• شنبه / ۲۲ خرداد ۱۳۹۵ / ۰۸:۴۱
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 95031712392
  • خبرنگار : 71464

در پی جنجال‌های مربوط به فیش حقوقی مدیران دولتی مطرح شد

هشدار درباره کوچ مدیران خبره دولتی به بخش خصوصی

هشدار درباره کوچ مدیران خبره دولتی به بخش خصوصی

برخی صاحب‌نظران حوزه مدیریت معتقدند دولت باید حقوق مدیران خبره را در سطحی نگه‌ دارد که آن‌ها رغبت کنند در بخش دولتی باقی بمانند و تصمیم نگیرند عرصه را خالی کرده و به بخش خصوصی بروند.

در این باره دکتر بهروز دری، عضو هیئت علمی گروه مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی، درباره فیش‌های منتشر شده از دریافتی مدیران دولتی، به ایسنا گفت: اگر فیش‌ها به درستی بررسی شود، معلوم می‌شود که پرداختی‌های این فیش‌ها فقط مربوط به حقوق آن‌ها نیست. این اشتباه است که در رسانه‌ها گفته می‌شود حقوق این مدیران در این سطح است. این مدیران از برخی مزایا برخوردار شده‌اند. مثلا درباره مدیران بیمه، فیش‌های حقوقی مربوط به یک سال بوده است که ارزش کاری ۱۲ ماه در یک ماه پرداخت شده است. در واقع برخی از آن‌ها معوقاتی بوده که ممکن است حق افراد بوده باشد و طبیعتا مدیران در ازای تلاشی که می‌کنند، انتظار دارند پاداششان پرداخت شود.

او درباره پرداخت این درآمدها به بخش دولتی بیان کرد:پرداخت‌های انجام شده به این مدیران طبق تصمیمات هیئت مدیره‌ها بوده و نمی‌شود گفت که تخلفات قانونی صورت گرفته است. آن‌ها نسبت به توزیع سود از اختیارات خود استفاده کرده‌اند و قانون نمی‌تواند جلوی آن را بگیرد. ولی به هر حال قانون می‌تواند آن‌ها را به نحوی نهی کند که منافع سازمان حفظ شود و تعادل لازم بین حوزه‌های سازمان و سازمان به سازمان حفظ شود.

وی همچنین بیان کرد: متاسفانه سیستم‌های حقوقی و دستمزد کشور اکنون متناسب با شرایط اقتصادی کشور پاسخگو نیست. اکنون مسائلی در سازمان‌ها داریم که به موجب آن‌ها سهم دستمزد و حقوق در سازمان‌ها بسیار بالا می‌رود که این موضوع به تورم نیروی انسانی در سازمان بر می‌گردد. بیش از پنج میلیون نفر حقوق بگیر در دولت وجود دارد در حالی‌که نیازی به این تعداد نیروی کار در سطح دولت نیست. این‌ها مسائلی است که منجر به فشار بر بودجه شده است و در چنین شرایطی هر گونه دست زدن به سیستم‌های دستمزد بدون توجه به سایر معقولات، اندازه سازمان، تعداد پرسنل باعث ایجاد مشکل می‌شود.

این استاد دانشگاه درست تعریف نشدن ارزش‌های مشاغل در بخش دولتی، را یکی از مشکلات نیروی انسانی دانست و اظهار کرد:بنابراین در بخش دولتی نیروهایی که شایستگی لازم را دارند، ممکن است به این نتیجه برسند که ارزش شغلی آن‌ها محفوظ نمی‌شود. این موضوع باید مورد تجدید نظر و ارزیابی قرار بگیرد که با توجه به مشکلاتی دیگری که بخش دولت با آن مواجه است مانند ناکارآمدی ساختارها و ناکارآیی فرآیندها و... دولت نمی‌تواند به آسانی نسبت به گذشته در این موضوع خود را ترمیم کند.

او درباره سطح لازم برای حقوق مدیران دولتی اظهار کرد: اگر تراز لازم میان حقوق بخش دولتی و بخش خصوصی وجود نداشته باشد، احتمال انتقال نیرو از سطح دولت به سطح بخش خصوصی وجود دارد و این موضوع امر مسلمی است. اگر مدیران بخش دولتی احساس کنند که امکان حضور و فعالیت در بخش خصوصی دارند و در بخش دولتی از مزایای کافی برخوردار نیستند، قطعا به بخش خصوصی منتقل می‌شوند، البته بخش خصوصی هم قوانین و مقررات خود را دارد و نمی‌شود بدون ملاحظات لازم در بخش دستمزد پرداخت‌های غیر متعارف داشته باشد.

وی همچنین بیان کرد: بخش خصوصی در پرداخت‌هایش به درآمد مجموعه و سازمان نگاه می‌کند و اگر درآمدی حاصل شده باشد که تشخیص داده شود، حاصل تلاش مدیران است، به آن‌ها پاداش لازم را می‌دهد.

او البته بر لزوم بازنگری اساسی در علت برخی پرداخت‌ها، توسط دولت تاکید و بیان کرد: البته لزوم بازنگری در برخی پرداخت‌های دولتی وجود دارد و در واقع باید نظام پرداخت‌ها سازماندهی شود ولی نباید به گونه‌ای شتابزده عمل شده و مسائل رسانه‌ای شود تا فشاری غیر متعارف به سیستم مدیریتی دولتی وارد شود، این موضوع به صلاح نیست. این موارد ممکن است باعث تصمیمات شتابزده شده و افرادی که امکان کار در بخش خصوصی دارند، عرصه را خالی کنند و از دولت بروند. اکنون در قضیه حقوق مدیران دولتی حاشیه‌ها بیش از متن قضیه را پی‌گیری می‌کند.

او درباره این انتقاد که دولت و وزرات اقتصاد در قضیه مدیران بیمه در پاسخ به رسانه‌ها سکوت کرده است، در این زمینه گفت: وزارت اقتصاد سکوت نمی‌کند، تامل می‌کند و باید نیز چنین بکند تا بتواند تصمیم درست و همه‌جانبه بگیرد و تصمیماتش آثار مخربی نداشته باشد. ‌دولت دنبال حل مسئله است و این موضوع نیاز به تصمیم عاقلانه‌ای دارد.

انتهای پیام

 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۱:۲۰

مدیران خبره؟ عجبببببببب

avatar
۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۲:۰۵

در مدیریتهای دولتی دو موضوع باید همزمان مور توجه قرار گیرد: حقوق مدیران از دو بخش ثابت و متغیر تشکیل شود که بخش متغیر آن به کارائی و خروجی متناسب باشد. این درست است که اگر مدیران لایق حقوق مکفی نگیرند از سیستم دولتی خارج می شوندولی مهم این است مطمئن شویم که آنها که حقوق زیاد می گیرند مدیران لایقی هستند. نکته دوم این است که برای تعیین حقوق مدیران در بخش های عمومی و دولتی روشهایی برای کارایی مدیریتی آنان در سنوات قبل تدوین و اجرا شود و حقوق آنان بر آن اساس تعیین شود.

avatar
۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۶:۰۳

سلام بعضی افرادطوری ازمدیران صحبت میکنند که اشخاص عادی فکرمیکنند آنها فردی خالص ومتعهدوازخودگذشته هستند درصورتیکه این مدیران بیشتربه فکرپرکردن جیب خودهستندمی توانید موضوع راازپرسنل مادون مدیراستعلام وبررسی کنیددراین مملکت مدیرحوان وباایمان کم نیستندمگردرطول هشت سال دفاع مقدس مدیران جوان ومومن نبودندکه با کمترین امکانات ودربدترین آب وهوابدون چشمداشت خدمت کردندوطن ما درمقطع فعلی به این نوع مدیریت نیازداردنه مدیری که ازمنزل وخودرو وموبایل اداری استفاده می کند ودریافتی ماهانه اش هم بالای دویست میلیون است

avatar
۱۳۹۵-۰۳-۲۲ ۱۶:۰۵

اگر بخش خصوصی ما در آمدی داشت که میتوانست حقوق ماهانه 200 میلیون تومن به کسی بدهد که چنین حال و روزی نداشت .چنین مدیران تماعی در هیچ جایی ازبخش خصوصی واقعی دوام نخواهند داشت مگر دربخشهای نیمه نظامی و نیمه خصوصی مبهم که توسط خودشان و نفوذ چندین ساله خود ایجاد نمایند.