميدانند كه توجه و يا توجه نكردن به آنها نقشي تعيينكننده در آينده صنعتي كشور دارد.
در حال حاضر، اين مركز كشاندن فضاي نقد را به جلساتي “كارشناسي” و علمي از وظايف خطير وزارت صنايع و معادن جهت اصلاح و تكميل اين طرح ميداند، اين امر اگرچه كمي ديرهنگام است اما هنوز وزارت صنايع فرصت آن را دارد تا بسترهاي بروز و تعامل انديشههاي انتقادي و اصلاحي را فراهم آورد.
به هر حال استقبال جامعه كارشناسي و دانشگاهي كشور و حتي بسياري از كارشناسان سازمانهاي دولتي و از جمله وزارت صنايع و معادن و ارسال نامهها و ارائه بازخورهاي متعدد در تاييد كتاب نقد، مركز مطالعات تكنولوژي دانشگاه صنعتي شريف را در پيشبرد اهداف خود مصممتر ساخته است.»
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات