به گزارش ایسنا، حجتالاسلام محمدکاظم بهرامی در دیدار هیاتی قضایی از تایلند که با حضور عباسعلی کدخدایی و سام سوادکوهی برگزار شد، گفت: دیوان عدالت ایرانی بر اساس اصل ١٧٠ و اصل ١٧٣ قانون اساسی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: دیوان عدالت اداری دو وظیفه عمده دارد؛ یکی از وظایف مهم آن رسیدگی به شکایات مردم از تصمیماتی است که دستگاه های دولتی و اجرایی دارند و احساس می کنند حقشان تضییع شده است. وظیفه مهم دیگر دیوان این است که اگر آیین نامه هایی خلاف قوانین کشور صادر شود، میتواند ورود و رسیدگی کند. رسیدگی به شکایات مردم از تصمیمات دستگاههای اداری در شعب بدوی دیوان بررسی می شود، البته آرایی که شعب بدوی صادر میکنند در شعب تجدید نظر قابل بررسی است.
بهرامی افزود: اما مواردی که از آیین نامه یا مصوبات دولت شکایت می شود، ابتدا در هیات های تخصصی که دارای ١٥ قاضی است بررسی میشود و در نهایت برای تصمیمگیری به هیات عمومی ارجاع می شود.
وی گفت: تعداد پروندههایی که در سال در دیوان رسیدگی میشود حدود ١٠٠ هزار پرونده است که بیش از ٥٠ هزار پرونده به تجدیدنظر ارسال میشود. دادگاه های بدوی ٥٦ شعبه و تجدید نظر 20 شعبه است. مجموع قضات دیوان نیز ١١٠ نفر است.
بهرامی گفت: دیوان عدالت در سال گذشته ٢٩٥ مصوبه و بخشنامه دولتی را ابطال کرد.
در ادامه نشست، نوراک مابگانل رییس دادگاه قانون اساسی کشور تایلند خطاب به محمد کاظم بهرامی با بیان اینکه از شما و همکاران در دیوان عدالت اداری به دلیل این نشست تشکر می کنیم، گفت: قبل از اینکه به اینجا بیایم در دیوان عالی کشور بودیم و شاهد بررسی یک پرونده از نزدیک بودیم.
مابگانل از یکی از اعضای هیات تایلندی خواست تا نهاد دیوان عدالت در این کشور را برای هیات عالی قضایی ایران تشریح کند.
نوپتدال هینگیارن نایب رییس دیوان عدالت تایلند با بیان اینکه سیستم قضایی ما ٤ دادگاه دارد، گفت: دادگاههای قانون اساسی، قضایی، اداری و نظامی که هر کدام از این دادگاه ها مستقل از یکدیگرند. مهمترین وظیفه دادگاه قانون اساسی تایلند این است که ببیند پیشنویش قوانین، مخالف قانون اساسی است یا خیر و همچنین ببیند اعضای کابینه به وظایف خود عمل می کنند یا خیر؟ وظیفه اصلی دادگاه های قضایی بررسی پرونده های حقوقی و قضایی است، دادگاه نظامی هم پرونده های کیفری نظامی را بررسی می کند.
وی افزود:وظایف اصلی دیوان در تایلند همانند دیوان عدالت اداری در ایران است و به شکایت ها علیه نهاد های اجرایی رسیدگی می کند. در دیوان عدالت اداری دو دادگاه بدوی و عالی وجود دارد، نظر دادگاه بدوی در دادگاه عالی دوباره بررسی می شود ولی نظر دادگاه عالی نهایی است. قضاتی که در دیوان ما مشغولند قضات دولتی هستند که باید آزمون شرکت کنند و اگر موفق شوند در دادگاه های بدوی مشغول کار میشوند. حداقل سن برای قضات دیوان عدالت اداری در شعب بدوی ٣٥ سال است.
هینگیارن افزود: قضات دادگاه عالی هم از قضات دادگاه بدوی انتخاب می شوند، حداقل سن برای قضات دادگاه عالی٤٥ سال است، ولی میانگین فعلی ٥٨ سال است. قضات دیوان عدالت اداری می توانند تا سن ٧٠ سالگی به وظایف خود عمل کنند. دیوان عدالت اداری می تواند پرونده های مربوط به نخست وزیر و اعضای کابینه را هم بررسی کند.
نایب رییس دیوان عدالت اداری کشور تایلند بیان کرد: پرونده هایی که مربوط به سوء رفتار افراد و ناقضین قانون و مربوط به قصور نمایندههای دولت از وظایف شان است مربوط به دیوان می شود. پرونده های پیگیری خسارات مربوط به املاکی که سازمان های دولتی برای ساخت و ساز و ایجاد جاده از مردم می گیرند هم از حوزه های ورود دیوان عدالت اداری است.
انتهای پیام
نظرات