• چهارشنبه / ۸ خرداد ۱۳۹۸ / ۱۰:۵۷
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98030803226
  • خبرنگار : 71415

/گزارش - خبرگزاری فرانسه/

مسلمانان ازبکستان به مبارزه بر سر حق آزادی مذهب ادامه‌ می‌دهند

مسلمانان ازبکستان به مبارزه بر سر حق آزادی مذهب ادامه‌ می‌دهند

مسلمانان کشور ازبکستان با رسیدن شوکت میرضیایف به ریاست جمهوری این کشور در سال ۲۰۱۶ ، جایگاه بهتری پیدا کرده و به دنبال استفاده از حق آزادی مذهبی و تقویت جایگاه خود در این کشور بعد از تجربه سرکوب مذهبی در دهه‌های قبل هستند.

به‌ گزارش ‌ایسنا، ‌خبرگزاری فرانسه در گزارشی درباره وضعیت مسلمانان ازبکستان نوشته است:

«مسلمانان ازبکستان به دنبال تغییرات سیاسی که در دوره شوکت میرضیایف، رییس جمهور فعلی این کشور رخ داده است، شجاعت بیشتر و آمادگی بیشتری برای اجرای شعائر و حقوق مذهبی خود پیدا کرده‌اند.

در سال ۱۹۹۱ ازبکستان از مسکو مستقل شد، اما تا مدت‌ها بعد از این استقلال تجربه سرکوب مذهبی در این کشور ادامه‌ یافت.

اسلام کریموف ، اولین رییس جمهور ازبکستان نظر مساعدی به مذاهب به ویژه مسلمانان نداشت و سیاست‌های او مورد انتقاد گروه‌های حقوق بشری قرار گرفته بود.

در دهه ۱۹۹۰ حاکمیت اسلام کریموف از سوی گروهی از اسلامگرایان در ازبکستان به چالش کشیده شد و او آنها را مقصر وقوع چند بمبگذاری در سال ۱۹۹۹ اعلام کرد.

در سال‌های اخیر نیز ازبکستان اعلام کرده صدها تن از اتباع این کشور به جرگه گروه های تروریستی در عراق و سوریه پیوسته‌اند.

با روی کار آمدن میرضیایف در سال ۲۰۱۶ بعد از مرگ اسلام کریموف، دولت ازبکستان از در صلح با پیروان مذاهب و مسلمانان وارد شد و برخی آزادی‌ها را برای آنها در نظر گرفت.

از سال گذشته میلادی مساجد ازبکستان اجازه پیدا کردند برای نخستین بار در یک دهه گذشته به منظور اعلام اقامه نماز اذان پخش کنند.

میرضیایف ماه گذشته میلادی در بازدید از یک مقبره در شهر تاریخی ترمذ، رویکرد سابق دولت این کشور را نسبت به مذهب یک "تراژدی" خواند و گفت‌  که "اسلام سمبل نور است".

بالغ بر ۹۰ درصد جمعیت  ۳۳ میلیون نفری ازبکستان مسلمان هستند و جامعه این کشور یک جامعه محافظه کار به ویژه‌ در استان‌ها محسوب می‌شود. اخیرا نیز با تقویت جایگاه مسلمانان در ازبکستان بحث پوشش دانش‌آموزان و دانشجویان دختر و حق آنها برای داشتن حجاب باعث اختلاف نظر میان مسلمانان و طرفداران سکولاریسم در این کشور شده است.

اخیرا گزارش شد که تعدادی از وبلاگ‌نویس‌های مسلمان ازبکستان به خاطر حمایت از حق پوشش حجاب برای دانش‌آموزان و دانشجویان دختر دستگیر شدند.

لوییزا مومن جانووا، یک دانشجوی دختر ازبکستانی از دانشگاهش در تاشکند اخراج شد. علت اخراج او پوشش حجاب و تاکید بر حقوق مذهبی خود برای پایبندی به احکام دین اسلام بود.  با این حال او به جای تبعیت از دستور مقامات به ابراز علنی مخالفت خود با آنها پرداخت و تبدیل به یکی از حامیان آزادی مذهبی در ازبکستان شد.

او گفت‌: دانشگاهش او و ۹ دانشجوی دیگر را به دلیلی یکسان اخراج کرد و بعدا برای دانشجویان جدید این دانشگاه شرط کرد که در صورت  داشتن حجاب آنها نیز اخراج خواهند شد.

استیو سوردلوو، یک مقام گروه دیده‌بان حقوق بشر برای حوزه آسیای مرکزی هشدار داد، همچنان در ازبکستان تعداد زیادی زندانی مذهبی وجود دارد. فعالان حقوق بشری می‌گویند که مقامات ازبکستان بسیاری از مسلمانانی را که به اتهام افراطگری به زندان انداخته‌اند از فرآیند قضایی مناسب محروم ساخته و در تحقیقات از آنها از شکنجه استفاده کرده‌اند.

سوردلوو اشاره کرد که البته از زمان روی کار آمدن میرضیایف صدها تن از زندانیان مذهبی ــ عقیدتی آزاد شده‌اند.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha