• دوشنبه / ۷ تیر ۱۳۸۹ / ۱۴:۱۶
  • دسته‌بندی: استان ها
  • کد خبر: 8904-03477
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

"پلنگ ايران" نادرترين گوشتخواران کشور؛ معاون محيط زيست سيستان وبلوچستان: بيش از50درصد اين گونه درمناطق حفاظت شده ايران زيست مي‌کنند

پلنگ داراي گسترده‌ترين پراکنش در ميان گربه‌سانان در سراسر دنياست و در حال حاضر در ليست جانوران در معرض خطر انقراض قرار دارد، با وجود اينکه اين گونه در گذشته‌اي نه چندان دور در طيف گسترده‌اي از انواع زيستگاه‌ها يافت مي‌شد، امروزه با جمعيت پراکنده و در حدود 1300 قلاده فقط در اندکي از کشورهاي تحت پراکنش اين گربه‌سانان مشاهده مي‌شود.

جمعيت پلنگ باقي مانده در ايران طبق آمار سال 2002 در حدود 550 تا 850 قلاده برآورد شده است که جمعيت اصلي اين گونه در خاورميانه زيست مي‌کنند.

معاون محيط طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان در اين رابطه به خبرنگار ايسنا منطقه سيستان و بلوچستان گفت: پلنگ ايران در حال حاضر يکي از نادرترين گوشتخواران کشور به شمار مي‌رود که در زماني نه چندان دور در اکثر زيستگاه‌هاي جنگلي و کوهستاني کشور پراکنش داشت.

خسرو افسري افزود: زيستگاه پلنگ در ايران عمدتاً با دو رشته کوه البرز و زاگرس كه هم مرز با کويرهاي کشور واقع همپوشي داشته و در استان در ارتفاعات بيرك و در هر جا که طعمه مناسب از قبيل بز، قوچ و ميش و .. وجود دارد، يافت مي‌شود که بيش از50 درصد اين گونه در مناطق حفاظت شده ايران زيست مي‌کنند.

وي ادامه داد: ساير زيستگاه‌هاي اين گونه در کشور دچار تخريب، کاهش مطلوبيت و... قرار دارند.

معاون محيط طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: منطقه حفاظت شده کوه بيرك يکي از معروفترين زيستگاه‌هاي پلنگ در جنوب شرق کشور است.

وي بيان کرد: به رغم حفاظت موثر و تنوع بالاي انواع طعمه‌هاي اين جانوران به جز معدودي گزارش از کارشناسان استاني و سازمان هيچ گونه بررسي جامع و دقيقي درمورد پلنگ ايراني يا زيستگاه‌هاي آن در اين منطقه انجام نشده و لزوم شناسايي و بررسي مناطقي که پلنگ ايراني در آن زيست مي‌کند، اولين و مهمترين کار در مبحث حفاظت از اين گونه است.

وي افزود: بررسي‌هاي انجام شده در سال‌هاي اخير، نشان از تغييرات گسترده در زيستگاه‌هاي اين گونه در محدوده بيرک و تغيير رژيم غذايي پلنگ از سمدارن وحشي به سمداران اهلي و در نتيجه تعارض بالا ميان مردم و پلنگ در اين منطقه گشته که خود منجر به در معرض تهديد قرار گرفتن اين گونه در اين منطقه شده است.

افسري اظهار کرد: تعارض ميان انسان و حيات وحش يکي از موضوعات مهم و فراگير حفاظتي است که نگراني‌هايي را در ميان حفاظت کننده‌ها ايجاد كرده است.

وي ادامه داد: رايج‌ترين تعارضات ميان انسان و گوشتخواران زماني رخ مي‌دهد که گوشتخواران از دامهاي اهلي تغذيه مي‌كنند و اين چنين اتفاقاتي به صورت جدي معيشت مردم را تحت تاثير قرار داده و منجر به ايجاد نگرش و رفتار منفي در ميان مردم نسبت به گوشتخوران مي‌شود و بايد به اين نکته توجه داشت که علي‌رغم اين موارد مردم بومي استان تعامل خوبي با محيط زيست دارند و در واقع حافظان واقعي طبيعت استان هستند که طي اين چند سال که استان سيستان و بلوچستان با خشکسالي مواجه بوده و صدمات و خساراتي جبران ناپذيري در منطقه وارد كرده است مردم بومي و عشاير با تحمل تمامي مشکلات با اين اداره کل همکاري داشته و از شکار اين گونه جلوگيري كرده‌اند.

وي تاکيد کرد: اداره کل محيط زيست استان در سنوات قبلي تا حدودي خسارات وارده به عشاير و دامداران منطقه را جبران كرده است.

معاون محيط طبيعي اداره کل حفاظت محيط زيست سيستان و بلوچستان بيان کرد: سعي و تلاش کارکنان محيط زيست استان بر اين است که بتواند با پرداخت خسارت به عشاير و دامداران از انقراض اين گونه در استان جلوگيري كند.

انتهاي پيام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha