سید علی حسینی در گفتوگو با ایسنا، درباره اقداماتی که در سه سال گذشته در بورس انرژی رخ داده و نقش دولت در آن اقدامات اظهار کرد: طی این دوره توانستهایم با حمایتهای ویژه وزارتخانه های نفت و نیرو اهداف عملیاتی بورس را بهطور واقعی اجرایی کنیم؛ برای مثال در حوزه معاملات برق سال گذشته بالغ بر ۷۰۰۰ میلیارد ریال برق دادوستد کردیم.
مدیر عامل بورس انرژی ادامه داد: مسیری که در این مدت در بخش بازار برق طی کردیم به جز با حمایتهای وزارت نیرو میسر نبود. در دو سال گذشته توانستیم برای معاملات عمده برق مصوبه هیات وزیران را اخذ کنیم و در حال حاضر در مرحله تدوین دستورالعمل اجرایی معاملات بالای پنج مگاوات هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شرکتهای نیروگاهی برق خود را به وزارت نیرو میفروشند و وزارت نیرو برق را به مصرفکنندگان نهایی میدهد، افزود: درصورتی که مصوبه هیأت وزیران درخصوص معاملات بالای پنج مگاوات عملیاتی شود، مزیت این سازوکار این است که تولیدکنندگان، برق را مستقیم به مصرفکننده نهایی وصل میکنند و دوطرف میتوانند از طریق بورس انرژی با هم برق را مبادله کنند.
حسینی درباره معاملات نفتی نیز اظهار کرد: در سه سال گذشته با حمایت وزارت نفت موفق شدیم که پای فرآوردههای اصلی را به بورس انرژی باز کنیم و در حال حاضر فرآوردههایی همچون میعانات گازی، نفت کوره، نفت سفید و گازوییل را در بورس انرژی معامله میکنیم و اخیرا سوخت هوایی نیز در بورس انرژی معامله می شود.
مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه بورس انرژی وارد حوزه تامین مالی برای صنعت نفت و برق شده است، ادامه داد: در سال گذشته برای اولین بار اوراق سلف موازی استاندارد نفت کوره به مبلغ ۵۰۰۰ میلیارد ریال را برای شرکت ملی نفت ایران منتشر کردیم. علاوه بر این برای شرکتهای نیروگاهی اوراق سلف موازی برق منتشر کردیم. امسال هم این روند ادامه دارد؛ بهطوری که ما در اولین روز هفته دولت ۳۰۰۰ میلیارد ریال اوراق سلف را برای شرکت بنزینسازی ستاره خلیج فارس منتشر کردیم که این پروژه بزرگ ترین پروژه ملی بنزین سازی درحال حاضر است.
وی درباره طراحی ابزارهای مالی جدید در بورس انرژی تصریح کرد: روزی که مدیرعاملی بورس انرژی را قبول کردم شروع به اقداماتی برای طراحی ابزارهای جدید از جمله اوراق آتی نفت خام کردم. همچنین کمیتهای را تجهیز کردیم و در آن کمیته مطالعه گسترده در این زمینه انجام دادیم و نتایج کارمان را ابتدای امسال برای وزارت نفت و سازمان بورس ارسال کردیم.
حسینی تاکید کرد: در اولین دیدارم با رییس جدید سازمان بورس، پیشنهادهایم را در مورد گسترش ابزارهای مالی برای بورس انرژی ارائه کردم. این پروژه بلندمدت و کلان است ولی اگر به نتیجه برسد پرثمر خواهد بود.
مدیر عامل بورس انرژی درباره میزان علاقه یا عدم علاقه فعالان صنعت نفت برای عرضه محصولات خود از طریق سازوکار بورس خاطر نشان کرد: معمولا در این زمینه موانعی وجود دارد. عمده این موانع هم مربوط به نبود و یا کمبود آگاهی دربارهی بورس است. به فراخوری که فعالان صنعت نفت با ویژگیهای بورس آشنا باشند سطح حضورشان در بورس بیشتر خواهد شد. در حال حاضر هم خریداران داخلی و هم خریداران خارجی در بورس انرژی حضور دارند که این موضوع نشان از آشنایی نسبی آن ها با ساز و کار بورس انرژی است.
وی ادامه داد: فعالین با تجربه حوزه انرژی و افرادی که برای بلندمدت میخواهند این کار را دنبال کنند قطعا میدانند از طریق سازوکارهای نظاممند مثل بورس میتوانند با اطمینان کارشان را انجام دهند.
حسینی در پاسخ به انتقادهایی که از بورس انرژی میشود، گفت: رشد ما در این مدت خوب بوده، ضمناً میدانیم که ما در بورس انرژی کارهای جدید و سختی را در حوزه تجارت انرژی در ایران شروع کردیم. کاری که به صورت سنتی نزدیک ۱۰۰ سال در انحصار مطلق دولت بوده است و اصولا با فعالیت سایر بورسهای کشور متفاوت و مشکل تر است.
مدیر عامل بورس انرژی افزود: به عنوان مثال حوزه اوراق بهادار در ایران حداقل سابقه ۴۵ ساله دارد، ضمن اینکه نوع فعالیتاش انحصار دولتی ندارد. در حوزه فروش فرآورده های نفتی و برق انحصار ۱۰۰ ساله دولتی وجود دارد، چرا که این دو کالا استراتژیک هستند و عرضه آنها در بورس کار سختی است و نیاز به اصلاح قوانین، قانونگذاری جدید، فرهنگسازی و عزم جدی دولت دارد.
وی ادامه داد: اگر این ملاحظات را در نظر بگیریم رشدی که بورس انرژی از بدو تاسیس داشته خیلی خوب بوده و ما هم نسبت به تداوم آن امیدواریم. ما صبورانه اهداف بورس انرژی را دنبال میکنیم تا اتفاقات بزرگتر و بهتری در این زمینه رخ دهد.
انتهای پیام
نظرات