مهناز جعفریان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در اهمیت نقش استاندارد هیچ شکی وجود ندارد به طوری که رهبر معظم انقلاب نیز در آخرین بند و ماده ۲۴ سیاستهای اقتصاد مقاومتی استانداردسازی در همه موارد و عرصهها را مورد تاکید قرار دادهاند و ماده ۳۰ برنامه ششم توسعه کشور نیز بر امر استانداردسازی نگاه ویژهای داشته است، اظهار کرد: در سال رونق تولید، زمانی تولید رونق میگیرد که محصولات کیفی باشند و کیفیت زمانی معنا پیدا میکند که فرآیند استانداردسازی انجام شده باشد. در واقع رونق تولید بدون استاندارد و استانداردسازی ممکن نیست.
اعمال استاندارد اجباری برای ۱۰۵۶ فرآورده
وی با تاکید بر اینکه کنترل کیفیت وظیفه استاندارد است و در این مسیر تمام تلاش خود را به کار میگیرد و داشتههای خود بسیج میکند تا به هدف و برنامههای خود برسد، افزود: از دهها هزار فرآورده و خدمت تعریف شده در کشور، تنها هزار و ۵۶ فرآورده مشمول استاندارد اجباری است و یکی از حوزههایی که در حیطه کاری استاندارد جای ندارد، دارو است که سازمان غذا و دارو وظیفه نظارتی در این بخش را دنبال میکند.
جعفریان در خصوص وجود اقلام بهداشتی و آرایشی غیراستاندارد در بازار گفت: گروه لوازم آرایشی و بهداشتی با مفهوم دارو از لیست کاری استاندارد خارج است و در حوزه لوازم آرایشی استاندارد اجباری وارد نشده است. در حال حاضر نظارت قطعی و لازم در این بخش برای سازمان ملی استاندارد تعریف نشده، اما در حوزه واحدهای دارای نشان استاندارد که خود، متقاضی امر استاندارد هستند و فرآوردههای بهداشتی که استاندارد آن اجباری شده، اداره کل استاندارد استان مرکزی و سازمان ملی استاندارد فعال هستند و نظارت دائمی و کامل دارد.
نگران آسانسور ساختمانهای قدیمی هستیم / تاییدیه استاندارد فقط یک ساله است
وی با اشاره به نگرانیهای استاندارد درخصوص آسانسور گفت: شهرداریها اجازه صدور پایان کار برای ساختمانها ندارند مگر اینکه تجهیز آسانسور ساختمان انجام و تاییدیه رسمی از استاندارد گرفته شده باشد که این تاییدیه رسمی به صورت آنلاین برای شهرداری قابل رؤیت است. استاندارد از کیفیت آسانسور ساختمانهای جدید اطمینان خاطر دارد چراکه تجهیزات به صورت دقیق بررسی میشود، اما در برخی ساختمانهای قدیمی که موارد و قواعد معماری و ساخت و ساز آنها مناسب نبوده و آسانسورها پس از ساخت و ساز به ساختمان اضافه شده اند، نگرانیهایی وجود دارد و اداره کل استاندارد ضمن بازرسی و بررسی نواقص را اعلام میکند و اگر آسانسورها دارای نقص باشند، تاییدیه برای آنها صادر نمیشود.
جعفریان مشکل کنونی استاندارد در بحث آسانسورها را زمان تاییدیهها دانست و افزود: تاییدیه آسانسور تنها یکسال اعتبار دارد و این مهم در انتهای تاییدیه ذکر میشود. در واقع آزمون و بازرسی ادواری آسانسور باید سالانه انجام شود و کارفرما یا بهرهبردار میتواند با مراجعه به سامانه و سایت استاندارد و درج اطلاعات آسانسور، بازرسان را برای ارزیابی دعوت کند. استنباط مردم این است که بررسی ماهانه آسانسور توسط شرکت تعمیرکننده و نگهدارنده آسانسور کفایت میکند در حالی که بازرسی ادواری الزامی است.
تعداد کم بازرسی ادواری آسانسور در استان مرکزی / آسانسور حادثهخیزترین وسیله
وی اضافه کرد: تعداد بازرسی ادواری آسانسور در استان مرکزی بسیار بسیار کم است و مراجعان نیز به این موضوع توجه ندارند در حالی که اگر به ساختمانی تاییدیه پایان کار داده میشود، تنها برای یک سال است.
مدیرکل استاندارد استان مرکزی با تاکید بر اینکه اگر بازرسی ادواری وجود نداشته باشد در صورت بروز حادثه پرداخت خسارت از سوی بیمه با مشکل مواجه خواهد شد، بیان کرد: آسانسور یکی از حادثهخیزترین وسایل است، با چشم خودم دیدم دست کودکی بر اثر حادثه آسانسور کنده شده بود، بنابراین توجه جدی در این خصوص لازم است. جان، سلامت و امنیت مردم چیزی نیست که با آن شوخی کرد. آسانسور یک خودرو است که راننده و ترمز ندارد و حرکت آن در سطح زمین نیست و در ارتفاع حرکت میکند، در چنین وسیلهای هر اتفاقی ممکن است جبرانناپذیر باشد، پس باید به امنیت و بازرسی ادواری آسانسورها توجه ویژه داشت.
همه قطعات خودرو تحت نظارت استاندارد نیستند
وی با اشاره به نظارت بر عملکرد یک واحد شوینده متخلف در استان، ارجاع آن به مراجع قضائی و صدور حکم ۲۰ سال حبس، تصریح کرد: استاندارد در حوزه کیفیت پایین محصولات به هیچ عنوان کوتاه نمیآید و تلاش دارد با تمام توان بازار و عرصه تولید را برای تولیدکننده غیرکیفی و متقلبین ناامن کرده و فرآیند تولید کیفی برای تولیدکنندگان کیفی را تسهیل کند.
مدیرکل استاندارد استان مرکزی در خصوص نوع نظارت بر استانداردهای حوزه قطعهسازی و خودروسازی بیان کرد: واحدهای تولید قطعه و خودروسازی تحت پوشش و نظارت سازمان ملی استاندارد قرار دارند، اما خودرو شامل هزاران قطعه و دهها سیستم است که از این مجموعه پیچیده و بزرگ ۵۵ قطعه و سیستم مشمول استاندارد اجباری شده بود و امسال این رقم به ۸۳ قطعه و سیستم میرسد، بنابراین همه قطعات خودرو تحت نظارت استاندارد قرار ندارند و حتی برای نظارت استاندارد بر همین ۸۳ قطعه و سیستم تاکنون مقاومتهای بسیاری صورت گرفته است.
اعمال نظارت فقط بر مخازن CNG /میزان بازدارندگی قوانین استاندارد مطلوب است
وی افزود: در صنعت خودرو، نظارت استاندارد بر مراکز معاینه فنی تنها در حوزه کنترل مخازن CNG اعمال میشود و سازمان استاندارد آزمایش تأیید صلاحیت کنترل مخازن را دنبال میکند و دیگر دستگاههای مرتبط، بر مراکز معاینه فنی نظارت داشته و با سازمان ملی و اداره کل استاندارد ارتباط مستقیم دارند.
جعفریان با بیان اینکه قطعاً در عرصه تولید تخلف وجود دارد چراکه نتیجه تولید، درآمد و سود است و هرجا درآمد و سود مطرح باشد، تخلف نیز وجود دارد، گفت: بر این اساس در این بخش نظارتها دنبال میشود برای مثال در تولید قطعات خودرو در یکی از واحدهای تولیدی استان، تخلفاتی محرز شد که برخورد لازم صورت گرفت و حتی توقف موردی خط تولید نیز انجام شد و در این راستا پروندههایی در مراجع قضائی در حال پیگیری است که تلاش میشود با برخورد قانونی با متخلف، واحدهای تولیدی خوب تقویت شوند.
وی با اشاره به اینکه تلاش بر این است که با اعمال قانون، بازدارندگی از تخلف صورت گیرد، گفت: بدنبال تغییر قانون اصلاح قوانین و مقررات مؤسسه استاندارد و اجرای قانون توسعه و تقویت نظام استاندارد، بازدارندگی خوبی ایجاد شده و با توجه به دید مناسب ارگانهای قضائی در استان و قضات، توجهات به اهمیت موضوع استاندارد جلب شده است و مسلماً حبس بالای ۲۰ سال یا جریمه بیش از ۱۰۰ میلیون تومان برای متخلفان بازدارندگی کافی دارد. خوشخبتانه سیستم قضائی در این عرصه حساسیت کافی را دارد.
سازمان استاندارد آماده پیادهسازی ISO14000 در استان است
مدیرکل استاندارد استان مرکزی در خصوص نظارت استاندارد بر وضعیت آب و هوا تصریح کرد: در حوزه آلوگی هوا و آب، متولی اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است، البته اداره کل و سازمان ملی استاندارد در کشور کاملاً آماده همکاری است و در این راستا سری استاندارد ISO14000 به راحتی قابل پیادهسازی است و آماده ارائه مشاوره در این خصوص هستیم، اما این امر منوط به ایجاد تغییری بزرگ در سیستم تولید است.
وی افزود: اگر وضعیت اقتصادی فعلی جوابگو باشد در مسیر بهتر حرکت میکنیم هرچند که وضعیت آلودگی هوای اراک هر ساله بهبود مییابد و امسال بهتر از پارسال هستیم.
به کیفیت آموزشی دانشگاهها ورود نشده
وی با اشاره به ورود استاندارد به عرصه آموزش در استان، گفت: در کنار بررسی استانداردهای کیفیت کار، کیفیت آموزشی مدارس نیز مد نظر قرار گرفته و هر ساله جایزه کیفیت به مدارس اهدا میشود. تا امروز در بحث دانشگاه حرکتی صورت نگرفته و اگر نیاز باشد وارد میشویم.
وی اظهار کرد: متأسفانه در حوزه خدمات هنوز فعال نیستیم و استان مرکزی در این بخش از سایر استانها فعالیت کمتری دارد در حالی که در استان تهران مراکز فروش مواد غذایی، نشان استاندارد دریافت کردند، اما در استان حتی این موارد هم انجام نشده است.
شهربازی استاندارد در استان نداریم
جعفری در خصوص وضعیت شهربازیها و تجهیزات بازی در استان اظهار کرد: اداره کل و کارشناسان استاندارد قبل از بازگشایی شهربازیهای سطح استان بازرسیهای لازم به لحاظ استاندارد بودن تجهیزات را انجام میدهند و در این راستا مکاتبات لازم با شهرداریها و فرمانداریها انجام شده تا بر شهربازیها نظارت داشته باشند و تلاش میشود که در زمان بهرهبرداری از شهربازی تجهیزات غیراستاندارد در آنها وجود نداشته باشد، اما در خصوص زمینهای بازی نگرانیهایی وجود داشت که در این حوزه با کمک اعتبارات سازمان ملی استاندارد ارزیابی کاملی در استان انجام شده است، همچنین با کمک اداره کل بهزیستی از مهدهای کودک نیز ارزیابی انجام گرفته است.
وی بیان کرد: استاندارد بودن شهربازیها به صورت کامل یک فرآیند متفاوت و تشویقی است که شامل استانداردسازی تمامی تجهیزات، محوطهسازی، شرایط عمومی و … میشود، در حال حاضر متأسفانه در استان کسی توانمندی لازم را برای استانداردسازی کامل مجموعه ندارد و تنها در بحث تجهیزات بازی این ارزیابیها انجام و گواهینامه بازرسی به شهربازیها داده میشود.
ارزیابی کاربری تجهیزات شهربازیها، هر سه ماه یکبار
مدیرکل استاندارد استان مرکزی با اشاره به اینکه در ارزیابی تجهیزات بازی در شهربازیها تمامی وسایل بازی از همه جهات حتی متالوژی مواد، نقشهها، قطعات داخلی و … بررسی و کنترل میشود تا به لحاظ ایمنی تمامی تجهیزات امن باشند، اما نحوه بهرهبرداری از وسایل نیز مهم است. مراجعان و بهرهبرداران گاهی موارد ایمنی را جدی نمیگیرند و در مواردی تجهیزات مناسب افراد سبک وزن توسط افراد سنگین وزن مورد استفاده قرار میگیرد و مسلماً در این شرایط نمیتوان تضمینی برای ایمنی وسایل داشت و سلامت افراد و باقی بهرهبرداران نیز به خطر میافتد به همین دلیل باید به کاربری توجه ویژه داشت که در ارزیابیهای کاربری این روند هر سه ماه یکبار بررسی میشود.
کیفیت نان در استان مرکزی آنقدرها هم بد نیست / استاندارد مجوز ورود به فرآوردههای آرد ندارد
وی با اشاره به اینکه آرد، محل نگهداری، عرضه و فروش آن تحت پوشش و مشمول استاندارد اجباری است، اما فرآورده آرد تولیدی در استان تحت نظارت کامل سازمان و معاونت غذا و دارو است، افزود: نانواییها به عنوان واحدهای صنفی مشمول استاندارد اجباری نیستند، اما آمادگی برای ورود و کنترل آنها از سوی استاندارد وجود دارد،.استاندارد نان نیز تدوین شده و مدارک و مستندات علمی مربوطه در اختیار ارگانهای نظارتی قرار گرفته است. این ارگانها با داشتههای علمی فراهم شده توسط سازمان ملی استاندارد میتوانند بر کیفیت نان نظارت کنند.
جعفریان با بیان اینکه طبق تجربه کاری که در استانهای دیگر داشته ام، کیفیت نان استان مرکزی آنقدرها که نگرانی برای آن مطرح میشود، بد نیست، اظهار کرد: کیفیت نان مفهومی عام بوده و بستگی به سلیقه مصرفکننده دارد و در مواردی که به جای قاعده و اصول، به سلیقه متصل میشویم، خیلی نمیتوان تعریف خاصی ارائه کرد. تاکنون پایش رسمی از نانواییهای استان انجام نشده، اگر نیاز باشد در حوزه کیفیت نان پایش عمومی خواهیم داشت و بعد از آن اظهار نظر میکنیم.
انتهای پیام
نظرات