• سه‌شنبه / ۹ مرداد ۱۳۹۷ / ۱۲:۲۶
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 97050904907
  • منبع : نمایندگی آذربایجان شرقی

سایه سنگین عدس‌های وارداتی بر معیشت عدس‌کاران ورزقانی

سایه سنگین عدس‌های وارداتی بر معیشت عدس‌کاران ورزقانی

ایسنا/آذربایجان شرقی شهرستان ورزقان، قطب تولید عدس‌ در استان آذربایجان‌شرقی بوده و توانسته با تولید سالانه حدود ۱۰ هزار تن عدس رتبه اول استانی را به خود اختصاص دهد.

به گزارش ایسنا، با وجود کیفیت مناسب عدس تولیدی شهرستان ورزقان، واردات عدس خارجی، فروش این محصول  تولیدی استان را کاهش داده و بهترین و مرغوب‌ترین عدسی که شهرت کشوری کسب کرده است روی دست کشاورزان ورزقانی مانده است. 

یکی از کشاورزان ورزقانی  در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، می‌گوید: به‌علت شرایط جوی‌ و نبود دستگاه‌های مکانیزه کاشت و ‌برداشت، فقط عدسی را توانستیم برداشت کنیم که کاشته بودیم و هیچ سود دیگری برای ما حاصل نشد، هزینه‌های تراکتور و اجاره زمین  هم برایمان به‌عنوان ضرر تمام شد. 

«نعمت لطفی» اهل روستای بکرآباد ورزقان، از فروش نرفتن محصول خود  گفته و می‌افزاید: متأسفانه این محصول ارزشمند خریداری ندارد، در برخی مغازه های ورزقان نیز می بینیم عدس کانادا را به صورت بسته بندی به فروش می رسانند، درحالی که کیفیت عدس وارداتی کجا و کیفیت عدس ورزقان کجا؟. 

وی از مسئولان شهرستان ورزقان می‌خواهد تا وضعیت بازار عدس تولیدی این شهرستان را بهبود بخشیده و با معرفی هرچه بیشتر و ارایه ویژگی‌های کیفیتی عدس ورزقان، کاری کنند که سال‌های بعد ما بتوانیم به امید این‌که از عدس سود می‌کنیم به کاشت آن و زنده نگه داشتن برند «ورزقان مرجیسی» قدم‌گذاریم. 

«احمد مظفری»، یکی دیگر از کشاورزان می‌گوید: عدس ورزقان همیشه به رنگ سبز است و از مرغوب‌ترین عدس‌های است، اما چند سالی است که کشاورزان به مشکل برخورد کردند و میزان عدسی که برداشت می‌کنند به شدت کاهش یافته تا جایی که برخی مواقع میزان بذر کاشتی نیز برداشت نمی‌شود و موجب  ضرر و زیان به کشاورزان می‌شود. 

وی می‌افزاید: یکی از مشکلات ما قیمت پایین این محصول است، قیمت فروش ما کشاورزان با بازار اختلاف چندین برابری دارد و دلالان حاصل دسترنج کشاورزان را به بهای اندک خریداری می‌کنند که این امر موجب دلسردی عدس کاران منطقه می‌شود. 

«رستم قبله»  صاحب یکی از کارگاه بوجاری و بسته‌بندی عدس نیز می‌گوید: به‌علت نداشتن نقدینگی کافی، نمی‌توانیم محصولات کشاورزی مردم را خریداری و سپس به صورت بسته‌بندی به بازار عرضه کنیم، اگر به کارگاه‌های بوجاری و بسته‌بندی وام حمایتی سرمایه در گردش بدهند ما می‌توانیم در اسرع وقت محصولات را خریداری و بسته‌بندی کنیم. 

وی ادامه می‌دهد: امسال توسط اعضای کارگاه، اقدام به کاشت مکانیزه عدس پاییزی کردیم و این امر موجب شد 15درصدی برداشت محصول شده و با این کار می‌توانیم باعث تولید بیشتر عدس در منطقه و رقابت با کالای مشابه خارجی شویم. 

  عدس وارداتی به کاهش تولید عدس ورزقان منجر شده است

مدیریت جهادکشاورزی ورزقان نیزدر این خصوص به ایسنا گفت: مشکلاتی که کشاورزان در زمینه کاشت و برداشت و فروش عدس دارند، منجر شده که میزان محصول تولیدی این شهرستان کاهش یابد که یکی از این مشکلات مکانیزه نبودن مراحل کاشت و برداشت است. 

وی افزود: متأسفانه به‌علت توپوگرافی‌ منطقه و شرایط خاک، قد عدسی که رشد کرده کوتاه است و دستگاه توان برداشت آن را ندارد و این امر منجر می‌شود که کشاورزان به‌صورت سنتی اقدام به برداشت کنند که این کار بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و کشاورزان هزینه های زیادی برای برداشت آن می پردازند. 

علی‌محمدی اظهار کرد: واردات عدس کمر کشاورزان منطقه را شکسته است، و این امر سبب شده که به‌علت کاهش فروش عدس، ‌ تولید این محصول از ۱۰ به ۵ هزار تن کاهش یابد. 

 وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون در بسیاری از فروشگاه‌های کشور عدس کانادایی عرضه می‌شود و این در حالی است که در شهرستان ورزقان  سه کارگاه بسته‌بندی عدس وجود دارد و دو واحد مکانیزه بسته‌بندی نیز در شهرک صنعتی این شهرستان با پیشرفت فیزیکی ۵۰درصدی در حال احداث هستند که امیداست در آینده بتوانیم برند «عدس ورزقان» را جایگزین مشابه خارجی آن در بازارهای داخلی کنیم. 

                      برداشت سنتی عدس در این منطقه، موجب می‌شود تا تولید آن اقتصادی نباشد

 «حسن یحیوی»، فرماندار شهرستان ورزقان نیز در این‌باره اظهار می‌کند: کشاورزان این شهرستان هر سال به امید این‌که پس از کشت عدس بتوانند به راحتی دسترنج خود را به فروش برسانند، عدس می‌کارند، اما پس از آماده شدن محصول با مشکل مواجه می‌شوند. 

وی با بیان این‌که برداشت سنتی عدس در این منطقه، موجب می‌شود تا تولید آن اقتصادی نشده و قیمت تمام شده آن افزایش یابد، در ادامه می‌افزاید: دولت در برنامه پنج ساله ششم پیش‌بینی کرده که محصولات کشاورزی مازاد را خریداری کند، اما سال‌های پیش قیمت فروش کشاورزان از قیمت تضمینی بالا بوده و در نتیجه هیچ‌کس تمایل به فروش آن نداشت، اما امسال حتماً پیگیری می‌کنیم تا قیمت تضمینی مناسبی اعلام شده و مشکل کشاورزان برطرف شود. 

یحیوی می‌گوید: برای این‌که عدس ورزقان به یک برند تبدیل شود باید این محصول به بهترین شکل بوجاری و بسته‌بندی شود تا سهم زیادی از بازار این محصول را به خود اختصاص دهد. 

وی تأکید می‌کند: ایجاد و حمایت از واحدهای بسته‌بندی محصولات کشاورزی و جذب سرمایه‌گذاران در این راستا، موجب رونق چشمگیر بخش کشاورزی شهرستان خواهد شد و هم‌اکنون نیز واحد بسته‌بندی مکانیزه در حال احداث بوده و برای سرمایه گذار تسهیلات کم بهره در نظر گرفته شده است. 

گزارش از: «محمدرضا  زمان‌زاده»- خبرنگار ایسنا در آذربایجان‌شرقی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha