همزمان با اجرای تحریمهای غرب علیه روسیه به نظر میرسد این کشور همکاریهای استراتژیک و اقتصادی با ایران را خواستار است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اندیشکده آمریکایی گلوبال ریسرچ در اینباره نوشت: روسیه اخیراً و در پی تحریمهای غرب علیه این کشور در حال افزایش روابط و قراردادهای همکاری با کشورهایی مثل چین و ایران است.
در اوایل ماه گذشته در راستای افزایش همکاریهای اقتصادی میان روسیه و ایران، قراردادی 20 میلیارد دلاری در زمینه توسعه صنعت نفت و گاز دو کشور به امضای دو طرف رسید.
این قرارداد روسیه را ملزم به همکاری با ایران در زمینه توسعه زیرساختهای صنایع نفت و گاز میکند و به علاوه روسیه میتواند از ایران نفت خریداری کرده و در قبال آن به ایران برخی کالاهای مصرفی و محصولات کشاورزی نظیر گندم، چرم، گوشت و غیره صادر کند. همچنین قرار شده است که جزییات این توافق در دیدار مقامات دو کشور در نهم و دهم سپتامبر در تهران بررسی شود.
روابط میان دو کشور در طول دهههای اخیر با فراز و نشیبهایی روبهرو بوده است و هنوز هم به نظر میرسد تنشهایی میان مسکو و تهران وجود دارد. یکی از مسائل مورد اختلاف دو طرف دریای خزر است.
اگرچه وجود دریای خزر باعث شده است، کشورهای مجاور آن که شامل روسیه، ایران، آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان است روابط نزدیکی با یکدیگر داشته باشند اما این کشورها را هنوز قادر به تفاهم بر سر یک توافقنامه قانونی مشترک مبنی بر تعیین سهم هر کشور از دریای خزر که دارای منابع عظیم نفت و گاز است، نکرده است.
مساله دیگر عضویت روسیه در شورای امنیت سازمان ملل و حمایت از تحریمهای است که در دهههای اخیر علیه ایران صادر شده است.
با وجود این اختلافات دو کشور دارای منافع منطقهیی مشترک مثل حمایت از بشار اسد در درگیری با گروههای مسلح در این کشور دارند.
روابط دو کشور همچنین دارای منافعی برای روسیه نیز هست بهطوری که ایران نقش مهمی در کنترل و مقابله با تروریست در منطقه قفقاز و آسیای میانه دارد که به گفته مقامات روسیه از طرحهای سازمان سیا برای از بین بردن روابط روسیه و کشورهای تحت نفوذش است.
افزایش روابط دو کشور به دلایلی همچون وجود منابع عظیم نفت و گاز در آنها و نیز تحریمهایی که از سوی غرب علیه این دو کشور صادر شده است منطقی به نظر میرسد.
ایران هماکنون چهارمین دارنده ذخایر نفت خام جهان است و پس از روسیه دارای بیشترین ذخایر گاز در جهان نیز هست.
از زمانی صدور تحریمهای نفتی علیه ایران در سالهای 2011 و 2012 تولیدات نفتی ایران کاهش قابل توجهی داشته است که در این زمینه مسکو با خرید نفت ایران میتواند نقش مهمی در دور زدن تحریمها داشته باشد.
بر طبق آمارهای جهانی ارزش صادرات نفت ایران که در سال 2012، 118 میلیارد دلار بوده است در سال 2013 و در اثر تحریمها با کاهش 47 درصدی به 63 میلیارد دلار رسیده است.
به نظر میرسد در صورت ادامه رشد همکاریهای روسیه و ایران و در صورت آن که این دو کشور قادر باشند نیازهای یکدیگر را برطرف کنند آمریکا و غرب سلاح تحریم خود را از دست خواهند داد.
انتهای پیام
نظرات