• یکشنبه / ۳۰ دی ۱۳۹۷ / ۰۱:۰۵
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 97103015880
  • خبرنگار : 71467

سازمان برنامه و بودجه به ایسنا اعلام کرد

جزئیات ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان

جزئیات ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان

آنطور که سخنگوی سازمان برنامه و بودجه می‌گوید سالانه حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در حوزه نفت و انرژی پرداخت می‌شود و در این شرایط دولت و مجلس به دنبال تدوین بسته اصلاحات ساختاری حامل‌های انرژی هستند که اصلاح قیمت نیز جزوی از آن است.

به گزارش ایسنا، بحث یارانه‌های پنهان و ارقام سنگین آن را چندی پیش بود که سازمان برنامه و بودجه به طور جدی‌تری رسانه‌ای کرد و اعلام شد که به دنبال انجام اصلاحاتی دراین رابطه است.

یکی از بخش‌هایی که سالانه یارانه قابل توجهی را در خود هضم می‌کند، حامل‌های انرژی است که قراربود طبق قانون هدفمندی یارانه‌ها که از سال ۱۳۸۹ اجرایی شد، دولت به صورت تدریجی قیمت حامل‌ها را تغییر دهد تا به قیمت منطقه نزدیک شود که در نتیجه آن تا حد زیادی مانع از پرداخت یارانه و البته قاچاق سوخت ‌شود ولی در عمل این اتفاق نیفتاد؛ به طوری که طی دو مرحله تغییر قیمت انجام شد که آخرین بار به سال ۱۳۹۳  وافزایش قیمت بنزین به ۱۰۰۰ تومان برمی‌گردد.

دولت در سال گذشته در تبصره(۱۸) لایحه بودجه منابع حدود ۱۷ هزار میلیارد تومانی افزایش قیمت حامل‌های انرژی را خارج از تبصره هدفمندی پیش بینی کرد، اما به دلایلی از جمله آثار تورمی، در نهایت با مخالفت مجلس مواجه شد و برای سال جاری هم تغییر در این رابطه اعمال نکرد.

با وجود بحث‌ها و انتقاداتی که در مورد یارانه‌های پنهان و قیمت حامل‌های انرژی وجود دارد، بازهم در لایحه بودجه سال آینده بندی در این رابطه وجود نداشت و دولت تاکید دارد که برای هر تغییر قیمتی ملاحظات خاص آن از جمله تورم ناشی از اصلاح قیمت باید در نظر گرفته شود.

 اما این به معنای عدم ورود دولت و مجلس به اصلاحات ساختاری در حوزه حامل‌ها نیست و  ظاهرا در حال تدوین بسته‌ای در این رابطه هستند.

** جزئیات ۹۰۰ هزار میلیارد یارانه پنهان

در همین رابطه مژگان خانلو - سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه - در گفت‌وگو با ایسنا در مورد وضعیت یارانه‌های پنهان و راهکار دولت برای اصلاح آن توضیح داد: بررسی‌های سازمان برنامه و بودجه نشان داد که در سال حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه در بخش بودجه‌ای، فرابودجه‌ای و یارانه پنهان وجود دارد؛ از این رقم  حدود ۶۰۰ هزار میلیارد تومان به حوزه انرژی و نفت و مشتقات آن اختصاص دارد که ۲۱۵ هزارمیلیارد تومان آن متعلق به بنزین است.

به گفته وی، از ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهانی که در سال پرداخت می‌شود حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومان  نیز به یارانه بودجه‌ای و فرابودجه‌ای تعلق دارد.

خانلو با بیان اینکه دولت در لایحه بودجه ۱۳۹۸ هیچ افزایش قیمتی برای حامل‌های انرژی در نظر نگرفته و اعمال نکرده است، گفت: قرار شد دولت بسته اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را در قالب بسته اصلاحات ساختاری  سازمان برنامه  و بودجه تهیه کند و از سوی دیگر کمیسیون اقتصادی مجلس بسته‌ای جداگانه  را بررسی و تدوین کند که در هر دو مورد در حال انجام است.

سخنگوی سازمان برنامه بودجه گفت: اگر در فاصله ای که لایحه بودجه بررسی و تصویب می‌شود، بسته‌های اصلاحات ساختاری حامل‌های انرژی به جمع بندی رسیده باشد در قالب قانون اعمال می‌شود و اگر این گونه نشود به عنوان قانون جداگانه به مجلس رفته مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

وی این را هم گفت که بسته مورد نظر، ابعاد مختلف ساختاری حامل‌های انرژی از سوخت کارت سوخت سهمیه‌بندی یا آزادسازی و البته بازتوزیع منابع را در نظر خواهد گرفت، اما جمع بندی که باید بین سازمان وکمیسیون اقتصادی مجلس باشد هنوز اتفاق نیفتاده است.

خانلو در مورد اینکه آیا با تصویب بسته‌ اصلاح ساختاری می‌توان گفت که بنزین در اصلاح قیمت‌ها چند نرخی خواهد شد؟ گفت: همینطور است؛ اما در این شراط کنترل‌ها و نظارت‌های خاص خود را می‌طلبد به هر حال هر چند نرخی شدنی نیازمند آن است که قبل از آن الزامات نظارتی پیش‌بینی شود در غیر این صورت مسیری خارج از هدف از پیش تعیین شده را خواهد رفت.

انتهای پیام

خبرنگار: زهرا شکری
دبیر خبر: مریم طاووسی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۳:۴۶

یعنی هر ایرانی ماهی نهصدو چهل هزار تومن یارانه پنهان داره؟! کیلویی به نظر میاد این آمار

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۳:۴۹

هرچه یارانه بیشتر باشد قاچاق و فساد بیشتر است مخصوصا اگر یارانه پنهان باشد نوعی ترویج و تشویق به فساد و قاچاق محسوب می شود در کشورهایی با نظارتهای بسیار دقیق هم بخاطر آلوده شدن به فساد یارانه پنهان داد نمی شود.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۴:۴۸

یارانه پنهان در عدم دریافت مالیات از نهادهاست، دادن بودجه به ارگانهای مازاد، پرداخت دست مزد پایین به کارمندان و کارگران و صادرات منابع از طریق افراد خاص و واردات انحصاری، و خلاصه دولت با بودجه ای که در مقابل شرکتها و سازمانهای غیر دولتی وجود دارند نمی تواند به اقشار مردم به صورت درست رسیدگی نماید.

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۳۰ ۱۷:۲۶

سالهاست که بیشتراین یارانه ها به جیب ثروتمندان واریز میشود.

avatar
۱۳۹۷-۱۱-۰۱ ۰۹:۰۱

طبق گزارش پژوهشگاه نیرو، 26% از این یارانه در بخش خانگی است که بیش از نصف اون برای سه دهک بالا و کمتر از نصفش هم برا ی سه دهک پایین است!همچنین یارانه دهک دهم بیش از 11 برابر دهک اول است