• یکشنبه / ۳ دی ۱۳۹۱ / ۰۹:۱۸
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 91100301299
  • منبع : مطبوعات

فرار انگل‌ها از پرنده‌های سیگاری! ترفند جالب پرندگان شهری برای فراری دادن هیره‌ها

فرار انگل‌ها از پرنده‌های سیگاری! ترفند جالب پرندگان شهری برای فراری دادن هیره‌ها

ظریف‌کاری لانه‌ها با ته مانده سیگارهای دورانداخته‌ شده می‌تواند در دورکردن هیره‌های انگلی به پرندگان کمک کند.

ظریف‌کاری لانه‌ها با ته مانده سیگارهای دورانداخته‌ شده می‌تواند در دورکردن هیره‌های انگلی به پرندگان کمک کند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا، پرندگان شهرنشین، روش‌های کهن بیرون راندن انگل‌ها را در فضای شهرها این‌گونه دنبال می‌کنند.

استفاده از ته‌سیگارها در ظریف‌کاری لانه‌ها شاید چندان بهداشتی به نظر نیاید، اما گروهی از بوم‌شناسان می‌گویند که جدا از غیرطبیعی بودن، به‌ کاربستن سیگارهای استفاده‌شده توسط پرندگان می‌تواند شکل شهری همان سازگارشدن همیشگی باشد.

پرندگان شهری سیگارها را برای مواد گیاهی‌شان که انگل‌ها را می‌رانند، به کار می‌بندند.

از دیرباز پرندگان به ظریف‌کاری لانه‌هایشان با گیاهانی غنی که انگل‌ها را بیرون می‌رانند، شناخته‌شده‌اند. مواد شیمیایی درون برگ تنباکو به دفع بندپایانی مانند هیره‌ها معروفند؛ بنابراین مونزرات سوارز- رودریگز، بوم‌شناسی در دانشگاه خودگردان ملی Mexico درMexico City و همکارانش در شگفت‌اند که آیا پرندگان شهری نیز ته‌سیگارها را به همین دلیل به کار می‌بندند.

در یک مطالعه که در Biology Letters منتشر شده‌ است، پژوهشگران لانه‌های دو گونه پرنده‌ی رایج در قاره‌ی امریکای شمالی را بررسی کرده، میزان سلولزاستات (ماده‌ای در ته‌سیگارها) را در لانه‌ها سنجیده‌ و دریافته‌اند که هرچه میزان آن بیش‌تر باشد، هیره‌های انگلی کم‌تری وجود خواهند داشت.

این گروه هم‌چنین تله‌هایی به کار بسته‌اند تا دریابند که آیا این دافعه با موجودی نیکوتین‌ آن‌ها یا ساختار و دیگر شاخصه‌هایشان در ارتباط است. سوارز-رودریگز و همکاران، این تله‌ها را در لانه‌ ۲۷ گنجشک خانگی (Passer domesticus) و ۲۸ سهره (Carpodacus mexicanus) در محوطه‌ دانشگاهشان، قرار دادند. در تله‌ها که درونشان از گرما برای جذب انگل‌ها استفاده‌ شده‌است، فیبرهای سلولزی و فیلترهایی از سیگارهای کشیده‌ شده یا نشده و نوارهایی چسبدار برای گرفتن بندپایان جاسازی شده‌اند.

«آیا این پرندگان سیگارهای سنگین‌تر را ترجیح خواهند داد؟»

پس از ۲۰ دقیقه، ته‌سیگارهای کشیده‌نشده انگل‌های بسیار بیش‌تری نسبت به ته‌سیگارهای کشیده‌شده – که به سبب عبور دود سیگار از میان‌شان نیکوتین بیش‌تری دارند - جذب می‌کنند؛ بنابراین در لانه‌هایی که درون‌شان تخم پرنده وجود داشت، تله‌های دارای ته‌سیگارهای کشیده‌ نشده، بیش از دوبرابر انگل گرفتند.

به نوشته تارنمای انجمن فیزیک، تیوتی موسیو، بوم‌شناسی از دانشگاه کارولینای جنوبی در کلمبیا می‌گوید: «شگفت‌زده شده‌ام: آیا این پرندگان سیگارهای سنگین‌تر را ترجیح می‌دهند؟ اگر آری، یعنی این که این رفتار به نوعی پاسخ سازگارانه به مشکل انگل‌هاست.»

سوارز- رودریگز اشاره دارد که ممکن است که ته‌سیگارها، علاوه بر ویژه‌گی‌های ضد انگلی، اثرات منفی ناشناخته‌ای نیز برای پرندگان داشته‌ باشند؛ چرا که بسیاری از مواد شیمیایی آن‌ها سرطان‌زا و برخی آفت‌کش‌اند.

گفتنی است، هیره‌ها، جانورانی از شاخه بندپایان و رده عنکبوتیان هستند که به همراه کنه‌ها به زیررده کنه‌سانان تعلق دارند.

بسیاری از گونه‌های هیره آزادانه در خاک زندگی می‌کنند ولی شمار زیادی از گونه‌های هیره نیز به عنوان انگل بر روی گیاهان، حیوانات و کپک‌ها زندگی می‌کنند. این جاندار ناقل بیماری آسم نیز می‌باشد. بیشتر هیره‌ها غیر انگلی بوده و چون یک جاندار خانگی است از پوست هایی که از انسان می‌ریزد و تکه برگهای فاسد تغذیه می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha