به دنبال انتقادات اخیر رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی درباره عملکرد بانک مرکزی در قبال دارایی های صندوق توسعه ملی، معاون ارزی بانک مرکزی به این اظهارات پاسخ داد.
به گزارش خبرنگار ایسنا، غلاملی کامیاب در جمع خبرنگاران با اظهار تعجب از اظهارات صفدر حسینی اظهار کرد: واقعیت این است که از فرمایشات ایشان تعجب کردم ما رابطه خیلی نزدیک و خوبی داریم و همیشه به راحتی امکان ارتباط و انعکاس نظرات و رفع ابهامات بین صندوق و واحد مربوطه در بانک مرکزی وجود دارد هرگونه سوال یا ایرادی را میتوانند با مقامات ارشد بانک مطرح کنند و با توجه به فضای موجود بین صندوق و بانک مرکزی عنوان این مطالب غیرعادی به نظر میآید هم خود ایشان و هم همکارانشان در صندوق وقوف کامل نسبت به شرایط و نوع ارتباط فیمابین داشتهاند.
آقای حسینی از بخش مالی صندوق سوال کنند
وی با بیان اینکه داراییهای بانکها مجموعهای از آورده سهامداران به عبارتی سرمایه و سپرده مشتریان است، گفت: بانکها این داراییها را همراه هم یا به قول آقای حسینی مشاع مدیریت میکنند این در حالی است که مدیریت داراییها که شامل سرمایهگذاری هم میشود به مفهوم برداشت از حساب مشتری نیست اگر ایشان از بخش مالی صندوق سوال میکردندبه طور یقین توضیح میدادند که از این بابت برداشتی از حسابهای صندوق صورت نگرفته است.
معاون ارزی بانک مرکزی با اشاره به اینکه به موجب قانون پولی و بانکی نگهداری ذخایر ارزی و طلای کشور به عهده بانک مرکزی است، ادامه داد: بانک مرکزی ذخایر ارزی کشور را با هدف حفظ امنیت، حفظ ارزش، نقدینگی و سودآوری مدیریت میکند. منابع صندوق توسعه ملی که به موجب قانون نزد بانک مرکزی نگهداری میشود در همین چارچوب مدیریت میشود.
وی در مورد اینکه آقای حسینی به تلقی بانک مرکزی از منابع صندوق به عنوان "منابع مشاع" اشاره کردند و گفتهاند بانک مرکزی حق سرمایهگذاری در این زمینه برای خود قائل است. اظهار کرد:اگر بانک مرکزی حق سرمایهگذاری منابع صندوق را ندارد پس صندوق توسعه ملی از چه بابت همه ساله از بانک مرکزی سود متعلقه به موجودیهای خود را مطالبه و وصول میکند. آیا میشود بدون سرمایهگذاری سودی کسب کرد؟
هیچ دستور پرداخت انجام نشده صندوق توسعه ملی در بانک مرکزی وجود ندارد.
کامیاب با بیان اینکه اطلاعات مالی صندوق توسعه ملی بایست توسط آن صندوق ارائه شود، افزود: تنها میتوانم بگویم در اجرای تکالیف قانونی و با دستور صندوق از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر 2 میلیارد دلار از حسابهای صندوق برای طرحهای دولتی و یا سایر الزامات قانون بودجه و بالغ بر 1.3 میلیارد دلار بابت پروژههای غیردولتی پرداخت شده است. هماکنون هیچ دستور پرداخت انجام نشده صندوق توسعه ملی در بانک مرکزی وجود ندارد.
بانک مرکزی از منابع صندوق بدون اجازه برداشت نمی کند
وی با اشاره به این اظهار نظر رییس صندوق توسعه ملی مبنی اینکه "بانک مرکزی نمیتواند منابع ما را تبدیل به ریال کرده و آن را هزینه کند." گفت: مثل هر حساب بانکی دیگر، برداشت از حسابهای صندوق توسعه ملی با دستور و امضاءهای از قبل معرفی شده صندوق انجام می شود؛پس اول اینکه این بانک منابع صندوق را بدون اجازه آن برداشت نمیکند. ضمن اینکه بطور کلی با توجه به سیاست عدم تزریق نقدینگی به اقتصاد، بانک مرکزی با تبدیل ارز به ریال مخالف است ، از سویی دیگر بانک مرکزی هرگز ذخایر ارزی را برای هزینه کردن به ریال تبدیل نمیکند و اصولاً ذخایر بانک مرکزی به لحاظ قانونی، اصولی و اقتصادی قابل هزینه کردن در جایی نیست.
معاون ارزی بانک مرکزی به این اظهارت حسینی که گفته بود بانک مرکزی پولها را از آن خود میداند و هر پول خوبی را به نام خود و هر پول بدی را به نام صندوق توسعه ملی ثبت میکند پاسخ داد و تصریح کرد: بانک مرکزی وجوه حاصل از صادرات نفتی را حسب احکام قانونی تسهیم و به حسابهای مربوطه واریز میکند این عمل سیاهه به سیاهه نفت انجام میشود و در اسناد حسابداری صادره ذکر خواهد شد، به این ترتیب سیاهههای نفتی به هر ارزی که وصول شده باشد به همان ارز به حسابها منظور میشود بانک مرکزی نمیتواند در مورد صندوق استثناء قائل شود.
کامیاب یادآور شد: صندوق از بانک مرکزی انتظار و درخواست دارد وجوه پرداختی بابت احکام قانونی از حسابهای ارزی غیردلاری آن صندوق را در ردیف مطالبات دلاری صندوق از دولت منظور و تایید کند بانک مرکزی در قبال این درخواست مقاومت کرده و آن را نپذیرفته است زیرا بانک مرکزی امانت دار همه مشتریان است و نمیپذیرد که بار مالی اضافی و نامعقول به بیتالمال تحمیل شود.
به گزارش ایسنا، صفدر حسینی روز گذشته - سه شنبه - در نشستی در اتاق بازرگانی به بیان انتقاداتی از سیاست های بانک مرکزی از گذشته تا به امروز پرداخت و گفت که یکی از چالشهای صندوق توسعه ملی این است که بانک مرکزی برخلاف قانون بر منابع این صندوق مدیریت میکند.
وی با ارائه توضیحات بیشتر عنوان کرد که در قانون تاکید شده که حسابهای صندوق باید در نزد بانک مرکزی باشد، اما بانک مرکزی برخلاف قانون بر منابع صندوق مدیریت میکند. بانک مرکزی احساس میکند پول صندوق توسعه ملی مشاع است و حق سرمایهگذاری در آن دارد. بانک مرکزی عادت کرده است که درآمدهای نفتی را داشته باشد و با آن کار کند. برای همین بانک مرکزی هر کاری که بخواهد با پول صندوق توسعه ملی انجام میدهد که این یکی از چالشهای مهم برای صندوق توسعه ملی است.
انتهای پیام
نظرات