*ركورد صادرات نفت ايران شكسته شد* مديرعامل پايانههاي نفتي: 6ميليون و166هزار بشكه نفت در30مرداد صادر كرديم صرفه اقتصادي ساخت مخزن بيشتر از اجاره آن است
براي نخستين بار در تاريخ صادرات نفت ايران در قبل و پس از انقلاب، ركورد صادرات نفت در روز 30 مرداد با رعايت سقف اوپك به ميزان 6 ميليون و 166 هزار بشكه توسط هفت كشتي خارجي در طول 24 ساعت شكسته شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، موسي سوري - مدير عامل شركت پايانههاي نفتي ايران - با بيان اين مطلب اظهار كرد: ايران متعهد است ماهانه و سالانه ميزان خاصي از نفت خام توليد و براساس تعهدات موجود در اوپك صادر كند، ولي از سوي ديگر لازم است ظرفيت صادرات را با نوسازي تاسيسات افزايش دهيم؛ به طوري كه ملاحظه ميشود بالاترين آمار صادرات پيش از انقلاب 6 ميليون و 50 هزار بشكه نفت خام بوده كه اين آمار در آخرين روز مرداد ماه شكسته شد.
وي با اعلام خبر توافق وزارت نفت در خصوص پيشنهاد ساخت مخازن دو تا سه ميليون بشكه بانكرينگ در جاسك توضيح داد: در حال حاضر 10 درصد سوخترساني به كشتيها در خليج فارس در دست ايران است؛ به طوري كه سالانه درمجموع 29 هزار كشتي شامل مجموعه شناورها در خليج فارس تردد ميكنند.
او با اشاره به ويژگيهاي ايران در انجام عمليات سوآپ نفت تشريح كرد: كيفيت سوخت، انعطافپذيري مقادير قابل بارگيري و وضعيت جغرافيايي ايران از جمله دلايلي است كه موجب شده سوآپ نفت خام حوزه خزر به خليج فارس اقتصادي و به صرفه باشد.
سوري با اشاره به پيشنهاد ساخت دومين پايانه صادراتي پس از پايانهي خارگ - يعني ايجاد پايانه جاسك - افزود: اواخر سال گذشته هيات وزيران كليات طرح را تصويب كرد كه اجراي عمليات اين طرح در تيرماه ابلاغ شد. در اين زمينه قرار شد جاسك به عنوان مركز بزرگ انرژي در قالب يك طرح جامع توسعه پيدا كند كه امنيت حوزه جنوب شرق كشور را نيز به وجود آورد.
وي با اشاره به اينكه هزينه اوليه ساخت و توسعه بندر جاسك 3.3 ميليارد دلار برآورد شده است، افزود: طرح انتقال بخشي از نفت خام گره به جاسك، ساخت خط انتقال نفت از نكا به جاست، ساخت خط انتقال گاز تركمنستان از طريق سرخس به جاسك، ساخت پايانه نفت و گاز در جاسك و ساخت و توسعه بندر جاسك در اين طرح ديده شده است.
او با بيان اينكه از مجموع 55 كشتي كه در ماه آينده به منظور سوآپ نفت در نكا بارگيري خواهند كرد، 14 كشتي از آذربايجان است، افزود: كشتيهايي كه در حوزه خزر كار ميكنند، بين 4 تا 6 هزار تن ظرفيت دارند. پيش از اين ظرفيت سوآپ نفت ايران روزانه 45 هزار بشكه بود كه با افزايش سوآپ در هفته دولت از طرف آذربايجان در حال حاضر به حدود 100 هزار بشكه در روز افزايش پيدا كرده و قرار است مجموع سوآپ نفت از روسيه، قزاقستان، تركمنستان و آذربايجان تا پايان سال به 200 هزار بشكه افزايش پيدا كند.
وي خاطرنشان كرد: در اين زمينه در هفته دولت 7 كشتي به منظور سوآپ وارد ايران شده و در برنامه بلند مدت قرار است تا حدود 4 سال آينده ظرفيت سوآپ اين مسير به يك ميليون بشكه افزايش پيدا كند.
مديرعامل شركت پايانههاي نفتي ايران با تاكيد بر تصويب طرح يكپارچهسازي پايانههاي نفتي در كشور توسط وزارت نفت گفت: در حال حاضر پايانههاي خارك، نكا و عسلويه در اختيار اين شركت است كه قرار است به منظور يكپارچهسازي مديريت و راهبري 13 پايانه كوچك و پراكنده كشور، همه پايانههاي موجود در حوزه فلات قاره، پايانه طاهري، پايانه ماهشهر و ديگر پايانههاي كوچك در اختيار شركت پايانههاي ايران قرار گيرد.
او با اشاره به تغيير جهت استراتژيك آذربايجان در صادرات نفت خام و افزايش سوآپ از مسير ايران به بينتيجه ماندن خط لوله باكو، تفليس، جيهان به طول 1750 كيلومتر اشاره كرد و گفت: البته از ابتدا براساس گفته كارشناسان، اين خط لوله در مقايسه با مسير ايران توجيه اقتصادي و حتي سياسي به لحاظ امنيتي نداشت، زيرا با هدف منزوي كردن ايران و ناديده گرفته شدن مزاياي اقتصادي ايران ساخته شد.
وي ظرفيت كنوني پايانه خارگ را 20 ميليون بشكه اعلام كرد و گفت: هزينهي ساخت هر مخزن يك ميليون بشكهاي حدود 12 ميليارد تومان است، در حالي كه هزينه اجارهي هر مخزن در يك سال به حدود 21 ميليارد تومان ميرسد؛ بنابراين مقايسه اين دو وضعيت بيانگر اين است كه ساخت مخزن صرفهي اقتصادي دارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات