• سه‌شنبه / ۲۸ شهریور ۱۳۹۶ / ۱۴:۴۸
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 96062816390
  • منبع : فضای مجازی

همه‌پرسی استقلال کردستان عراق از منظر حقوقی

همه‌پرسی استقلال کردستان عراق از منظر حقوقی

ماجرای همه‌پرسی و استقلال اقلیم کردستان عراق در چند وقت اخیر بسیاری از کشورهای منطقه و جهان را درگیر خود کرده است. اگرچه به واسطه وجود قوم کرد در چهار کشور ایران، ترکیه، عراق و سوریه، این مسأله پیشنیه نسبتا طولانی دارد ولی به نظر می‌رسد اقلیم کردستان عراق این بار تمام توان خود را برای برگزاری همه‌پرسی به کار گرفته است.

به گزارش ایسنا، «داتیکان» در ادامه نوشت: اکثر کشورهای منطقه از جمله ایران مخالفت خود را با برگزاری این همه‌پرسی اعلام کرده‌اند، با این حال «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق در گفت‌وگو با وزیر دفاع انگلیس، استقلال را تنها گزینه ممکن برای این قوم عنوان کرده است.

هر چند موضوع استقلال کردستان عراق یک مسأله سیاسی است ولی نمی‌توان قوانین بین‌المللی را در این خصوص نادیده انگاشت. دکتر یوسف مولایی مدیر گروه روابط بین‌الملل دانشگاه تهران در خصوص قوانین موجود بین‌المللی درباره استقلال و همه‌پرسی در برخی از کشورها گفت: «در این باره رویه بین‌المللی شفاف وجود ندارد و همه چیز بستگی به موضع دولت‌ها دارد. به طور مثال نمونه‌های متفاوتی از جمله کبک و کوزوو در این حوزه وجود دارد که جامعه جهانی در مقابل هر کدام روش متفاوتی را اتخاذ کرده است.»

این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به مثال «کبک» اظهار کرد: «در خصوص کبک این بحث مطرح بود که کل جمعیت کشور کانادا باید درباره رفراندوم نظر بدهند ولی این مساله تایید نشد و فقط در حد نظر باقی ماند و امکان استقلال برای این منطقه به وجود نیامد ولی در مورد کوزوو شرایط متفاوتی ایجاد شد. اعلام استقلال این کشور از سوی دیوان بین‌المللی دادگستری پذیرفته شد و به صورت یک کشور مستقل اعلام وجود کرد. بنابراین دولت‌ها در خصوص استقلال و همه‌پرسی مواضع مختلفی را اتخاذ می‌کنند.»

این وکیل دادگستری در ادامه به مسأله اقلیم کردستان عراق اشاره کرد و گفت: «دولت عراق می‌تواند در مقابل خواسته اقلیم کردستان، به برخی از رویه‌های دولت‌ها استناد کند که امکان استقلال وجود ندارد. از طرفی هم کردها می‌توانند به استنادهای دیگری همچون مورد کوزوو اشاره کنند. ولی در مورد داوری نهایی باید گفت که اگر اقلیم کردستان عراق به عنوان یک کشور وارد سازمان ملل شود، شورای امنیت می‌تواند ورود کند و اگر در دیوان بین‌المللی دادگستری طرح شود، مسأله متفاوت خواهد بود.»

مدیر گروه روابط بین‌الملل دانشگاه تهران در ادامه خاطرنشان کرد: «دولت عراق از طریق سازمان ملل می‌تواند درخواست نظر مشورتی کند، هرچند بدیهی است که این کار را نخواهد کرد زیرا با این اقدام موضع خود را به خطر خواهد انداخت ولی اقلیم کردستان به این دلیل که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده‌ است، نمی‌تواند درخواست نظر مشورتی کند.»

این استاد دانشگاه در پایان اظهار کرد: «کردها فقط از طریق مذاکره می‌توانند کاری انجام دهند. در ابتدا باید با دولت عراق وارد گفت‌وگو شوند و پس از آن با سایر کشورهای همسایه مذاکره کنند. هرچند از نظر حقوقی، حقوق بین‌الملل حق تعیین سرنوشت برای کردها قائل می‌شود ولی اگر بخواهند به عنوان یک کشور به رسمیت شناخته شوند شرایط متفاوت است و این مسأله بیش از آنکه دعوای حقوقی داشته باشد، به روابط و مناسبات سیاسی مربوط می‌شود.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha