معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از تدوین پیشنویس نقشه راه «راپمی» خبر داد و گفت: این پیشنویس در هفتم، هشتم و نهم مهرماه امسال طی جلسهای به سمع و نظر کارشناسان منطقه گذاشته میشود.
به گزارش خبرنگار «محیط زیست» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عبدالرضا کرباسی در کارگاه آموزشی سازمان منطقهای دریای خلیجفارس و دریای عمان (راپمی) افزود: این برنامه تا سال 2016 ادامه خواهد یافت.
وی ادامه داد: علاوه بر این برنامه منطقهای، در هر کشور اقدامات ملی نیز انجام خواهد شد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه پایه نقشه راه راپمی بر اساس مبنای اکولوژیکی تعیین شده است، افزود: از این طریق میتوانیم حفاظت و حراست بیشتری از مناطق دریایی خلیجفارس و دریای عمان داشته باشیم.
کرباسی از تدوین کتابچه وضعیت خلیجفارس ایران خبر داد و گفت: این کتابچه از حدود یک سال پیش با همکاری جایکا و برگزاری جلسات مختلف آغاز شده است.
وی همچنین از برگزاری اجلاس وزرای محیط زیست منطقه در ماه مارس 2014 در جده عربستان خبر داد و گفت: این اجلاس در زمینه حفاظت از خلیجفارس با همراهی سازمان راپمی برگزار میشود.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از پیشنهاد اضافه شدن 16 منطقه دریایی به مناطق حفاظت شده کشور خبر داد و گفت: تاکنون روند اضافه شدن این مناطق مثبت بوده و اگر این کار انجام گیرد، 1.4 درصد به مناطق حفاظت شده کشور اضافه شده و سهم ایران را از استاندارد 10.3 مساحت کشور که باید به مناطق حفاظت شده اضافه شود، به 11.7 درصد خواهد رساند.
به گفته کرباسی، با افزوده شدن این مناطق به مناطق حفاظت شده دریایی از منابع شیلاتی به خوبی حفاظت شده و صید و انجام فعالیتهای صنعتی در این مناطق ممنوع خواهد شد.
دفتر کنوانسیون تهران تعیین و تکلیف میشود
وی با بیان اینکه هنوز با وجود گذشت 10 سال از برگزاری کنوانسیون تهران، کشورهای منطقه برای تعیین مکان دفتر این کنوانسیون به توافق نرسیدند و در حال حاضر ایران و آذربایجان مدعیان اصلی مکان کنوانسیون تهران هستند.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اگر نتوانیم دفتر کنوانسیون تهران را به طور دائم به کشور ایران انتقال دهیم، با گردشی کردن این دفتر موافقت خواهیم کرد.
کرباسی اضافه کرد: از سویی گردشی بودن دفتر این کنوانسیون باعث پویایی آن شده و از سوی دیگر چون نام این کنوانسیون تهران بوده و عرق ملی ما اجازه نمیدهد که در کشور دیگری باشد، میتوان گفت که این اقدام اثرات منفی نیز دارد.
وی از امضای پروتکل تنوع زیستی در آبان ماه خبر داد و گفت: چهارمین پروتکل پس از امضای پروتکلهای مقابله با آلودگی منشا زمین و مقابله با آلودگیهای نفتی با عنوان «پروتکل گزارش اثرات زیست محیطی» (EIA) امضا خواهد شد که طبق آن هر کشور حاشیه دریای خزر بخواهد اقدامی کند، باید گزارش خود را به تصویب چهار کشور همسایه برساند. مثلا اگر یک کشور بخواهد آب دریای خزر را شیرین کرده و انتقال دهد، ابتدا باید چهار کشور دیگر گزارش آن را تصویب کنند.
وی در خصوص چالشهای این پروتکل نیز اظهار کرد: اولین چالش مربوط به پیشنهاد کشور روسیه میشود که تصویب اقدامات هر کشور را 18 ماه به عقب میاندازد و چالش دوم نیز مربوط به نحوه اطلاعرسانی به جوامع محلی شده که بسیاری از کشورها با آن مخالفت کردهاند.
به گزارش ایسنا، حسن محمدی - مسئول هماهنگی راپمی نیز در این جلسه حضور داشت و با بیان اینکه تداخل کارها در سواحل خلیجفارس و دریای عمان بسیار زیاد است، افزود: اکنون در سطح بینالمللی بروکراسی عجیبی بر سر کارها متمرکز شده و هر نهادی به دنبال سهم بیشتر است.
وی ادامه داد: بحث آلودگی دریا، مدیریت توسعه ساحلی و مقابله با گونههای مهاجم از دیگر مواردی هستند که به شدت با یکدیگر تداخل داشته و باعث میشود کار مفیدی انجام نشود.
محمدی ضمن انتقاد از سازمانهای بینالمللی نیز اظهار کرد: اکنون بانک جهانی افرادی را به منطقه فرستاده و تمام مدیریت راپمی را به هم ریخته است.
وی با بیان اینکه دریای خلیجفارس تنها 15 هزار سال سن دارد، افزود: این مسئله نشان میدهد که هنوز گونههای این دریا در حال تکامل بوده و علاوه بر آن شوری بالا، نوسان شدید درجه حرارت در تابستان و زمستان و فشارهای توسعهای رشد اقتصادی این منطقه را به شدت شکننده کرده است.
برخی تالابهای ساحلی با توسعه بدون مطالعه شهری از بین رفتهاند
همچنین در ادامه رامین شادی - مدیرکل سواحل و تالابهای ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: برخی از تالابهای ساحلی مانند تالاب انزلی و پارک ملی «بوجاق» به دلیل توسعه بدون مطالعه شهری از بین رفته است.
وی ادامه داد: در حال حاضر تالاب انزلی در طرح جامع شهری و جزو نقشه شهر قرار گرفته است و به این راحتی نمیتوان این تالاب را از تعارضات انسانی نجات داد.
مدیرکل سواحل و تالابهای ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: طی یکی دو سال اخیر بارها بحثهایی مانند احداث ورزشگاه و استادیوم در این تالاب مطرح شده است که این تالاب را به خطر خواهد انداخت. علاوه بر آن فاضلابهای انسانی و صنعتی به اندازهای وارد این تالاب میشوند که سدهای رسوبگیری که احداث شده، راهگشا نخواهند بود.
شادی تاکید کرد: اکنون در کشورهایی که رودخانه از داخل شهرهایشان عبور میکند، فاضلابها به شدت ساماندهی شده و حتی جلوی سیلابی که شهر را میشوید و وارد رودخانه میشود، گرفته میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر توسعه بنادری مانند نوشهر و بوشهر باعث ترافیک و مشکلات بسیاری شده است، افزود: باید پیش از انجام هر کاری راهبردهای آن مشخص شده و به اسناد بالادستی تکیه کرد اما اکنون در این زمینه دچار مشکل هستیم.
مدیرکل سواحل و تالابهای ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: همچنین در زمینه توسعه استانها متاسفانه مشاهده میکنیم که هر استانی که اقدامی انجام میدهد، دیگر استانها هم در پی آن استان شروع به انجام آن اقدام میکنند و بدون آنکه بحث آمایش سرزمین رعایت شود.
شادی با بیان اینکه کشاورزان بدون توجه به بحث آمایش سرزمین هر محصولی را که خود بخواهند، میکارند افزود: این در حالی است که کشاورز باید اقدام به کشت محصولی کند که ارزشمند باشد و مطابق با نیاز آبی منطقه باشد.
اگر مناطق حساس ساحلی را حفاظت شده اعلام نکنیم، تضمینی در تغییر کاربری آنها وجود ندارد
مدیرکل سواحل و تالابهای ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اگر مناطق حساس ساحلی و حفاظت شده را اعلام نکنیم، تضمینی در تغییر کاربری آنها وجود ندارد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر 16 منطقه جدید برای افزوده شدن به مناطق حفاظت شده پیشنهاد شدهاند که شامل مصب رودخانه گرگانرود، پناهگاه حیاتوحش ساحلی دریایی استیل عباسآباد، منطقه حفاظت شده رودخانه چشمه کیله، منطقه حفاظت شده دریایی دارا در جزیره ابوموسی و منطقه حفاظت شده ساحلی دریایی کچو که محل تخمگذاری لاکپشتهای پشت سبز است، میشود.
شادی با بیان اینکه این محلها باید هر چه زودتر جزو مناطق حفاظت شده محسوب شوند، افزود: همچنین منطقه حفاظت شده خلیج گواتر، منطقه حفاظت شده ساحلی دریایی تنگ، منطقه حفاظت شده ساحلی دریایی پزم، منطقه حفاظت شده مرجانهای دریایی چابهار و مناطق حفاظت شده ساحلی دریایی هرمزگان، قشم، هنگام، جزیره لارک، کیش و هندورابی میشود.
وی تاکید کرد: اگر این مناطق را حفاظت شده اعلام میکنیم، میتوانیم جلوی بسیاری از فشارها را بگیریم.
به گفته مدیرکل سواحل و تالابهای ساحلی سازمان حفاظت محیط زیست، در تبصره 2 ماده 107 قانون برنامه پنجم توسعه ذکر شده است که سازمان حفاظت محیط زیست باید تا سال دوم برنامه پنجم (سال گذشته) مناطق حساس ساحلی و دریایی را شناسایی و اعلام میکرد.
شادی، دلیل عدم انجام این کار را کمبود اعتبارات دانست و گفت: شناسایی و اعلام مناطق حساس ساحلی دریای خزر اعلام شد، اما در خلیجفارس و دریای عمان شاهد اقدامات مفیدی نبودیم.
انتهای پیام
نظرات