مطالعه روند بار بیماریها در کشور در بازه زمانی سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۹۴ نشان داده که فشارخون بالا از جمله مهمترین عوامل خطر تهدیدکننده سلامت مردم و اصلیترین عامل مرگومیر در جهان و ایران محسوب میشود. همچنین مرگ زودرس ناشی از سکتههای قلبی و مغزی، به دلیل بیماری پرفشاری خون بوده و بالغ بر نیمی از کل موارد مرگ در کشور را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر ژنتیک فاکتورهایی همچون سبک زندگی، رژیم غذایی، ورزش کردن مرتب و عادات خواب نیز بر فشارخون تاثیر گذار است.
بسیاری از افراد میدانند که رژیم غذایی سرشار از چربی، نمک و قند در کنار سبک زندگی کمتحرک بر میزان فشار خون تأثیر میگذارد، هرچند کارشناسان به دنبال آن هستند تا افراد را در مورد عادات دیگری که بر میزان فشار خون تأثیر دارند، آگاه کنند.
فرزاد مردانی پزشک اورژانس در چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه فشارخون به قاتل خاموش معروف است، اظهار کرد: متاسفانه عمدهترین علل زمینهای فشار خون در افراد مسئله وراثت است و بسیاری از افراد از داشتن فشارخون مطلع نیستند.
وی عوامل محیطی، سبک زندگی و نحوه تغذیه افراد را از دیگر عوامل دخیل در فشارخون دانست و افزود: افرادی که روزانه نمک زیاد مصرف میکنند در معرض فشارخون قرار دارند، همچنین بدون در نظر گرفتن علل زمینهای افراد، سالها با این بیماری دست و پنجه نرم کرده و متوجه فشارخون خود نمیشوند، به همین دلیل این بیماری قاتل خاموش نامیده میشود.
وی افزود: تمامی افرادی که در شرایط پراسترس و شلوغ زندگی میکنند بیماری فشارخون دیده میشود که باید به منظور پیشگیری از این بیماری، معاینات دورهای را انجام دهند.
مردانی چاقی و کم تحرکی و مصرف زیاد نمک را از دیگر عوامل فشارخون در افراد دانست و تصریح کرد: باید رفتارهای پرخطر در افراد از بین برود و حتیالامکان برای حفظ سلامتی خود از غذاهای کم چرب و کم نمک استفاده کنند، ورزش در زندگی روزمره افراد فراموش نشود، همچنین لازم است تعادلی میان مصرف نمک در غذاها برقرار شود.
وی در خصوص استفاده از چاشنیهای مختلف در غذا به جای مصرف نمک، خاطرنشان کرد: با آموزش ساده از دوران کودکی میتوان به جای نمک از چاشنیهایی همچون آبلیمو و آبغوره در غذاها استفاده کرد، گرچه زیادهروی در مصرف آنها نیز مشکلات گوارشی را به همراه دارد.
مردانی در ادامه گفت: از خفیفترین علائم افت فشارخون میتوان به سیاهی رفتن چشمها، احساس ضعف و بیحالی، احساس سبکی سر و سرگیجه بخصوص در هنگام بلند شدن اشاره کرد.
وی بیان کرد: زمانی که فشار خون شدیداً افت کند ممکن است بیمار دچار حالت شوک شود و در بیمار علائم شدیدتری همچون کاهش خونرسانی به ارگانهای حیاتی، افت هوشیاری، تنفسهای سطحی، کاهش حجم ادرار و کاهش خونرسانی مشاهده شود که در این مواقع به اورژانس مراجعه میکند.
پزشک اورژانس در استان بیان کرد: لازم است اطلاعات عمومی در خصوص بیماری تمام افراد خانواده از فرد گرفته شود تا مشخص شود افراد خانواده دارای چه نوع بیماری هستند که این عامل در کنترل بیماری فشارخون تاثیرگذار است.
انتهای پیام
نظرات